Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна криміналістика 2010-11.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2. Криміналістичне дослідження вогнепальної зброї і боєприпасів

2.1. Поняття вогнепальної зброї і її класифікація

Під вогнепальною зброєю розуміється механічний пристрій, призначене для поразки мети снарядом (кулі, міни) у заданому напрямку, що метається достатньої для поразки мети енергією метальної вибухової речовини (пороху), або спеціальних пальних сумішей.

Вогнепальна зброя сполучить у собі кошти безпосередньої поразки (снаряд) і кошти метання їх до мети (стовбур, метальний заряд).

Вогнепальна зброя підрозділяється на артилерійське і стрілецьке. Останнє у свою чергу, поділяється на групове й індивідуальне (ручне).

Стрілецька вогнепальна зброя класифікується по: призначенню; виду; кількості стовбурів; довжині стовбура; конструктивним особливостям каналу стовбура; каліброві; числу зарядів; способові заряджання; способові перезарядження і ступеня автоматики; способові виготовлення.

2.2. Поняття боєприпасів і їх класифікація

Боєприпаси розглядаються в широкому і вузькому змісті. У побуті і спеціальній літературі до боєприпасів часто відносять не тільки патрони, гранати, міни, але й усі компоненти, використовувані при спорядженні цих об'єктів (порох, дріб, пижі і т.п.). У вузькому змісті під це поняття підпадають тільки такі предмети, за незаконне носіння, збереження, виготовлення, збут або розкрадання, настає кримінальна відповідальність.

Боєприпаси, що зустрічаються в криміналістичній практиці, можна підрозділити на два класи: патрони до стрілецької вогнепальної зброї і боєприпаси вибухової дії (вибухові пристрої).

У процесі огляду можуть бути встановлені не тільки вид, система зброї, але й обставини виробництва пострілу.

3. Криміналістичне дослідження холодної зброї

Холодною зброєю називають предмети, спеціально виготовлені для безпосереднього нанесення тілесних ушкоджень за допомогою мускульної сили людини при нападі або активному захисті і не мають прямого виробничого або господарсько-побутового призначення.

Для рішення питання про видносіння предмета до холодної зброї співробітникам органів внутрішніх справ необхідно знати не тільки поняття холодної зброї, але й існуючі системи його класифікації і пристрій.

З урахуванням цільового призначення зброю поділяють на: бойове (військове, цивільне) і мисливське. Бойова холодна зброя є штатним і призначено для нанесення ушкоджень людині, у тому числі в рукопашному бої (багнети, шаблі, шашки і т.п.).

Цивільна холодна зброя служить для використання окремими особами з метою нападу або самозахисту (національні ножі, кинджали й ін.). Мисливське призначено для добивання звіра, оброблення туш.

По способі виготовлення холодну зброю підрозділяють: а) заводського виготовлення (фабричне, фірмове, стандартне), б) кустарне, виготовлене майстрами-зброярами з обліком професійних (промислових, національних) традицій, в) саморобне, що виготовляється окремими особами, що не є майстрами-зброярами.

За принципом дії холодна зброя поділяється на: що рубає (мечі, шаблі); що колючо-рубає (ятагани, палаші, шаблі); колюче (кортики, стилети, грановані багнети, шпаги, рапіри); що колючо-ріже (кинджали, ножові багнети, ножі фінські, десантні, мисливські, національні, тесаки); що ударно-роздрібнює (кистені, бойові батоги, кастети, ударні персні, наладонники); комбіноване (комбінація що роздрібнює і коле). Зброя, що ударно-роздрібнює – неклинкове, все інше є клинковим.