Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
763.39 Кб
Скачать

Тестові завдання.

  1. Тип релігійної філософії, спрямований на раціональне обґрунтування основ християнського віровчення і осмислення буття Бога це: а) патристика, б) схоластика, в) апологетика, г) містика.

  2. Характерною рисою середньовічної філософії є: а) антропоцентризм, б) природоцентризм, в) космоцентризм, г) теоцентризм.

  3. Екзегетика – це напрям, який єдиним джерелом знання вважає а) чуттєвий досвід, б) досвід загальновизнаних авторитетів, в) практику, г) досвід індивідуального розмірковування.

  4. Філософське спрямування, яке вважало, що реально існують лише окремі речі, а загальні поняття є лише назвами або іменами – це: а) схоластичний реалізм, б) екземпляризм, в) номіналізм, г) концептуалізм, д) матеріалізм.

  5. Хто з середньовічних філософів розум вважав вищим за віру: а) Фома Аквінський, б) Августин, г) П’єр Абеляр, д) Роджер Бекон.

  6. Як називається філософська течія, що привнесла у середньовічну філософію раціоналістичну проблематику філософії Аристотеля?: а) аверроїзм, б) аристотелізм, в) томізм, г) містицизм.

Тема 5. Філософська думка епохи Відродження

  1. Загальна характеристика розвитку філософії у Х1V – XV1ст.

  2. Періодизація, зміст та основні форми філософської культури Відродження.

  3. Натурфілософські ідеї доби Відродження. Філософія М.Кузанського.

  4. Гуманістичний антропоцентризм філософії Відродження (Данте, Петрарка, Лоренцо Валла, Мішель Монтень).

  5. Соціально-філософські ідеї філософії Відродження (Ніколо Макіавелі, Томас Мор, Томазо Кампанелла).

Література

  1. Багнюк A.M. Філософія: Навч.посібник : У 2-х ч. - Рівне, 1997.

  2. Баткин A.M.. Итальянское Возрождение в поисках индивидуальности. - М., 1989.

  3. Брагина Л.М. Итальянский гуманизм: эстетические учения XIV-XV вв. - М., 1980.

  4. Введение в философию : В 2ч. ( под ред И.Т.Фролова).-М., 1990.—Ч. 1.

  5. Волгин В.И. Очерки истории социалистических учений с древности до конца ХУПІ века. - М., 1975.

  6. Горфункель А.Х.Философия зпохи Возрождения: Учебное пособие — М.,1980.

  7. Гутенберг В.И- Титаны Возрождения. - М., 1991.

  8. История философии: В 4-х т.- М., 1957.

  9. Лосев А.Ф. Эстетика Возрождения. - М., 1978.

  10. Мир философии : книга для чтения: В 2-х ч.-М., 1991. -4.4.

  11. Ревуненкова Н.В. Ренесансное свободомыслие и идеология Реформации.-М.,1988.

  12. Соколов В.В. Европейская философия XV-XVII веков: Уч.пособие.- М., 1988.

  13. Філософія. Курс лекцій. Навчальний посібник. За ред. Надольного.- Київ,1999.

  14. Філософія. Курс лекцій. Навчальний посібник. Вид. 3-є. За ред. І.В.Бичко.-Київ, 2001.

  15. Філософія. Підручник. - За ред. М.У.Горлача, В.Г.Кременя, В. К. Рибалка. - Вид. 2-е. - Харків, 2000. - 671 с.

Методичні рекомендації:

При вивченні цієї теми слід простежити формування гуманістичних та антропоцентричних характеристик філософії Відродження в контексті загального культурно-соціального розвитку Європи.

У відповіді на перше питання потрібно розкрити визначення доби Відродження в хронології та як перехідного періоду від теоцентризму до раціоналізму. Доцільно назвати фактори, які вплинули на розвиток філософії цього періоду. Об'єктивним фактором цього процесу був процес секуляризації суспільства та становлення світської культури. Необхідно зосередити увагу на важливих характеристиках епохи Відродження - пантеїзмі, антропоцентризмі, гуманізмі, а також утопічному соціалізмі.

Друге питання вимагає назвати конкретно періоди доби Відродження не лише в Італії, але й Європі. Необхідно зазначити, що добу Відродження вважають художньо-естетичною, в якій пріоритетом є людська особистість як вища цінність. Слід наголосити, що зміст філософської культури цього часу становить поява нової самосвідомості людини, її активної життєвої позиції. Слід проаналізувати особливості гуманістичного індивідуалізму.

Трете питання передбачає визначення передумов розвитку натурфілософії та залишків у ній л ідей геоцентризму. Слід докладно проаналізувати філософську систему М.Казанського, його погляди на релігію і Бога, процес пізнання, суть теорії „двоїстої істини". Варто виділити пантеїстичні мотиви у творчості ряду представників натурфілософії Б.Телезіо, Ф.Патриці. Особливу увагу слід приділити геліоцентризму вчення М.Коперника, гілозоїзму та матеріалізму Дж.Бруно, механістичному матеріалізму Г.Галілея.

Відповідь на четверте питання передбачає чітке визначення понять гуманізм та „гуманістичний антропоцентризм". Необхідно проаналізувати творчість гуманістів Італії – Ф.Петрарки, Дж.Бокаччо, Л.Валла, П. делла Мірандола, їх погляди на свободу людини, її самовизначення, прагнення до щастя не лише в потойбічному світі. Слід з'ясувати роль „студій" гуманістів формуванні та утвердженні нової системи духовних цінностей. У підсумку слід охарактеризувати гуманістичний світогляд в Європі (Е.Роттердамський, М.Монтень) як форму боротьби зі схоластикою.

Розкриваючи сутність п’ятого питання, слід виділити два напрямки у поглядах на державотворення: перший – Ла Боесі – противника абсолютизму; другий – Н.Макіавеллі, Ж.Боден – прихильники сильної централізованої держави. Слід дати визначення поняттю „макіавеллізм".

Доповненням характеристики соціально-філософських ідей є аналіз утопічного соціалізму, який сформулював основні принципи майбутнього суспільства без приватної власності. Слід зупинитись на творчості Г.Мора і Т.Кампанелли та передумовах появи ідей утопізму.