Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна криміналістика 2010-11.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 7: габітоскопія як галузь

криміналістичної техніки

Зміст

  1. Поняття та предмет габітоскопії.

  2. Ознаки зовнішності людини

  3. Опис ознак зовнішності людини методом словесного портрету.

  4. Методи та засоби фіксації ознак зовнішності людини.

Основна Література:

    1. Белкин Р.С.: Криминалистика. - М., 1999.

    2. В.Снетков: Учение о признаках внешности человека. - М., 1993.

    3. Бурик В.И. Пилипчик В.Ф. Признаки внешности человека и их использование в розыскной деятельности. Справочное пособие. –К:РИО МВД УССР,1982.

Додаткова література:

    1. Лукьянчиков Е.Д.: Использование признаков внешности в практике расследования. - К., 2001.

    2. Будягин Ю.П. Словесный портрет (теория и практика антрополого-криминалистического обеспечения розыска и установления неизвестной личности). - Элиста, 1994.

1.Поняття та предмет габітоскопії

Вчення про ознаки зовнішності людини, про їх матеріальні та ідеальні відображення, про методи та засоби їх фіксації й використання для встановлення фактів, які відіграють значну роль у розкритті та розслідуванні злочинів, утворює окрему теорію науки криміналістики, яку називають криміналістичною габітологією або габітоскопією. Термін "габітоскопія"'(лат. hаbіtus—зовнішність, skорео—розглядати) введений у науковий обіг В.О. Снєтковим.

Габітоскопія- це галузь криміналістичної техніки, що являє собою систему наукових положень і розроблених на їх основі рекомендацій з вивчення зовнішності людини з метою розкриття, розслідування й попередження злочинів.

Предмет габітоскопії становить:

а) зовнішній вигляд людини, його ознаки, і властивості а також передумови їх використання в практиці розслідування злочинів.

б) закономірності формування ознак зовнішнього вигляду людини.

в) засоби й способи збирання, вивчення й використання ознак зовнішності людини в розкритті, розслідуванні й попередженні злочинів.

2.Ознаки зовнішності людини

Зовнішність людини залишається відносно незмінною протягом всього її життя. Ознаки, які характеризують зовнішню будову людини, називаються ознаками зовнішності. У кожної людини зовнішній вигляд є суто індивідуальним і має здатність відображатися в матеріальних слідах та у пам'яті людини у вигляді уявних образів. Ознаки зовнішності складають основу криміналістичної ідентифікації під час вирішення ідентифікаційних та діагностичних завдань.

Ознака — це характеристика, відмітна риса об'єкта. У габітології ознака характеризує зовнішність людини в цілому або окремі її елементи (зріст, ніс, очі, волосся тощо). Ознаки зовнішності поділяють на власні та супутні.

Власні це елементи і ознаки зовнішності людини, що проявляються у процесі її життєдіяльності, які поділяються на: загальнофізичні, анатомічні та функціональні. Власні ознаки також можуть виступати у вигляді особливих прикмет та помітних ознак.

Супутні ознаки зовнішності — це особливості одягу, предметів-прикрас, утилітарних предметів (тростинка, парасолька).

Загальнофізичні ознаки. В основу цих ознак покладені загальні біологічні, соціально-територіальні та популяційні особливості людини. До них належать - ознаки статі, віку та демографічні ознаки, що характеризують певну расу, національність, народність, етнічну групу або іншу популяцію, що мешкає на певній території.

Анатомічні ознаки — це особливості зовнішньої будови тіла та скелету людини. Ознаки, які підлягають опису та дослідженню, інколи називають елементами зовнішності. Індивідуальність зовнішнього вигляду проявляється насамперед у неповторній сукупності форм, розмірів та особливостей частин тіла. До анатомічних ознак належать зріст, загальна будова тіла, форма голови, лоба, брів, носа, губ, рота; вид та колір волосся, обличчя, носа та інших частин тіла.

Функціональні (динамічні) ознаки є загальними і характеризують людину як живу динамічну систему. Функціональні ознаки проявляються у русі та іншій життєдіяльності людини. До функціональних ознак належать хода, міміка, жестикуляція, мова та голос, навики поведінки, злочинної професійної діяльності (спосіб злому, відкривання замків, проникнення в сховище, вчинення вбивства).

Особливі прикмети—це різні анатомічні або функціональні аномалії організму людини, що рідко зустрічаються та відзначаються високою стійкістю. До них належать невідповідності розміру окремих частин тіла (рук, ніг, голови, носа, вух та ін.); кольорові аномалії, тілесні нарости, шрами, татуювання, викривлення хребта, горб, родимки, бородавки, особливості ходи, жестикуляції, мови, голосу тощо.

Особливі прикмети у свою чергу можуть бути помітними, тобто такими що очевидно спостерігаються, кидаються у очі. Тобто помітні ознаки - це особливі прикмети, які розташовані на відкритих частинах тіла та привертають увагу з першого погляду своєю незвичайністю (форма, розмір, колір). Помітні ознаки дозволяють одразу ж виділити окрему особу із групи людей.

Супутні ознаки - це предмети одежі, що знаходяться у постійному користуванні особи в момент її відображення як то: куртка, піджак, брюки, плаття, головний убір, взуття; а також різні носильні речі: портфель, дипломат, парасолька, сумка, годинник, окуляри, сережки, каблучки, запальнички, слухові апарати тощо.

Ці ознаки також індивідуалізують зовнішній вигляд особи але їх індетифікаційна значущість є менш суттєвою, так як вони можуть бути змінені.