Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKA_lab_buklet_3.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.62 Mб
Скачать

4.Правила техніки безпеки

Для запобігання нещасних випадків при виконанні лабораторних робіт серйозна увага має бути приділена питанням техніки безпеки і охорони праці, які всі учасники робіт повинні знати і строго виконувати.

Перед початком лабораторних робіт відповідальний за їх проведення перевіряє стан стендів, лабораторних установок і робочі місця в цілому.

При виконанні лабораторних робіт необхідно керуватися наступними загальними правилами техніки безпеки:

4.1. До виконання лабораторних робіт і самостійної роботи в позаурочний час допускаються лише ті студенти, які засвоїли правила користування лабораторним обладнанням, вивчили правила техніки безпеки і розписалися у контрольному листку.

4.2. До виконання лабораторних робіт на одному робочому місці допускається не більше трьох студентів.

4.3. Перед початком роботи студенти зобов’язані перевірити кріплення і фіксацію складових частин автомобіля на стендах (двигуна, коробки передач, заднього моста і т.д.)

4.4. При підйомі автомобіля або агрегатів необхідно користуватися спеціальними домкратами. При цьому необхідно слідкувати за тим, щоб підйомний пристрій міцно стояв на підлозі, а головка підйомника була надійно закріплена у відповідній частині автомобіля, що піднімається, і не могла зіскочити або зміститися під час піднімання. При підйомі однієї частини автомобіля під колеса іншої частини автомобіля необхідно підкладати відповідні упори.

4.5. Забороняється виконувати роботи під автомобілем, який піднятий лише підйомником. Піднятий автомобіль повинен бути надійно встановлений на підставки.

4.6. Категорично забороняється знаходитися в зоні обертання коліс, барабанів, муфт та інших деталей автомобіля чи стенда.

4.7. При проведенні випробувань автомобіля студенти повинні бути на своїх робочих місцях. Категорично забороняється покидати своє робоче місце і відволікатися від спостережень за роботою стенда і автомобіля.

4.8. При виникненні ненормальних стуків і шумів у двигуні, силовій передачі, або стенді, а також у аварійних випадках та при виникненні пожежі, обладнання необхідно зупинити, а роботи до усунення несправностей припинити.

4.9. Категорично забороняється:

- працювати на несправній установці;

- проводити випробування автомобіля на контрольно-випробувальних стендах, які не мають надійного заземлення;

- працювати на установках, які не мають захисних кожухів обертових частин контрольно-випробувальних стендів;

- працювати на установці, яка не має необхідних протипожежних засобів: вогнегасника, ящика з піском та ін.

4.10. Студенти, які порушили правила техніки безпеки й охорони праці, відсторонюються від занять в лабораторії. Продовжити заняття вони можуть лише після повторних заліків з техніки безпеки, отримавши на це дозвіл в деканаті факультету.

Керівництво і відповідальність за дотримання вимог техніки безпеки й охорони праці при проведенні лабораторних занять покладається на викладача і лаборанта (учбового майстра), а під час самостійної підготовки на лаборанта (навчального майстра) тієї лабораторії, в якій проводиться самостійна підготовка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]