Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна криміналістика 2010-11.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 4 : загальні положення криміналістичної техніки Зміст

1. Поняття і система криміналістичної техніки.

2. Поняття, види і підстави використання засобів криміналістичної техніки.

Основна Література

  1. Белкин Р.С. Криминалистика: Пробл., тенденции, перспективы: От теории - к практике.- М.: Юрид. лит.,1988. 2. Белкин Р.С. Курс криминалистики. - М.: Юристъ. (institutiones).- Т.1.-1997. 3. Криминалистика: Учеб.для вузов./ Под ред. Н.П. Яблокова.- М.: Издательство БЕК, 1996. 4. Криминалистика: Учебник / Ашмарина Е.М., Богомолова С.Р., Лазари А.С. и др.; Под ред. Образцова В.А.; Моск. Гос. юрид. акад. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Юристъ, 1999. 5. Криминалистика: Учеб.для вузов/ И.Ф. Герасимов, Л.Я. Драпкин, Е.П. Ищенко и др.; Под ред. И.Ф. Герасимова, Л.Я. Драпкина - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Высш. Шк., 2000.

6. Криміналістика:Навч. посіб. / І. В. Гора, В. А. Колесник . - К: Алерта, 2005. Ч. І: Криміналістична техніка. - 320 с.

Додаткова література

6. Криминалистика: Учеб.для студентов вузов, обучающихся по специальности "Юриспруденция"/ Волчецкая Т.С., Колдин В.Я., Крылов В.В. и др.; Под ред. Яблокова П.П.; МГУ им. М.В. Ломоносова Юрид. Фак. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Юристъ., 1999. 7. Криминалистика: Учеб.для студентов вузов/ Под ред. Волынского А.Ф.- М.: ЮНИТИ-ДАНА, 1999.

8. Криминалистика: Крат. энцикл.- М.: Большая Рос. Энцикл., 1993.

1. Поняття і система криміналістичної техніки

Криміналістична техніка — це одне з перших понять, що склалися в криміналістиці. На етапі становлення криміналістики криміналістична техніка (тоді вона називалася «кримінальною») була основою науки. В даний час це один з розділів криміналістики, де викладається система наукових положень і заснованих на них технічних (в широкому значенні) засобів, прийомів і методик, призначених для збирання і дослідження доказів в процесі судочинства по кримінальних і цивільних справах, здійснення інших заходів розкриття і попередження злочинів.

Засоби, прийоми і методики криміналістичної техніки являють собою природничі та технічні знання. Природничо-науковий характер багатьох засобів і прийомів надає терміну «техніка» умовне значення.

Криміналістична техніка, як розділ криміналістики, складається з елементів, що утворюють власну систему, а саме:

загальні положення, що включають систему і задачі криміналістичної техніки, елементи криміналістичних теорій і вчень (наприклад, вчення про навички, про механізм слідоутворення, теорії ідентифікації, моделювання і ін.), загальну характеристику техніко-криміналістичних засобів, правові підстави їх використання;

криміналістична фотографія, відеозапис;

габітоскопія (криміналістичне дослідження зовнішніх ознак людини);

трасологія (криміналістичне дослідження слідів);

криміналістичне дослідження зброї, боєприпасів, вибухових пристроїв і слідів їх застосування;

криміналістичне дослідження документів, в яке входять: судове почеркознавство, судове авторознавство, техніко-криміналістичне дослідження документів;

криміналістична фоноскопія (встановлення людини по голосу);

криміналістична одорологія (дослідження запахових слідів людини);

криміналістичне дослідження речовин і матеріалів та виробів з них;

криміналістична реєстрація.

Задачі, що вирішуються із застосуванням техніко-криміналістичних засобів і методів:

• виявлення, фіксація, вилучення різних слідів і інших об'єктів (починаючи від простих засобів, таких, як дактилоскопічні порошки, пензлики, пасти для зліпків, і закінчуючи наборами технічних засобів — спеціальними чемоданами, криміналістичними пересувними лабораторіями);

• накопичення, обробка і використовування криминалистично значущої інформації, що міститься в слідах злочинів (криміналістичні обліки, колекції і картотеки, АІПС);

• попереднє і експертне дослідження різних об'єктів, у тому числі речових доказів;

• наукова організація праці слідчих, експертів, суддів.

У процесі розкриття і розслідування злочинів суб'єктами використання криміналістичної техніки є не будь-які учасники процесу, а лише уповноважені на це особи слідчі (при проведенні слідчих дій), фахівці — співробітники експертно-криміналістичних установ (при проведенні слідчих дій або оперативно-розшукових заходів, експертиз і попередніх досліджень), оперативні співробітники (при проведенні оперативно-слідчих заходів).

Суб'єктами використання криміналістичної техніки в цивільному і арбітражному процесі, адміністративному провадженні є перш за все, експерти і фахівці при проведенні експертних і попередніх досліджень, а також особи, уповноважені складати протоколи і розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Наукові положення, що розробляються в рамках криміналістичної техніки, методики, технічні засоби направлені на забезпечення пошуку і фіксації криміналістично-значущої інформації.

Дати поняття і види (має доказове і орієнтуюче значення).

Мета криміналістичної фіксації — якомога точніше, об’єктивно та наочно відобразити, закріпити факти, події, матеріальні сліди злочину і інші об'єкти, що мають значення для встановлення істини по кримінальній справі.

Форми фіксації:

вербальна — протоколювання, звукозапис;

графічна — графічне зображення (схематичні і масштабні плани, креслення, крокі, малюнки, у тому числі мальовані портрети);

наочна — вилучення предмету в натурі, виготовлення матеріальних моделей (реконструкція, у тому числі макетування, копіювання, отримання зліпків і відтиснень);

наочно-образна — фотографування (у видимому і невидимому промінні), відео запис.

Фіксація може бути направлена як на збереження самого об'єкту (консервація), так і на відображення певних його сторін, властивостей і якостей.

Консервація здійснюється шляхом зміцнення структури речовини об'єкту, створенням спеціального середовища або його пристосування у сховищі, куди поміщають об'єкт. Таким чином, забезпечується збереження, наприклад, обвуглених або ветхих документів шляхом приміщення їх між двох стекол, або слідів взуття на піску обробкою їх спеціальним лаком. В спеціальне середовище — морозильну камеру — поміщають швидкопсувні об'єкти.

Способи фіксації, що забезпечують відображення певних властивостей об’єктів — це складання планів і схем, виготовлення копій за допомогою різних речовин, фотографування, відеозапис, малювання.