Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2. Аграрний ринок в розвинутих мікроекономічних системах у довгостроковому періоді

Розвиток аграрного сектора кожної країни має свої особливості. Але, враховуючі загальні тенденції розвитку економіки, досвід у подоланні фермерської проблеми в розвинутих мікроекономічних системах необхідно врахувати при формуванні аграрної політики в Україні. Це стосується як довгострокового, так і короткострокового періодів.

В аграрному секторі США фермерська проблема в довгостроковому періоді стосується тих факторів, які сприяють відставанню фермерських цін і доходів від тенденції цін і доходів у економіці в цілому. Через використання економічних інструментів попиту та пропозиції можна прийти до висновку, що причинами фермерської проблеми в довгостроковому періоді є:

  1. Цінова нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію;

  2. Швидке зростання темпів науково-технічного процесу;

  3. Відставання попиту на фермерську продукцію;

  4. Відносна іммобільність сільськогосподарських ресурсів.

Сполучення цих факторів призводять до тенденції зниження цін на продукцію фермерів відносно цін на товари, які вони купують. Розглянемо взаємовпливів факторів на зміни в фермерських доходах докладніше.

2.1. Цінова нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію

Нееластичний попит за ціною має місце тоді, коли процентна зміна величини попиту є меншою за процентну зміну ціни, тобто при зміні ціни на 1% величина попиту змінюється менше, ніж на 1%. Крива нееластичного попиту D зображена на рис 4.

Q

Qb

Qp

o

Рис.4. Крива нееластичного попиту в термінах моделі “P – D – S - Q” (“ціна – попит – пропозиція – обсяги виробництва”)

Для нееластичного попиту коефіцієнт еластичності є менший 1. Зміна ціни і загального доходу однонаправлена: Qb  Pb > Qp  Pp зростає, коли Pp > Pb і навпаки.

Перш за все, цінова нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію у розвинутих країнах (коефіцієнт еластичності складає 0,20-0,25, тобто для зростання попиту на 10% ціни повинні знизитися на 40-50%) пояснюється дією ефекту заміщення як основного фактора, що визначає еластичність попиту. Ефект заміщення викликає зміни у споживанні товару внаслідок зміни ціни на нього відносно товарів-замінників, ціни на які не змінилися. Наприклад, зниження ціни на м’ясо птиці при незмінності цін на м’ясо худоби спонукає споживача купувати її більше, відмовляючись від попередньої кількості товарів – замінників. Але в багатому суспільстві ефект заміщення щодо продуктів харчування є дуже поміркованим.

По-друге, нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію пояснюється дією закону спадної граничної корисності, зміст якого полягає в тому, що починаючи з певного моменту споживач від кожної додаткової одиниці конкретного продукту отримує все менше додаткове (граничне) задоволення. У заможному суспільстві додаткове виробництво сільськогосподарської продукції викликає прискорений спад граничної корисності.

2.2. Технічний прогрес і швидке зростання пропозиції сільськогосподарської продукції

В країнах з розвинутим аграрним ринком нееластичність попиту на продукцію фермерів вважається достатньо невразливим. Зниженню фермерських доходів сприяє супутня обставина, яка полягає в збільшенні пропозиції відносно попиту на сільськогосподарську продукцію.

Зростання темпів НТП викликав значне зростання пропозиції сільськогосподарських продуктів: якщо в середині 50-х років ХХ ст. в США один фермер забезпечував продукцією 14 людей, то в кінці 90-х років – 96. Основним джерелом НТП у США є державне фінансування програм розвитку наукових досліджень і освіти, а також праці виробників сільськогосподарської техніки. Проте впровадження досягнень НТП у сільське господарство нерівномірне, про що свідчать низькі доходи неефективно працюючих ферм. Див. рис. 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]