Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKA_lab_buklet_3.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.62 Mб
Скачать

1. Попередні відомості.

1.1. Призначення кривошипно-шатунного механізму

Кривошипно-шатунний механізм (КШМ) перетворює прямолінійний зворотно-поступальний рух поршнів, які сприймають тиск газів, в обертальний рух колінчастого валу.

Деталі кривошипно-шатунного механізму діляться на рухомі і нерухомі.

1.2. Блок циліндрів

Блок циліндрів або блок–картер є остовом двигуна.

На ньому і в середині нього розміщені основні механізми, деталі, системи двигуна. Блок циліндрів - це складна відливка коробчатої форми. Блок циліндрів може відливатись разом із циліндрами або мати вставні гільзи циліндрів.

1.3. Головка блока циліндрів

Головка блока циліндрів є кришкою, що закриває циліндри і відливається із сірого чавуну або алюмінієвого сплаву.

У головці циліндрів є поглиблення, які разом з поршнем і стінками циліндра утворюють камеру згорання, порожнини для охолоджуючої рідини або ребра (для двигунів з повітряним охолодженням), отвори для свічок запалювання або форсунок, а також впускні і випускні канали.

При роботі двигуна головка циліндрів сприймає значні зусилля від тиску газів і теплові напруження. Тому вона повинна мати високу міцність і жорсткість при відносно малій масі.

1.4. Поршнева група

Поршнева група (поршень, поршневий палець, поршневі кільця, деталі кріплення) разом зі стінками циліндра і поверхнею камери згорання утворює надпоршневий простір, в якому відбуваються робочі процеси двигуна. Група повинна забезпечувати герметичність цього простору, добрий відвід тепла від нього до стінок циліндра, мінімальні втрати на тертя і не допускати попадання масла з картера в камеру згорання.

1.5. Шатунна група

Шатунна група (шатун, втулки, вкладиші), перетворює зворотно-поступальний рух поршня в обертовий рух колінчастого валу.

    1. Колінчастий вал

Колінчастий вал сприймає навантаження від сил тиску газів і сил інерції мас КШМ зі зворотно-поступальним і обертальним рухами і передає крутний момент на силову передачу, а також різним агрегатам і додатковим механізмам.

Колінчастий вал складається з корінних і шатунних шийок, щік з противагами, носка ( переднього кінця) і хвостовика ( заднього кінця).

На носку вала встановлюють масляне ущільнення, храповик, шестерню газорозподільного механізму, шків приводу генератора, вентилятора, гаситель крутильних коливань. На корінних і шатунних шийках встановлюються підшипники ковзання з тонкостінними вкладишами. Осьові зусилля колінчастого валу сприймаються упорними шайбами. На задньому кінці колінчастого валу встановлений чавунний маховик з напресованим стальним зубчастим вінцем для пуску двигуна стартером.

    1. Маховик і картер

Маховик представляє собою масивний диск, який відливається із чавуну. Він підвищує рівномірність обертання колінчатого вала і передає крутний момент трансмісії автомобіля.

Піддон захищає картер від потрапляння в нього бруду і служить резервуаром для масла.

2. Порядок проведення роботи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]