Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

3. Аграрний ринок в розвинутих мікроекономічних системах у короткостроковому періоді

Фермерська проблема у короткостроковому періоді найчастіше пов’язана з нестабільністю фермерських цін і доходів у різні роки. Причиною нестабільності є взаємодія нееластичності попиту на сільськогосподарську продукції зколиваннями обсягівїї виробництва,внутрішньоготазовнішнього попиту.

3.1. Вплив коливань обсягів виробництва на нестабільність цін та доходів фермерів

Нееластичний попит на сільськогосподарську продукцією є причиною того, що незначні зміни в обсягах виробництва призводять до великих змін фермерських цін і доходів. Фермери надзвичайно обмежено контролюють власне виробництво, що пов’язано як з неможливістю впливати на природнокліматичні фактори господарювання, так і на умови функціонування сільського господарства на висококонкурентному ринку. Таким чином, нееластичний попит на сільськогосподарську продукцію в поєднанні з нестабільністю виробництва викликає надзвичайну нестабільність цін і фермерських доходів, що ілюструє рис. 6.

Pp P

Pn N

Pb B

D

o Qp Qn Qb

Рис. 6. Вплив зміни обсягів виробництва на фермерські ціни та доходи

Умовно “нормальний” врожай Qn втілюється в “нормальній ціні” Pn і “нормальному” фермерському доході oPnNQn. Але зміни в обсягах виробництва, завдяки нееластичності попиту, викликають значні відхилення: збільшення обсягу виробництва до Qb призводить до падіння доходів з oPnNQn до oPbBQb у зв’язку з більш чим пропорційним падінням ціни, а зменшення обсягів до Qp підвищує фермерський доход з oPnNQn до oPрРQр через більш чим пропорційне підвищення цін. Тому найбільшим для себе лихом фермери вважають врожайні роки.

    1. Вплив коливань внутрішнього попиту на нестабільність цін і доходів фермерів

Нестабільність фермерського доходу в короткостроковому періоді також пов’язана з зрушеннями кривої попиту на сільськогосподарської продукції. Див. рис. 7

.

P D2 D1

a

P1

P4 c

P2

b

o

Рис. 7. Вплив коливань попиту на фермерські ціни та доходи

Припустимо, що обсяги виробництва тимчасово стабілізовано на “нормальному” рівні Qn. Тоді, через нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію, короткострокові коливання попиту, викликані різними обставинами, чинять помітні відмінності між рівнями цін і фермерськими доходами. Так, незначне падіння попиту з Д1Д1 до Д2Д2 викличе зниження цін з Р1 до Р2 та фермерських доходів з оР1аQn до oP2BQn, а незначне підвищення попиту з Д2Д2 до Д1Д1 приведе до того ж різкого збільшення цін і фермерських доходів за той самий обсяг виробництва. Будь-яке зрушення більш еластичної кривої попиту з Д3Д3 до Д4Д4 супроводжується набагато меншими змінами цін (з Р1 до Р4) та доходів (з оР1аQn до оР4cQn).

Зменшення попиту на сільськогосподарську продукцію, хоча суттєво і впливає на фермерські доходи, але, в зв’язку з відносною нечутливістю фермерського виробництва на зміни цін через перевищення постійних витрат над змінними, примушую фермерів не припиняти діяльність, а підвищувати ефективність виробництва. Якщо ж падіння попиту на сільськогосподарську продукцію є частиною всезагального спаду, то припиняти свою діяльність на користь пошуків неіснуючої роботи в промисловості у фермера немає стимулу; відбуватися навіть зворотна міграція – з міста на ферму. Під час кризи в Україні ці тенденції спостерігалися також.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]