Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право план 2010_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Т е м а 6 Визнання фізичної особи безвісно відсутньою та оголошення її померлою

практичне заняття

2 години

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ: суб’єкт правовідносин, безвісно відсутній, оголошений померлим, опіка і піклування, місце проживання, місуе перебування, акти цивільного стану.

Практичні завдання.

1. Льотчик-винищувач Павлов, який служив у Запоріжжі та після реформування полку був звільнений у запас, заключив договір з одним з військових формувань Чечні за умовою оплати 10 тис. доларів на місяць. В одному з нальотів на Степанакерт він був збитий і взятий в полон. Остання звістка про нього була у січні 2005 року. Його дружина, що проживає у м. Луцьк, після безуспішних розшуків свого чоловіка в лютому 2008 року звернулася до суду із заявою про оголошення Павлова померлим. У процесі досудового розгляду справи з'ясувалося, що за скоєні воєнні злочини Павлов був засуджений до страти. Однак відомостей про її виконання, місце його знаходження встановити не вдалось. Суддя в позові відмовив. Дружина звернулася із скаргою до районного суду м. Луцька.

Яке рішення повинен винести суд?

2. Кореспонденти однієї з газет Паршин і Закаров під час відрядження до Іраку в зону бойових дій у червні 2008 року пропали. Їх автомобіль пізніше був знайдений з багатьма слідами від куль. У жовтні 2008 року батько Паршина звернувся до суду з заявою про оголошення сина померлим, яка була задовільнена.

У грудні 2008 року Паршин повернувся на батьківщину і пояснив, що весь цей час знаходився у полоні і йому випадково вдалося втекти.

Дайте юридичний аналіз викладеної ситуації. Як буде вирішена доля майнових та інших прав Паршина?

3. Борисов звернувся до суду із заявою про оголошення її колишнього чоловіка померлим. У заяві вона вказала, що відомостей про місце перебування Борисова вона не має понад 5 років, до цього він ухилявся від сплати аліментів, у зв'язку з чим, був оголошений його розшук.

Суд на підставі заяви Борисової і довідки житлової контори з місця останнього проживання Борисова виніс ухвалу про визнання його безвісно відсутнім і роз'яснив заявниці, що через чотири роки після набуття чинності рішення про визнання Борисова безвісно відсутнім вона може подати заяву до суду про оголошення його померлим.

Чи правильну ухвалу виніс суд?

4. Єфімова звернулася до суду із заявою, в якій просила оголосити її чоловіка померлим. У заяві вона вказала, що Єфімов був членом риболовецького кооперативу і працював майстром по обробці риби. Дев'ять місяців тому він, знаходячись в стані алкогольного сп'яніння, випав з шлюпки і потонув. До заяви був додано акт про нещасний випадок і ухвала слідчого прокуратури про відмову в возбудженні кримінальної справи за фактом загибелі Єфімова. Заявниця мотивувала своє прохання тим, що органи загсу відмовляють в реєстрації смерті її чоловіка без рішення суду.

Який повинен поступити суд?

5. Співробітник геологічної експедиції Голубів слідував на теплоході із Нахідки до Сахаліну. У Японському морі теплохід був застигнуть штормом і затонув. Більшість членів екіпажу і пасажирів були підібрані судами, що знаходилися неподалеку, але декількох чоловік, у тому числі і Голубєва, знайти не вдалося. Дружині Голубєва була направлена радіограма про те, що її чоловік пропав без вісті при корабельній аварії в умовах штормової погоди.

Через 8 місяців Голубів за заявою дружини був оголошений судом померлим. До дружини перейшло по спадку все його майно: дача, мотоцикл, велосипед тощо. Вирішивши переїхати до батьків в Москву, вона продала дачу і мотоцикл, а велосипед подарувала своєму племінникові.

Незабаром повернувся Голубєв. З’ясувалось, що він разом з двома членами екіпажа встиг зійти на рятувальний пліт, який віднесло до острова, де вони і жили весь цей час, поки не були випадково виявлені екіпажем вертольота, якій пролітав поблизу острова.

Дружина Голубєва заявила, що брак між ними припинений, оскільки Голубєв оголошений померлим у встановленому законом порядку.

Голубєв зажадав повернення речей, що належали йому, від осіб у яких вони опинилися. Крім того, він зажадав від дружини відшкодувати вартість речей, що не збереглися в натурі до моменту його повернення.

Чи правомірні вимоги Голубєва?

6. Мисливець-промисловик Нікітін пішов в тайгу перевіряти поставлені ним пастки на хутрових звірів і не повернувся. Через 6 років за заявою сина він був оголошений судом померлим. Син, будучи єдиним спадкоємцем Нікітіна, повинен був отримати що належав батьку житловий будинок і інше майно. За декілька днів до винесення судом згаданого рішення син Нікітіна загинув в автомобільній катастрофі. Оскільки інших спадкоємців у Нікітіна не було, все його майно перейшло до держави. Будинок був зарахований на баланс районної адміністрації, яка поселила там мешканців, а решта майна реалізована через комісійний магазин.

Через 7 місяців повернувся Нікітін. Виявилось, що в тайзі він отримав важку черепно-мозкову травму від дерева, що впало на нього, і був в несвідомому стані підібраний лісорубами, які доставили його в найближчий населений пункт. Документів у Нікітіна не було, а внаслідок травми він втратив пам'ять і не міг назвати свого місця проживання.

Протягом декількох років він лікувався в різних медичних установах, а зараз видужав і повернувся додому. Дізнавшись, що все його майно перейшло до держави, він зажадав від адміністрації повернення будинку і інших його речей. У адміністрації йому роз'яснили, що згідно законодавству ні будинок, ні інше майно не можуть бути повернені йому в натурі, і що він має право претендувати тільки на грошову компенсацію.

Чи правильне таке роз'яснення?

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Гражданское право России. Курс лекций. Общая и особенная часть / Отв. ред. О. Н. Садиков. –М, 2001–2003.

  2. Гражданское право Украины: [Учебник для вузов системы МВД Украины]: В 2-х частях. Часть 1 / А.А. Пушкин, В.М. Самойленко, Р.Б. Шишка и др.; под ред. проф. А.А. Пушкина, доц. В.М. Самойленко. – Х.; Ун-т внутр. дел; „Основа”, 1996. – 440 с.

  3. Гражданское право: В 2-х т. Том 1: Учебник / Отв. ред. проф. Е.А. Суханов. - 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2003.

  4. Гражданское право: Учебник. В 2 томах.: / Ем В.С, Зенин Е.А., Коваленко Н.И. и др. / Под ред. Е. А. Суханова. – М, 2004.

  5. Гражданское право: Учебник. В 2-х частях / Антокольская М.В., Богачева Т.В., Глушкова Л.И. и др. / Под ред. А.Г. Калпина, А.И. Масляева. – М., 2003.

  6. Гражданское право: Учебник. В 3-х томах / Егоров И.Д., Елисеев И.В., Иванов А.А. и др. / Под ред. Ю.К. Толетого, А.П. Сергеева. – СПб., 2003.

  7. Гусев А.Н. Гражданское право: Учебник: В 3 т. – М. : ИНФРА–М., 2003.

  8. Доліненко Л.О. Доліненко В.О., Сарновська С.О. Цивільне право України: Навчальний посібник. – К., 2006. – 356 с.

  9. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посіб. – К.: Знання. – 2005. – 583 с.

  10. Ромовська З. Українське цивільне право: Загальна частина. Академічний курс. Підручник. – К.: Атака, 2005. – 560 с.

  11. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 960 с.

  12. Цивільне право України: Підручник / За ред. Я.М. Шевченко. У 2-х т. – К.: Ін Юре. – 2003. Т. 1 – 520 с.

  13. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У 2 т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Вид. 2-ге, доп. і перероб. – К.: Видавничій дім „Ін Юре”, 2006. – Т. 1. Загальна частина. – 696 с.

  14. Цивільне право України: Підручник: У 2 кн./ О. В. Дзера (керівник авт. кол.), Д. В. Боброва, А. С. Довгерт та інш.; За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  15. Цивільний кодекс України: Коментар. / За заг. ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків, 2003.

  16. Кузнєцова Л.Г., Шевченко Я.Н. Гражданско–правовое положение несовершеннолетних. – М., 2000.

  17. Мейер Д. И. Русское гражданское право. В 2 частях.– (по изданию 1902 года). – М., 2003.

  18. Михеєва Л.Ю. Опека и попечительство: Теорія и практика/ М.: Волтерс–Клувер, 2004. – 384 с.

  19. Покровский И.А. Основные проблемы гражданского права (по изданию 1917 г.). – М, 2003.

  20. Попова Ю. А. Признание граждан безвестно отсутствующими. – М., 1985.

  21. Шершеневич Г.Ф. Учебник русского гражданского права (по изданию 1907 гола). – М., 1995.

  22. Скакун О.Ф. Частное гражданское право и правоспособность гражданина. К методологии вопроса // Проблемы развития гражданского законодательства и методология преподавания гражданско-правовых дисциплин: Материалы научно-практического семинара 29–30 января 1993 г. – Х., 1993.– С. 39–44.

  23. Веселуха В. Соціальний та правовий статус неповнолітніх. // Право України. – 2001.– № 6.– С. 93.

  24. Бобко В. Правові наслідки з’явлення громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим // підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 6. – С. 48–50.

  25. Дегтярьов О. Паспортна система як спосіб забезпечення права громадян на вільний вибір місця проживання // Право України. – 2005. – № 2. – С. 20–23.

  26. Україна. Верховний Суд. Пленум. Постанови Пленуму Верховного Суду України 1972–2002: Офіц. вид. / За заг. ред. В. Т. Маляренка.– К.: Видавництво А.С.К., 2003. – 560с.

  27. Практикум по гражданскому праву: Учеб. пособие для вузов / Под ред. Коваленко Н.И. – М.: Бек, 2000. Ч. 1-2-е изд., перераб. и доп. – 2000.

  28. Матвейчук В.К., Хар І.О. Цивільне право України. Загальна частина. Практикум: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2006. – 736 с.

  29. Токарєва В.І. Цивільне право України. Практикум: Нав. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 408 с.

НОРМАТИВНІ АКТИ ТА СУДОВА ПРАКТИКА:

  1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

  2. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40–44. – Ст. 356.

  3. Цивільний кодекс України: Коментар.: / Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р./ За загал. ред.: Харитонова Є.О., Калитенко О.М./ Х.: Одисей. – 2003.

  4. Сімейний кодекс України. Прийнятий Верховною радою України 10 січня 2002 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 21–22. – Ст. 135.

  5. Господарський кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – 19–22. Ст. 144.

  6. Гражданский процессуальный кодекс Украины // Голос Украины. – 2004. – № 89 (3339), 91(3341). – 18, 20 мая.

  7. Про органи реєстрації актів громадянського стану: Закон України від 24 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 14. Ст. 78.

  8. О свободе передвижения и свободном выборе места проживания в Украине: Закон Украины от 11.12.2003 № 1382–IV // Ведомости Верховной Рады Украины. – 2004. – № 15. – Ст. 232.

  9. Про громадянство: Закон України від 18.01.2001 р. № 2235–III // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2001. – № 13. – Ст. 65

  10. Про біженців: Закон України № 2557–III від 21.06.2001 р. // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2001. – № 47. – Ст. 250.

  11. Конвенція про статус біженців від 27.08.1951 р.// Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  12. Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28.03. 1972 р. / Збірник Постанов Пленуму Верховного Суду України. – К. – 1995.

  13. Про затвердження правил опіки і піклування: Наказ Державного Комітету України у справах сім'ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 р. № 34/166/131/88 // Правове положення неповнолітніх в Україні: Збірник нормативних актів. / Уклад. Кройтор В. А., Євко В. Ю. – X.: Еспада, 2002. – С. 304–316.

  14. Про затвердження тимчасового порядку реєстрації фізичних осіб за місцем проживання: Постанова Кабінету Міністрів України № 35.від 16.01.2003 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  15. Об утверждении Положения о Государственном департаменте по делам гражданства, имиграции и регистрации физических лиц: Постановление Кабинета Министров Украины от 14.06.2002 г. № 844 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  16. Решение Конституционного Суда Украины по делу № 1–31/2001 от 14.11.2001 № 15рп/2001 по конституционному представлению 48 народных депутатов Украины о соответствии Конституции Украины (конституционности) положения подпунскта 1 п. 4 Положения о паспортной службе органов внутренних дел, утвержденного Постановлением Кабинета Министров Украины (дело о прописке).