Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право план 2010_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

М о д у л ь 2

Т е м а 14

Строки та терміни у цивільному праві.

Позовна давність

практичне заняття

2 години

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ: позовна давність, строк, термін, перерва, відновлення продовження строків позовної давностіі.

ПЛАН:

  1. Поняття та види строків і термінів у цивільному праві та їх обчислення.

  2. Поняття, значення, види та межи дії позовної давності.

  3. Початок перебігу, зупинення та переривання позовної давності.

  4. Правові наслідки спливу позовної давності. Поновлення позовної давності

  5. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

Практичне завдання:

1. Управління внутрішніх справ уклало із будівельним управлінням договір на будівництво бази відпочинку. Після здачі бази 28 грудня 2004 року протягом першого року експлуатації споруд виявлено ряд недоліків (осідання фундаментів і тріщини в стінах, перекоси віконних і дверних блоків тощо). 20 грудня 2005 року УВС звернулось із претензією про стягнення неустойки та проведення ремонту будівель за. рахунок БУ. Оскільки відповідь на заявлену претензію не надійшла, то 15 січня 2006 року УВС подало позов. Суд у позові відмовив на підставі пропуску строків позовної давності.

Чи обґрунтована відмова суду? Яким чином можна захистити інтереси УВС?

2. Савина звернулася в суд з позовом до племінниці Мирко про повернення 600 грн. із індексацією їх за станом на момент повернення боргу. Позивачка вказала, що цю суму вона позичала на покупку меблів ще три з половиною роки тому з умовою повернення боргу протягом трьох років. За цей час Мирко з-нею не розрахувалась, а зростання цін знецінило позичену суму. Тому її потрібно проіндексувати відповідно до купівельної спроможності. До позовної заяви була додана квитанція поштового переказу дворічної давності. Однак Мирко пояснила суду, що це був переказ за куплений в неї Савіною сервіз.

Як укладається договір позики? Як необхідно вирішити справу?

3. Вугрова 4 листопада 2004 року передала своїй подрузі Лориної вечірню сукню, для того, щоб остання вдягнула її у театр і через 2 дні повернула.

7 листопада 2004 року Лорина повернула вечірню сукню Вугровій, і остання, не перевіряючи стану сукні, помістила її до шафи. Деякий час Вугрова не вдягала сукню, потім, діставши її із шафи, виявила, що сукня пошкоджена на рукавах. Пошкодження були виявлені 25 січня 2005 року. Лише через 6 місяців, а саме 25 червня 2005 року, Вугровій вдалося розшукати Лорину, яка виїхала за кордон у відрядження. При з'ясуванні обставин пошкодження сукні, Лорина зізналася, що в день, коли ходила до театру, вона пошкодила сукню, оскільки та була їй трохи тісна. Проте, відшкодувати вартість сукні вона відмовилася. Вугрова одразу ж після відмови звернулась до суду з позовною заявою про відшкодування збитків, які їй було заподіяно Лориною.

З якого моменту почався перебіг позовної давності по цій справі?

Чи закінчився строк позовної давності в даному випадку?

Чи має значення для з'ясування початку перебігу позовної давності визнання Лориною факту пошкодження речі і її відсутність певний час у місті?

4. Між Кисельовим і Артемко 14 вересня 2004 р. було укладено договір купівлі-продажу автомашини. За домовленістю сторін Артемко сплатив лише половину обумовленої ціни, а відносно другої половини видав Кисельову розписку із зобов'язанням погасити борг не пізніше за 31 грудень 2004 р. з нарахуванням 10% річних на суму довга. У зазначений термін гроші повернені не були. У лютому 2005 р. Кисельов важко захворів і 20 лютого 2005 р. раптово помер.

Дочка Кисельова, що вступила в спадкові права, Шубіна, проживала в іншому місті і нічого про борг не знала. Лише у липні 2007 р., розбираючи папери батька, вона випадково знайшла розписку і зажадала від Артемко повернення довга. Артемко повернути борг відмовився, заявивши, що в купленій їм у Кисельова автомашині вже через місяць після її експлуатації виявилися істотні дефекти, які не були обумовлені Кисельовим.

15 січня 2008 р. Шубіна пред'явила в суді позов про стягнення з Артемко суми довга. У своєму запереченні на позов Артемко просив суд відхилити позов унаслідок пропуску позивальницею терміну позовної давності, а також зважаючи на необґрунтованість позову по суті у зв'язку з недоліками автомашини, що виявилися.

Чи підлягає задоволенню заявлений Шубіною позов? Наскільки обґрунтовані аргументи Артемко?

5. Шпаків отримав у спадок від свого діда колекцію старовинних ікон, яка перебувала на державному обліку як пам'ятник історії і культури. Не розуміючи дійсної цінності колекції, Шпаків обміняв декілька ікон на імпортний музичний центр, наданий йому Фрузиним. Через півтора роки музичний центр вийшов з ладу із-за виробничого дефекту. Шпаків зажадав від Фрузина або замінити бракований товар, або повернути ікони.

Фрузин відмовився зробити і те, і інше, заявивши, що в недоліках музичного центру, що виявилися, винен не він, а виробник. Що ж до ікон, то він давно перепродував їх відомому колекціонерові з великою вигодою для себе, оскільки вони виявилися дуже цінними.

Шпаків звернувся до знайомого юриста за роз'ясненнями про можливості захисту своїх прав.

Дайте відповідну консультацію, звернувши увагу на терміни, протягом яких можуть бути заявлені ті або інші вимоги.

6. Крилов позичив у Воронячої значну суму грошей із зобов'язанням повернути борг не пізніше за 15 серпень 2004 р. У зазначений термін гроші повернені не були. Замість грошей Крилов видав Воронячій нову розписку, по якій зобов'язався виплатити їй суму, збільшену на 50%, не пізніше за 1 грудень 2004 р.

У листопаді 2004 р. Крилов був покликаний на дійсну військову службу, яку проходив у віддаленому прикордонному гарнізоні. Після демобілізації в листопаді 2006 р. Крилов додому не повернувся, поселившись в приморському місті, де влаштувався на роботу в пароплавство.

Дізнавшись у родичів Крилова його адресу, Вороняча надіслала йому лист з нагадуванням про борг, але відповіді не отримала. 20 січня 2008 р. Вороняча звернулася до суду з позовом про стягнення з Крилова суми довга. Крилов позову не визнав, пославшись на пропуск Воронячою терміну позовної давності. Позивальниця вважала, що позовна давність не закінчилася, оскільки, на її думку, термін служби Крилова в армії не повинен зараховуватися в строк позовній давності. Крім того, Вороняча представила суду медичні документи, підтверджуючі, що протягом двох місяців, в період з 3 вересня по 5 листопада 2007 р., вона знаходилася на лікуванні в лікарні.

Хто прав в цій суперечці? Чи зміниться рішення задачі, якби Крилов відповів на лист Воронячою і пообіцяв повернути борг до якого-небудь нового терміну?

7. Груздів на прохання свого знайомого Савельєва надав йому в тимчасове користування свою автомашину, оформивши відповідну довіреність. Сторони домовилися, що машина буде повернена Груздеву на його першу вимогу. 16 травня 2005 р. Груздів у письмовій формі зажадав від Савельєва повернення машини, проте через два дні Груздів трагічно загинув. Його дружина знала про те, що машина не повернена Савельєвим, але відповідних вимог не заявила. 20 травня 2008 р. Савельєв за власною ініціативою повернув машину Груздевої, але через декілька днів заявив, що зробив це помилково, оскільки не знав, що позовна давність вже закінчилася. На цій підставі він просив Груздеву передати йому машину, оскільки інакше він витребує її через суд. Груздева виконати прохання Савельєва відмовилася.

У чию користь буде вирішена суперечка, якщо справа буде передана на розгляд суду?

8. Між Ізотовим і Криловим, власниками сусідніх будинків, склалися неприязні відносини. Спочатку причиною конфлікту послужило будівництво Ізотовим в безпосередній близькості від будинку Крилова блоку господарських споруд, в одній з яких Ізотов, вийшовши на пенсію, став розводити поросят. Із-за постійного запаху, що виходив звідти, Крилов позбувся всіх дачників, які традиційно орендували у нього частину будинку в літній період.

Бажаючи досадити Ізотову, Крилов висадив уздовж межі своєї ділянки густі дерева, які у міру зростання стали все більше затуляти ділянку Ізотова від сонячного світла. Ізотов зажадав спиляти дерева, оскільки із-за них істотно страждають його городні посадки.

Оскільки вирішити суперечку миром не вдалося, Ізотов звернувся з позовом до суду. У судовому засіданні Крилов заявив, що готовий спиляти дерева, але лише за умови, що Ізотов перенесе хлів в глиб своєї ділянки. Суд задовольнив позов Ізотова, а вимогу Крилова, оформлену як зустрічний позов, відхилив, пославшись на пропуск Криловим позовної давності.

Чи правильне рішення суду?

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Бірюков І.А., Заїка Ю.О. Співак В.М. Цивільне право України. Загальна частина. – К. : Наукова думка. – 2000.

  2. Гражданское право: В 2-х т. Том 1: Учебник / Отв. ред. проф. Е.А. Суханов. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2003.

  3. Доліненко Л.О. Доліненко В.О., Сарновська С.О. Цивільне право України: Навчальний посібник. – К., 2006. – 356 с.

  4. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посіб. – К.: Знання. – 2005. – 583 с.

  5. Ромовська З. Українське цивільне право: Загальна частина. Академічний курс. Підручник. – К.: Атака, 2005. – 560 с.

  6. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 960 с.

  7. Цивільний кодекс України: Коментар.: / Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. / За загал. ред.: Харитонова Є.О., Калитенко О.М. / Х.: Одисей. – 2003.

  8. Цивільне право України. Частина перша [Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти / Ч.Н. Азімов, М.М. Сібільов, В.І. Борисова та ін.]; За ред. проф. Ч.Н. Азімова, доцентів С.Н. Приступи, В.М. Ігнатенка. – Харків: Право, 2000.

  9. Цивільне право України: Підручник / За ред. Я.М. Шевченко. У 2-х т. – К.: Ін Юре. – 2003. Т. 1 – 520 с.

  10. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У 2 т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Вид. 2-ге, доп. і перероб. – К.: Видавничій дім „Ін Юре”, 2006. – Т. 1. Загальна частина. – 696 с.

  11. Цивільне право України: Підручник: У 2 кн. / О.В. Дзера (керівник авт. кол.), Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та інш.; За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  12. Болотников И.М. Проблеми исковой давности в советском гражданском праве. – Л., 1964 г.

  13. Грибанов В.П. Осуществление и защита гражданских прав/ Вступ ст. «Профессор Московского университета Вениамин Петрович Грибанов (1921–1990)»// Суханов Е. А., Ем. В. С. 2 –е изд., стереотип. – М.: Статут, 2001. –411 с.

  14. Грибанов В.П. Сроки в гражданском праве. – М., 1967.

  15. Емельянов В.И. Разумность, добросовестность, незлоупотребние гражданскими правами. – М.: «Лекс-Книга». – 2002.

  16. Ильиньіх К.И. Действие исковой давности в советском гражданском праве. – Иркутск, 1973 г.

  17. Кириллов М.Я. Исковая давность. – М., 1966.

  18. Луць В.В. Строкі в цивільних правовідносинах: Конспекти лекцій з спецкурсу. Львів, 1992.

  19. Новицкий И. Б. Сделки. Исковая давность. – М.: Госюриздат, 1954 г.

  20. Свердлык Г.А., Страунинг Э.Л. Защита и самозащита гражданских прав: Учебное пособие. – М.: «Лекс–Книга». – 2002. – 208 с.

  21. Юридические факты в советском праве. – М., 1958.

  22. Бабкин А., Молчанова Т. Виды пресекательных сроков в граж­данском праве // Советская юстиция. – 1981. – № 24. – С. 22–23.

  23. Вахонєва Т. Порядок та особливості обчислення строків за новим цивільним законодавством // Голос України. – 2004. – № 2. – С. 21.

  24. Захист права власності та визнання інвестиційного контракту недійсним (по матеріалам судової практики) // Юридична Україна. – 2003. – № 5. – С. 86–87.

  25. Луць В. В. Проблема строків в цивільному праві // Проблеми розвитеку цивільного законодавства і методологія викладання цивільно-правових дисциплін: Матеріали науково–практичного семінару 29–30 січня 1993 року. Х., 1993.

  26. Луць В.В. Сроки в гражданских правоотношениях // Правоведение. – 1989. – № 1. – С. 40.

  27. Ринг М. П. Действие исковой давности в советском гражданском праве // Советское государство и право. – 1953. – № 8.

  28. Ринг М. П. К вопросу об отграничении сроков исковой давности от некоторых других сроков гражданского права // Труды юридического факультета Ростовского университета. Вьш. 1. – X.: Изд-во Харьковского ун-та, 1955 г.

  29. Терещенко Т.А. Исковая давность: проблемы переосмысления традицонного представления // Правоведение. – 2006. – № 3. – С. 39–63.

  30. Токар Н. Зупинення та переривання перебігу позовної давності в цивільному праві України // Юридична Україна. – 2006. – № 7. – С. 60–65.

  31. Толстой Ю. К. Исковая давность // Правоведение. – 1992. – № 4.

  32. Фогельсан Ю. Конструкции «интерес», «риск» в гражданском кодексе // Хозяйство и право. – 2003. – № 2 – С. 20–30.

  33. Фурса С. Довіреність та інститут представництва в цивільному законодавстві нотаріальному та цивільному процесі // Право Україні. – 1999. – № 4. – С. 94.

  34. Хальота А. Методи діяльності органів внутрішніх справ по забезпеченню реалізації прав людини // Право України. – 2001. – № 5. – С. 43.

  35. Цікало В. Імперативність та диспозитивність при застосуванні правових наслідків закінчення строку позовної давності // Право України. – 2001. –№ 11. –С. 95.

  36. Якуба О. Накладання арешту на майно // Вісник прокуратури. – 2003. – № 5. – С. 103–106.

  37. Практикум по гражданскому праву: Учеб. пособие для вузов / Под ред. Коваленко Н. И.– М.: Бек, 2000. Ч. 1 – 2-е изд., перераб. и доп. – 2000.

  38. Матвейчук В.К., Хар І.О. Цивільне право України. Загальна частина. Практикум: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2006. – 736 с.

  39. Токарєва В.І. Цивільне право України. Практикум: Нав. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 408 с.

НОРМАТИВНІ АКТИ ТА СУДОВА ПРАКТИКА:

  1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

  2. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40–44. – Ст. 356.

  3. Сімейний кодекс України. Прийнятий Верховною радою України 10 січня 2002 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 21–22. – Ст. 135.

  4. Господарський кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – 19–22. Ст.. 144.

  5. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 р. № 1023–XII // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991. – № 30. – Ст. 379.

  6. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23 грудня 1993 р. 3792–XII // Відомості Верховної Ради. – 1994. – № 13. – С. 64.

  7. Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: Закон України від 14 травня 1992 р. № 2343–XII (в новій редакції від 30 червня 1999 р.) // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 42–43. – Ст.. 378.

  8. О судебной практике по делам о признании сделок недействительными: Постановление Пленума Верховного Суда Украины от 28.04.78 г. № 3 // Бюллетень законодательства и юридической практики Украины.– 1993.– № 2.

  9. Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 1997 року № 7 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  10. Про застосування Конституції при здійсненні правосуддя // Постанова Верховного Суду України від 1 листопада 1996 року № 9 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  11. Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  12. Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди: Постанова Пленуму Верховного суду України від 31 березня 1995 року № 4 // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.

  13. Про деякі питання застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів: Роз'яснення Вищого Арбітражного Суду України № 01–6/438 від 16.04.93 р. (Із змінами, внесеними згідно з Роз'ясненням Вищого Арбітражного Суду № 02–5/445 від 18.11.97 р., № 04–5/609 від 31.05.2002 р.) // Комп’ютерна правова система „Ліга: Закон”, „Нормативно-правові акти України” та ін.