Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

3.3. Вплив коливань зовнішнього попиту на нестабільність цін і доходів фермерів

Зовнішній попит на сільськогосподарському продукцію особливо впливає на доходи фермерів у розвинутих аграрних країнах. Експорт сприяє, в разі його зростання, розвитку фермерства та його занепаду в разі краху експертних ринків. На сільськогосподарський експорт впливають , крім погодно-кліматичних умов, циклічні коливання доходів в інших країнах та зміни в економічній і міжнародній політиці. Для США велике значення має міжнародне коливання курсу долара: знецінення збільшує попит на їх сільськогосподарську продукцію.

В цілому, відносне підсилення значення експорту підвищує нестабільність попиту, цін і фермерських доходів.

Висновки

1. Агропромислова інтеграція (АПІ), створюючи певні умови підвищення ефективності функціонування аграрної сфери економіки, не вирішує фермерської проблеми, а ні в довгостроковому, а ні в короткостроковому періодах.

2. В довгостроковому періоді внаслідок несприятливої комбінації нееластичного попиту, прискореного розвитку НТП в поєднанні з помірним зростанням попиту на сільськогосподарську продукцію породжується тенденція до зниженого або дуже малого зростання цін і фермерських доходів. Нарешті, відносна іммобільність сільськогосподарських ресурсів – землі, капіталів та самих фермерів – сприяє збереженню низьких цін і фермерських доходів.

3. В короткостроковому періоді нееластичний попит, перетворюючи незначні зміни обсягів сільськогосподарського виробництва та внутрішнього і зовнішнього попиту в набагато більші зміни цін і фермерських доходів, сприяє їх нестабільності.

4. Лише самі ринкові методи регулювання сільськогосподарської економіки, як показав сумний досвід реформування в Україні, не в стані підвищити ефективність її функціонування. У розвинутих мікроекономічних системах аграрний сектор надійно захищає державне регулювання, основним напрямкам якого присвячена наступна лекція.

Лекція 2

План

1. Державне регулювання аграрного сектору в розвинутих мікроекономічних системах.

1.1. Основна мета та напрямки державного регулювання аграрно­го сектору.

1.2. Концепція паритету як основа державного регулювання аг­рарного сектору.

1.3. Державне регулювання цін на аграрну продукцію.

1.4. Державне регулювання надлишкових сільськогосподарської продукції.

2. Ефективність державного регулювання аграрного ринку в розвинутих мікроекономічних системах.

2.1. Основні дефекти державного регулювання аграрного ринку.

2.2. Альтернативна політика стабілізації доходів фермерів, орієн­тована на ринок та її основні ефекти.

3. Аграрна політика держави в перехідних економіках і в Україні та її ефективність.

3.1 Державне регулювання аграрного сектору в Україні.

3.2. Особливості аналізу ефективності функціонування АПК України в перехідному періоді.

1. Державне регулювання аграрного сектору в розвинутих мікроекономічних системах.

Держава в усіх суспільних системах відіграє важливу економічну роль, виконуючи певні соціальні та господарські функції. Державне регулювання багатьох секторів економіки, в т.ч. аграрного, пов'язана з різно­манітними проявами недосконалості ринку, що не тільки обумовлює не­обхідність, але й економічні функції держави, які реалізуються через регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]