Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Лекція 1 План

  1. Аграрний сектор мікроекономічної ринкової системи.

    1. Агропромислова інтеграція та її форми.

    2. Агропромисловий комплекс: структура та умови функціонування.

    3. Формування доходів сільськогосподарських виробників.

  2. Аграрний ринок в розвинутих мікроекономічних системах у довгостроковому періоді.

    1. Цінова нееластичність попиту на сільськогосподарську продукцію.

    2. Технічний прогрес і швидке зростання пропозиції сільськогосподарської продукції.

    3. Відносне відставання попиту на сільськогосподарську продукцію.

    4. Графічна ілюстрація впливу відносного зниження попиту на сільськогосподарську продукції на рівень цін і доходів.

    5. Відносна іммобільність ресурсів.

  3. Аграрний ринок в розвинутих мікроекономічних системах у короткостроковому періоді.

    1. Вплив коливань обсягів виробництва на нестабільність цін та доходів фермерів.

    2. Вплив коливань внутрішнього попиту на нестабільність цін і доходів фермерів.

    3. Вплив коливань зовнішнього попиту на нестабільність цін і доходів фермерів.

1. Аграрний сектор мікроекономічної ринкової системи

1.1. Агропромислова інтеграція та її форми

Сучасний аграрний сектор мікроекономічної ринкової системи покликаний задовольняти потреби населення в продуктах харчування, а промисловість – у сировині. Найбільш успішно це може здійснюватися за умов агропромислової інтеграції (АПІ), яка передбачає органічне поєднання сільського господарства, промисловості, транспорту, переробки та торгівлі з ціллю доведення кінцевої продукції до споживача. АПІ розвивається як вертикально (міжгалузеве кооперування підприємств різних галузей, що забезпечує єдність і безпосередність організаційно-технологічних процесів), де розповсюджена у вигляді агропромислових підприємств, об'єднань, комбінатів, агрофірм тощо, так і горизонтально (посилення взаємозв’язків між підприємствами однієї галузі, що сприяє спеціалізації), де в сільськогосподарському виробництві її представляють спеціалізовані господарства та мікрогосподарскі підприємства.

Контрактна форма АПІ найбільш поширена в індустріальних країнах з розвинутим аграрним ринком, де на її засадах виробляється біля чверті сільськогосподарської продукції. Різноманітні типи контрактів, залежно від характеру продукції, місцерозташування від пунктів її переробки та ринків збуту, матеріальних і фінансових можливостей контрагентів, укладають з фермерами промислові, торгові компанії, кооперативи тощо. В результаті фірми-посередники отримують потрібну продукцію певної якості у визначений термін, а фермеру гарантовано ринок збуту за наперед домовленою ціною та можливість кредитування.

Форми АПІ представлені на рис. 1.

Рис. 1. Форми агропромислової інтеграції

В Україні горизонтальну інтеграцію представляють фірми, зайняті переробкою сільськогосподарської продукції, такі як ЗАТ “Агроекопродукт”, АТ “Волиньхолдінг”, АТЗТ “Львівський жиркомбінат”, ВАТ “Миколаївський молочний завод”, фірма “Агра” тощо.

На жаль, контрактація в Україні, де ринки реалізації продукції та засобів виробництва недостатньо розвинуті, ще не зайняла гідного місця серед форм АПІ.

В країнах з розвинутим аграрним ринком, зокрема в США, агропромислова інтеграція сформована на базі організаційно-господарської діяльності великих науково-виробничих об’єднань агробізнесу в сільськогосподарський сфері. Вони є національними корпораціями, що координують міжгосподарські та агропромислові зв’язки, ініціюють сучасний механізм контролю за технологією та організацією, визначають розвиток сільського господарства на основі досягнень науково-технічного прогресу (НТП), перехід до промислово-торгових фірм несільськогосподарських сфер економіки, які, мінімізуючи сукупні витрати, стимулюють підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]