Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Висновки

1. Сучасний аграрний сектор, покликаний задовольнити потреби людей в продуктах харчування, а промисловість – у сировині, може успішно це здійснювати за умов агропромислової інтеграції, ефективне функціонування якої в Україні пов’язано з цілою низкою об’єктивних і суб’єктивних обставин, які супроводжують зміни в перехідному періоді.

2. Одною з основних проблем аграрного сектора розвинутих країн є фермерська, що має особливості перебігу як у довгостроковому періоді, пов’язаними з ціновою нееластичністю попиту, випереджуючими темпами НТП, відставанням попиту на фермерську продукцію, відносною іммобільністю ресурсів, так і в короткостроковому, де нееластичний характер попиту перетворює незначні зміни обсягів виробництва і попиту на зовнішньому та внутрішньому ринках у набагато більші коливання цін і фермерських доходів.

3. У зв’язку з тим, що ринковий механізм саморегуляції не в стані подолати всі суперечності, які існують в аграрному секторі економіки, його слід доповнювати державним регулюванням. І хоча різні держави з обмеженим успіхом здійснюють свої різноманітні програми, позитивний досвід державного регулювання в розвинутих країнах слід упроваджувати в Україні.

4. Система державного регулювання економіки в Україні знаходиться в стадії формування, де в основному йде розробка ринкового господарського законодавства.

5. Визначення ефективності аграрної політики вимагає переважно якісних оцінок. Слід відмітити певну стабілізацію в безпосередньо сільськогосподарському виробництві АПК України.

Основна література

1. Земельний кодекс України. // Сільський час , 19 лютого 2002 р.

2. Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. – К.: Ніка-Центр Ельга, 2000. – С. 343-365.

3. Державне регулювання економіки / За ред. д-ра екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.Михасюка. – Львів: “Українські технології” , 1999. – С. 342-415.

4. Макконнелл Р. Кэмпбелл, Брю Л.Стэнли. Экономикс. Принципы, проблемы и политика. – К., ХаГар, 1998. – С. 623-640.

Допоміжна література

1. Ринкова економіка: теоретично-практичні проблеми становлення в Україні. / За ред. проф. Г.І.Башнянина – К., ЧСДО, 1996. – С. 1996-228.

2. Экономика. / Под ред. д-ра эконом. наук проф. А.С.Булатова – М. Юностъ, 2000 – С. 549-579.

Словник нових термінів і понять

1. Довгостроковий період – період, протягом якого можна змінити всі фактори виробництва.

2. Індекс паритету – співвідношення цін, за якими фермери продають свою продукцію, до цін, за якими вони купують товари.

3. Короткостроковий період – період, протягом якого можна змінити лише один фактор виробництва.

4. Концепція паритету – концепція, яка передбачає, що даний обсяг виробництва сільськогосподарської продукції повинен дозволити фермеру кожного року купувати однакову кількість несільськогосподарських товарів та послуг.

5. Підтримувані ціни – державні мінімальні ціни для стабілізації та підвищення доходів фермерів.

6. Ціна землі (капіталізована земельна рента) – ціна, яка сполучається за використання землі. Прямо пропорційна розміру ренти і обернено пропорційна банківському проценту.

7. Еластичність – ступінь реакції однієї економічної величини на зміну другої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]