Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право план 2010_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Т е м а 12 Недійсність правочинів

практичне заняття

2 години

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ: правочин, недійсність правочину, нікчемні і оспорювані правочини, реституція, припинення правичину на майбутне.

Практичне завдання:

1. Старший науковий співробітник інституту Васильєв подарував інституту бібліотеку спеціальної літератури, яку він збирав протягом всього життя. Про свій дар він оголосив на засіданні вченої ради інституту, а також в інтерв'ю, опублікованому в інститутській багатотиражці.

Оскільки книг були багато і перевезти їх відразу було складно, Васильєв здійснював їх перевезення невеликими партіями. Не встигнувши передати всі книги, Васильєв помер. Його син, будучи єдиним спадкоємцем згідно із законом, у відповідь на прохання директора інституту передати книги, що залишилися, зажадав повернути все раніше передані його батьком книги, посилаючись на те, що договір між його батьком і інститутом не був належним чином оформлений.

У суді, де розглядався цій спір, інститут пред'явив акт прийняття на баланс книг, переданих Васильєвим в дар інституту, підписаний завідувачем бібліотекою інституту і затверджений директором інституту.

Як слід вирішити цей спір?

2. Волкову по спадку перейшов автомобіль «Жигулі». Будучи вдячливий своєму другу Яковлєву за раніше надані послуги і не уміючи керувати автомобілем, Вовків уклав з Яковлєвим договір, по якому він зобов'язувався подарувати Яковлєву легковий автомобіль «Жигулі» негайно після отримання встановлюючих право документів на автомобіль. Договір був засвідчений нотаріусом.

Яковлєв приступив до профілактичного ремонту автомашини і витратив на це значну суму. Проте після отримання відповідних документів Вовків відмовився подарувати Яковлєву автомобіль. Яковлєв пред'явив в суді позов з вимогою про передачу йому автомобіля.

Вирішите справу.

3. Суспільне об'єднання по організації музею-квартири померлого на початку XX століття письменника звернулося до громадян з проханням про передачу в дар або продаж особистих речей, рукописів і документів, пов'язаних з життям і творчістю письменника. У числі інших речей у далеких родичів письменника були придбані письмовий стіл і письмовий прилад, нібито що належали письменникові.

Через деякий час літературознавець Танєєв, оглядаючи покупку, заявив, що письмовий стіл не має відношення до письменника. Придбаний же письмовий прилад дійсно належить письменникові.

Які вимоги можна пред'явити до продавця?

4. Професор консерваторії, володіючи скрипкою Страдиварі, хотів, щоб після його смерті скрипка перейшла у власність його талановитого учня. Знаючи, що це викличе незадоволення членів його сім'ї, він заключив з учнем в простій письмовій формі договір купівлі-продажу скрипки. Ніяких грошей за неї він не отримав. Про це знали два товариші молодого скрипаля. Після смерті професора вони про все розповіли членам його сім'ї. Спадкоємці зажадали повернення скрипки. Власник скрипки відмовився її повернути і запропонував спадкоємцям прийняти у нього грошову суму, вказану в письмовому договорі з професором. Спадкоємці від цього відмовилися і звернулися до суду з позовом про повернення скрипки.

5. Шістнадцятирічний Петро на зароблені ним за літо гроші купив 10 пляшок горілки в сільському магазині і привіз їх до Ужгорода, де був затриманий при спробі їх продати. Крім цього, він купив у Хмарко фотоапарат. При огляді фотоапарата їх знайомим фотографом він з рук останнього впав і став непридатним. А ще він купив акції АТ «Гермес» Чорне золото». Дізнавшись про укладені його сином правочині, батько подав позов про визнання їх недійсними. Представник магазину заявив, що факту продажу горілки не пам'ятає і за діючими правилами торгівлі неповнолітнім спиртні напої не продаються. Хмарко вважає, що Петро міг за свої гроші самостійно купувати все, що він забажає, а те, що фотоапарат потребує дорогого ремонту, то це клопоти не його, а власника. Представник АТ «Гермес» заявив, що обмежень щодо суб'єктів купівлі їх акцій не встановлено.

Як необхідно вирішити справу?

6. Бамако звернувся з позовом до Миркова про визнання за ним права власності на житловий будинок і земельну ділянку. Він вказав, що будинок і присадибна земельна ділянка куплені ним за 1500 доларів і він повністю розрахувався з продавцем, а останній від оформлення правочину відмовився і вимагає додатково оплатити плодові дерева і кущі.

Як необхідно вирішити справу? Які особливості угод із житловими будинками і земельними ділянками?

7. Марко Мирянин, вирішивши розлучитися з дружиною, продав автомашину за ринковою ціною. При розгляді позову про розірвання шлюбу і розділ майна Поліна Мирянина заявила зустрічний позов про визнання договору купівлі-продажу автомобіля недійсним і його розділ. Крім цього, вона стверджувала, що останній час чоловік збирається без її згоди продати гараж і просила до виконання рішення суду накласти на майно арешт.

Яке рішення повинен винести суд? Дайте розгорнутий висновок по справі.

8. Марина Гуцалова звернулася з заявою до дільничного інспектора про те, що її ввели в оману при обміні житлової квартири. В зимовий період кімната мокріє, а вона страждає астмою і тому часто хворіє. Інспектор відповів, що такі справи не в компетенції органів внутрішніх справ і порадив звернутися з претензією до сім'ї Галько, з. якими вона заключила договір міни квартирами. На претензію Галько відповіла, що Гуцалова неодноразово оглядала квартиру і ніяких претензій з її сторони не було, а до того ж вона зробила ремонт, на який затратила чималі кошти.

Розгляньте аргументи сторін. Дайте письмову консультацію Марині Гуцалової.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Бірюков І.А., Заїка Ю.О. Співак В.М. Цивільне право України. Загальна частина. – К. : Наукова думка. – 2000.

  1. Гражданское право: В 2-х т. Том 1: Учебник/ Отв. ред. проф. Е.А. Суханов. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2003.

  2. Гражданское право Украины / Под ред. А.А. Пушкина, В.М. Самойленко, – Харьков: Основа, 1996 г.

  3. Гусев А.Н. Гражданское право: Учебник: В 3 т. – М. : ИНФРА–М., 2003.

  4. Доліненко Л.О. Доліненко В.О., Сарновська С.О. Цивільне право України: Навчальний посібник. – К., 2006. – 356 с.

  5. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посіб. – К.: Знання. – 2005. – 583 с.

  6. Ромовська З. Українське цивільне право: Загальна частина. Академічний курс. Підручник. – К.: Атака, 2005. – 560 с.

  7. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 960 с.

  8. Цивільний кодекс України: Коментар.: / Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. / За загал. ред.: Харитонова Є.О., Калитенко О.М./ Х.: Одисей. – 2003.

  9. Цивільне право України. Частина перша [Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти / Ч.Н. Азімов, М.М. Сібільов, В.І. Борисова та ін.]; За ред. проф. Ч.Н. Азімова, доцентів С.Н. Приступи, В.М. Ігнатенка. – Харків: Право, 2000.

  10. Цивільне право України: Підручник / За ред. Я.М. Шевченко. У 2-х т. – К.: Ін Юре. – 2003. Т. 1 – 520 с.

  11. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У 2 т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Вид. 2-ге, доп. і перероб. – К.: Видавничій дім „Ін Юре”, 2006. – Т. 1. Загальна частина. – 696 с.

  12. Цивільне право України: Підручник: У 2 кн. / О.В. Дзера (керівник авт. кол.), Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та інш.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  13. Братусь С. Н., Шахматов В. П. Составы противоправны сделок и обусловленные ими последствия. – Томск, 1967. – С. 30–32.

  14. Ойгензихт В.А. Воля и волеизъявление. – Душанбе: 1983.

  15. Рабинович Н.В. Недействительность сделки и ее последствия. – Л.: 1960.

  16. Хатнюк Н.С. Умови дійсності правочинів // Держава і право. – Вип. 11. – К.: 2001. – С. 283–289.

  17. Безклубий І. Операції банку та класифікація цивільних правочинів у банківській діяльності// Право України. – 2002.– № 6 .– С. 57.

  18. Бірюков В. Письмові право чини за законодавством Польщі (від традиційних до електронних) // Підприємство, господарство і право. – 2003. – № 4.

  19. Бородін М. Угоди, пов'язані з автомобілями: окремі проблеми // Право України. – 2001.– № 7.– С. 52.

  20. Захист права власності та визнання інвестиційного контракту недійсним (по матеріалам судової практики) // Юридична Україна. – 2003. – № 5. – С. 86–87.

  21. Кошиль Ю. Пауза право чину та інститут зміни і розірвання договору у зв’язку з істотною зміною обставин: аспекти співвідношення // Юридична Україна. – 2008. – № 1. – С. 33–39.

  22. Кривобок С. Частина підприємства як об’єкт цивільно–правових право чинів // Право України. – 2005. – № 8. – С. 36–39.

  23. Мельник Н., Бень А. Вместо сделки - правочин // Право Украины. – 2003. – № 65 (3065). – С. 5.

  24. Фролов В. Вирішення спорів про визнання угод недійсними за позовами податкових органів // Право України. – 2004. – № 1. – С. 59.

  25. Хатню Н. Юридична природа фіктивних та удавальних право чинів // Право України. – 2004. – № 4. – С. 37.

  26. Шкіра Я. Юридична сила право чину, укладеного в електронній формі // Право України. – 2005. – № 3. – С. 59–61.

  27. Практикум по гражданскому праву: Учеб. пособие для вузов / Под ред. Коваленко Н. И.– М.: Бек, 2000. Ч. 1– 2-е изд., перераб. и доп. – 2000.

  28. Матвейчук В.К., Хар І.О. Цивільне право України. Загальна частина. Практикум: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2006. – 736 с.

  29. Токарєва В.І. Цивільне право України. Практикум: Нав. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 408 с.

НОРМАТИВНІ АКТИ ТА СУДОВА ПРАКТИКА:

  1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

  1. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40–44. – Ст. 356.

  2. Сімейний кодекс України. Прийнятий Верховною радою України 10 січня 2002 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 21–22. – Ст. 135.

  3. Господарський кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – 19–22. – Ст. 144.

  4. Гражданский процессуальный кодекс Украины // Голос Украины. – 2004. – № 89 (3339), 91(3341). – 18, 20 мая.

  5. Про товарну біржу: Закон України від 10 грудня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 10. – Ст. 139.

  6. Про товарну біржу: Закон України від 10 грудня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 10. – Ст. 139.

  7. Про судову практику у справах про визнання угод недійсними: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 квітня 1978 р. № 3 // Постанови Пленуму Верховного Суду України 1972–2002: Офіц. вид. / За заг. ред. В.Т. Маляренка. К.: Видавництво А.С.К., 2003. – С. 74–78.

  8. Щодо визнання угод недійсними: Постанова Вищого Господарського Суду України від 19 грудня 2002 р. // Галицькі контракти. – 2003. – № 7.

  9. Про судову практику в справах про визнання угод недійсними: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28.04.78 р. № 3 / Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України. – К., 1995

  10. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням угод недійсними Роз'яснення Вищого Арбітражного Суду України від 12.03.1999 р. № 02-5/11 // Юридичний вісник України. – 2002. – № 6. – С. 26.

  11. Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації право чинів: Постанова Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 р. № 671 // Офіційний Вісник України. – 2004. – №24 (468). – 12–18 червня.

  12. О порядке применения судами Украины законодательства о возмещении материального вреда, причиненного преступлением, и взыскания безосновательно нажитого имущества:Постановление Пленума Верховного Суда Украины от 31.03.89 г. № 3 // Бюллетень законодательства и юридической практики Украины. – 1993.– № 2.

  13. Судова практика з цивільних прав // Вісник Верховного Суду України. – 2004. – 1. – С.3.

  14. Судова практика. Верховний Суд України Справи зі спорів, пов’язаних із визнання угод недійсними // Юридичний Вісник України. – 2004. – № 27 (471). – 3–9 липня; № 28 (472). – 10–16– липня.