Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна криміналістика 2010-11.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2. Поняття, види і підстави використання засобів криміналістичної техніки

Під техніко-криміналістичними засобами (ТКЗ) розуміються апаратура, інструменти, пристосування, зліпочні маси і інші матеріали, а також методи і методики, що використовуються в цілях виявлення, фіксації і дослідження носіїв і джерел інформації, отримання і використання цієї інформації в кримінальному процесі. Використання ТКЗ здійснюється з урахуванням ряду принципів:

1. Незалежність слідчого в ухваленні рішення про використання

техніко-криміналістичних засобів (лише в одному випадку, коли йдеться про правила зберігання речових доказів, закон зобов'язав слідчого проводити фотографування громіздких предметів).

2. Допустимість використання техніко-криміналістичних засобів.

Законність. Використання криміналістичної техніки відповідно до закону вимагає обов'язкової фіксації в протоколі слідчої дії або висновку експерта. Одержані при цьому фотознімки, негативи, зліпки і ін. оформляються як додаток до протоколу. Учасники слідчої дії повідомляються про використання технічних засобів перед їх використовуванням, що виключає можливість негласного використання, бо при цьому результати не мають доказового значення.

Учасники слідчої дії повідомляються про використання конкретних технічних засобів, повинні осмислено сприймати роботу слідчого і фахівців, щоб при необхідності підтвердити факт та результати використання технічного засобу (наприклад, в суді). Тому, крім повідомлення про майбутнє використання технічного засобу, необхідно стисло роз'яснити учасникам слідчої дії, що воно з себе представляє і які його можливості, а після використання продемонструвати результати, якщо їх отримання не пов'язано з лабораторною обробкою.

Щоб задовольняти вимогам науковості, що гарантують наукову обґрунтованість, достовірність, відтвореність, точність і надійність одержуваних результатів, будь-який новий метод, технічний засіб або методика повинні заздалегідь пройти апробацію і бути рекомендовані до використання.

Перевіряється також, чи задовольняють метод, методика або техніко-криміналістичний засіб вимогам безпеки. Розробляються правила техніки безпеки при його використовуванні, що включають вимоги до приміщення, кваліфікації працюючих, захисних засобів.

Для вирішення тієї або іншої криміналістичної задачі вибирається найефективніший засіб, метод або методика, що дозволяє досягти якнайкращих результатів в оптимальні терміни. Застосовуючи той або інший технічний засіб або метод, необхідно піклуватися про збереження об'єктів, оскільки їх знищення або навіть зміна може згодом негативно позначитися на розслідуванні кримінальної справи, сильно ускладнити процес дослідження доказів в суді. Єдиним суб'єктом, який за певних умов може використовувати метод, що руйнує або видозмінює об'єкт, що вивчається, є експерт. Решта учасників процесу може використовувати тільки ті техніко-криміналістичні засоби і методи, які не приводять до зміни зовнішнього вигляду або знищення об'єкту.

3. Попереднє повідомлення слідчим всіх учасників слідчої дії про використання техніко-криміналістичних засобів.

4. Обов'язковість процесуального закріплення використання техніко-криміналістичних засобів і одержаних при їх використовуванні результатів. З цього принципу витікає, що: а) кожний факт використання таких засобів обов'язково повинен відображатися в протоколі, б) в ньому повинен міститися запис, що перед використанням ТКЗ всі учасники слідчої дії про це були повідомлені; в) в протоколі повинне указуватися, які саме ТКЗ використовувалися і умови їх використання; г) в протоколі повинні фіксуватися одержані при цьому результати; д) результати використання ТКЗ (виготовлені фотографічні знімки, негативи, зліпки, відеоплівки, фонограми допитів, плани, схеми і ін.) підлягають залученню до протоколу слідчої дії.

Класифікація техніко-криміналістичних засобів по їх цільовому призначенню.

Пошукові техніко-криміналістичні засоби

Для виявлення різних матеріальних об'єктів застосовуються різні технічні засоби, наукові прийоми і методи. Засоби пошуку невидимих, маловидимих і мікроскопічних об'єктів призначені для виявлення слідів пальців, волокон одягу, пилу, волосся і інших мікрочастинок. Так, сліди пальців, залишені на папері, склі, металевих, дерев'яних, пластмасових виробах, бувають малопомітними або зовсім невидимими. Для їх виявлення розроблений ряд технічних прийомів і засобів. З цією метою широко застосовуються спеціальна криміналістична лупа з підсвічуванням і порошки алюмінію, графіту, сажі, окиси цинку (розраховані на запилення колонковим пензликом), відновлене воднем залізо (запилення проводиться магнітним пензликом). Останнім часом для виявлення потожировых слідів на кольорових матеріалах (паперових грошах, лотерейних квитках, облігаціях і інших цінних паперах) став використовуватися люминісцентний порошок "Квант". Хорошим засобом виявлення слідів пальців є пари йоду. Для їх використання правоохоронні органи забезпечуються спеціальним комплектом пристосувань "Кт", а для закріплення виявлених за допомогою парів йоду слідів (вони швидко обезбарвлюються) розроблений крохмальний папір. Для пошуку мікрооб'єктів використовуються лупи з великим збільшенням, ультрафіолетові освітлювачі УК (з автономним живленням), ОЛД (з живленням від мережі), "Квадрат" (з автономним живленням і живленням від мережі). Пошукові прилади на ультрафіолетовому промінні дозволяють знаходити бризки крові, сперму і інші виділення, волокна і речовини органічного походження.

Пошук слідів пострілу (кіптява, незгорілих порошинок, частинок металу), залізної тирси на місці злому перешкоди і на одязі підозрюваного, а також інших об'єктів, поглинаючих інфрачервоне проміння, проводиться з використанням приладів С-70 і "Ворон-3". Засоби пошуку металевих об'єктів призначені для виявлення холодної і вогнепальної зброї, куль, гільз і патронів, знарядь злому, металевих грошей, коштовностей з благородних металів, інших металевих предметів. Найширше поширення набув магнітний шукач-підйомник - подковообразный постійний магніт вагою 1,4 кг з пристосуванням для кріплення капронового шнура завдовжки 25 м або металева штанга. Даний прилад дозволяє відшукувати і витягувати з рідких, напіврідких і сипких середовищ (водоймищ, вигрібних ям, снігу, піску і ін.) об'єкти з чорних металів вагою до 35 кг.

Для пошуку вказаних об'єктів, захованих в конструкціях будівель і

споруд, а також на відкритій місцевості, правоохоронні органи забезпечуються металошукачами типа "ІМП" і "Ірис". Міношукач "ІМП" почав поступати на озброєння ще в 60-го роки. Зараз він замінюється приладом "Ірис", більш чутливим і зручним в роботі. Для пошуку металевих об'єктів у воді випускається прилад "Іріс-П", який дозволяє водолазу вести пошук на глибині до 40 метрів. Виявленню металевих виробів в одязі, постільних обладнаннях, ручної поклажі, меблям сприяє використання малогабаритного електронного металошукача "Гамма". В крупних обласних центрах на озброєнні правоохоронних органів є пошуковий прилад для диференційованого пошуку виробів з кольорових металів (золота, платини, інших дорогоцінних металів). На місця став поставлятися прилад "Облямівка", що дозволяє відшукувати в конструкціях з цеглини і бетону тайники (пустки і неоднорідності). В пошукових цілях в слідчій практиці широко використовуються металеві щупи для обстеження м'яких меблів і місткостей з сипкими, в'язкими речовинами і трали для виявлення у водоймищах трупів, а також викинутих в них різних речей. Деякі пошукові прилади розроблені спеціально для використовування в місцях висновку. До них, наприклад, відносяться прилади "Цикорій" і "Лаванда", призначена для запобігання втеч. Прилад "Цикорій" дозволяє знаходити порушника, що здійснює підкоп під забороненою зоною. Він заснований на реєстрації сейсмічних коливань ґрунту, що виникають при підкопі. Прилад "Лаванда" використовується при огляді вантажних автомобілів і колісних причепів з метою виявлення сховалися в них або у вантажі, що вивозиться, укладених, намагалися непомітно покинути зону, що охороняється . Прилад заснований на фіксації биття серця.

Техніко-криміналістичні засоби фіксації і вилучення об'єктів.

У практиці органів дізнання і попереднього слідства широке використання разом з пошуковими засобами знаходять також засоби фіксації і вилучення об'єктів, що мають криміналістичне значення. Липкі плівки. З липких плівок найбільш широко застосовуються дактилоскопічні плівки. Вони випускаються двох видів: прозорі і темні. Темна плівка застосовується для фіксації і вилучення потожировых слідів, виявлених світлими дактилоскопічними порошками (алюмінію, окисли цинку і ін.).

Дактилоскопічна плівка використовується і для вилучення з різних предметів волокон одягу, пилу, пилку рослин і інших мікрооб'єктів. Знаходить використання дактилоскопічна плівка і для вилучення деяких видів слідів взуття і транспортних засобів, знайдених на лінолеумі, фанері, дошках, залізі, гладкому асфальті. Для цих цілей дактилоскопічна плівка випускається великих розмірів (14х30 см). У стадії виробництва знаходиться прилад "Вітрило". Він розрахований на вилучення за допомогою мікропилососа фіксуються на липкій плівці мікрочастинок (з кишень, сумок) в цілях їх дослідження під мікроскопом. Злепочні матеріали. До них відносяться гіпс, силіконова паста "К", пластилін, а також злепочні маси, вживані в зубопротезній практиці. Гіпс використовується для виготовлення зліпків з об'ємних слідів взуття, транспортних засобів, копитних тварин. За допомогою пасти "К" виготовляються зліпки із слідів знарядь злому, невеликих ділянок слідів взуття і транспортних засобів. Пластилін застосовується для отримання зліпків лише із слідів злому. Якщо сліди взуття або транспортних засобів залишилися на сипких поверхнях, то перед виготовленням зліпків вони закріплюються лаком "Краса" в аерозольній упаковці. Для заміни пасти "К" почата розробка нової синтетичної маси, більш дешевої і з кращими характеристиками.

Фотографічна, відеозаписуюча апаратура. Фотографія як засіб фіксації застосовується в криміналістиці майже з моменту її винаходу і використовується в боротьбі із злочинністю для різних цілей:

- відображення слідів на місці події, вилучених при обшуку речових доказів, фіксації обстановки, в якій проводиться слідча дія (наприклад, обстановки місця події, обстановки квартири обшукуваного і знайдених тайників). Фотографуванню підлягають всі арештовані. Для виконання необхідних фоторобіт слідчі забезпечуються цифровими фотокамерами, фотоспалахом, масштабною лінійкою, набором номерів з підставками для позначення фотографованих на місці події об'єктів. По самих небезпечних злочинах, а також у разі, коли вимагається відобразити процес проведення слідчої дії в динаміці (при проведенні слідчого експерименту, перевірці свідчень на місці і ін.), застосовуються відеокамери різних марок. Апаратура магнітного звукозапису. Вона знаходить використання в бесіді слідчого з свідками-очевидцями на місці події, потерпілими, що відправляються з місця події в лікарню, при допиті свідків, потерпілих, підозрюваних, обвинувачених, при перевірці свідчень на місці і в деяких інших випадках. Засоби дактилоскопіювання. До них відносяться фарбник (друкарська фарба, дактилоскопічна подушка, дактилоскопічна мастика), гумовий вал для розкочування друкарської фарби, скляні, плексигласові або металеві пластини, на яких розкочується фарба, спеціальні столики для дактилоскопіювання, бланки дактилоскопічних карт. Ці засоби використовуються для отримання відбитків пальців невпізнаних трупів, потерпілих, підозрюваних і звинувачених для криміналістичного дослідження або приміщення в картотеку.

Техніко-криміналістичні засоби дослідження об'єктів

Як наголошувалося, дослідження знайдених об'єктів буває двох видів:

попереднім і експертним. Для успішного проведення попереднього дослідження розроблений ряд наукових методик і технічних засобів. Методика попереднього дослідження слідів рук дозволяє визначати зріст, вік, характерні особливості долоні і пальців рук людини, що залишила слід.

Методика попереднього дослідження слідів взуття, за допомогою якого встановлюється кількість осіб, що знаходилися на місці події, їх стать, шлях пересування, особливості ходи, примірний ріст, характерні ознаки взуття, ніг.

Методика попереднього дослідження слідів знарядь злому дозволяє встановлювати тип, вигляд, різновид використаного інструменту або предмету, особливості його робочої частини (форми, розміру, вибоїн, сколовши і т. д.), ознаки перешкоди, з якою контактувало знаряддя (відшаровування фарби або іншої речовини), примірний ріст, комплекцію, професійні навики і фізичні особливості особи, що вчинила злом. Методика попереднього дослідження слідів автотранспортних засобів розрахована на визначення вигляду, марки, моделі автотранспортного засобу, наявність на ньому пошкоджень, напряму руху, зупинки і інших обставин.

Інформація, одержана при використанні перерахованих методик, активно використовується в розшуку по "гарячих слідах". Методика попереднього дослідження слідів крові. Кров є вельми поширеним речовим доказом, проте її пошук пов'язавши з певними труднощами. З часом кров змінює свій колір від темно-червоного, бурого до темно-сірого, а при загниванні набуває зеленуватого кольору. Крім того, багато речовин зовні схожі на кров (іржа, фарбники, соки, вино, чорнило і ін.). Тому підозрілі плями, знайдені при огляді місця події, огляді, обшуку, нерідко піддаються попередньому дослідженню. У валізі криміналіста є препарати: гидропирит, реактив Воськобойникова, люмінал. З їх допомогою, застосовуючи відповідні методики, слідчий може виявити сліди крові. Проте остаточно дане питання може вирішити лише судово-медична експертиза. З технічних засобів при попередньому дослідженні використовуються:

- лупи криміналістичні;

- лінійки, рулетки, циркуль, штангенциркуль і інші інструменти, що вживаються для вимірювання об'єктів (результати вимірювань зіставляються з відповідними таблицями криміналістичними довідниками, таким чином визначаються зріст і деякі інші дані злочинців, моделі транспортних засобів, що сховалися, розв'язуються інші важливі для розшуку питання);

- пристосування для складання композиційних портретів розшукуваних осіб (ідентифікаційний комплект малюнків ЛИТОК-2 або персональні ЕОМ з блоком програм);

- ртутно-кварцові лампи і електронно-оптичні перетворювачі (використовуються для попереднього дослідження одягу і інших предметів з метою виявлення мікрочастинок. а також виявлення підробок в документах);

- набір для експрес-аналізу наркотичних речовин "Політест" (в нього входить одинадцять тестів, що дозволяють встановлювати наявність конопель, гашишу, марихуана, опію-сирцю, соломки маку, морфіну, кодеїну, героїну, промидола, амфетиминов, барбітуратів, кокаїну, ефедрину, ЛСД);

- прилад "Котраст" для виявлення при огляді транспортних засобів ознак зміни заводських номерів (дозволяє виявляти зміни товщини лакофарбних покриттів, напайку або вариво металевих фрагментів із зміною маркувальних даних);

- мікроскоп порівняльний криміналістичний (МПК) для дослідження найдрібніших слідів на кулях, гільзах, патронах і інших об'єктах (дозволяє не тільки виявляти сліди, але і проводити оптичне поєднання, наприклад, сліду на кулі, витягнутій з трупа, із слідом на експериментально відстріляній кулі);

- прилад оптичного накладення (ПОН), призначений для дослідження паперових і металевих грошей, відтиснень друку і штампів, бланків документів, виготовлених друкарським способом, і інших подібних об'єктів (дозволяє накладати оптичне зображення досліджуваного об'єкту на таке ж зображення зразка);

- прилад "Трасограф", що дозволяє одержувати експериментальні сліди на свинцевих пластинах або іншому м'якому металі від знарядь злому з метою подальшого їх порівняння із слідами, вилученими з місця події;

- установка "Швидкість" (призначена для відстрілу вогнепальної зброї, що поступила на дослідження і отримання експериментальних куль і гільз з метою подальшого їх порівняння з такими ж об'єктами, залученими до справи як речові докази);

- установка "Розгортка" для фотографування слідів зброї на бічних поверхнях куль, гільз і патронів, а також слідів пальців на пляшках, стаканах і інших циліндрових поверхнях.

Вище названі лише деякі прилади, що використовуються при традиційних криміналістичних дослідженнях. У складі експертно-криміналістичних підрозділів функціонують також физико-хімічні, пожежно-технічні, харчові і інші лабораторії. Вони оснащені спеціальними приладами, що дозволяють проводити експертизи речових доказів на найсучаснішому рівні.

Техніко-криміналістичні слідоутворюючі засоби

Техніко-криміналістичні слідоутворюючі засоби на практиці, та і в літературі часто називають хімічними пастками, оскільки вони залишають на злочинці важко усунені і добре помітні сліди своєї дії.

Проте правильніше їх іменувати все ж таки слідоутворючі засобами, оскільки основне їх призначення - не заманити злочинця в пастку, а утворити на ньому у разі здійснення їм злочини додаткові сліди, що полегшують розшук по "гарячих слідах" і його викривання. До слідоутворючих засобів відносяться: хімічні фарбники (порошок, рідина, мазь), засоби розпилювання фарбника, що маскують засоби, т. е. засоби, в яких розміщується фарбник і розкидуючий пристрій.

Техніко-криміналістичні засоби, прийоми і методики по джерелу походження і ступеню пристосування до потреб судочинства підрозділяються на три групи:

Що запозичені з інших областей науки і техніки, вживані в не перетвореному вигляді. Вони набувають криміналістичного характеру лише у зв'язку з цілями і правовою основою їх використання. Такі, наприклад, фотоапарати, видео- і звукозаписуюча апаратура загального призначення, металошукачі, ряд мікроскопів, спектрометри, хроматографы і інша пошукова і дослідницька техніка.

Що запозичають з інших областей знання, але перетворені, пристосовані для цілей розкриття і розслідування злочинів. До їх числа можна зарахувати, наприклад, спеціальні прийоми фотографічної зйомки або фотоустановки, пристосовані для фотографування речових доказів, спеціальні методики дослідження документів з використанням ультрафіолетового і інфрачервоного проміння і ін.

Розроблені спеціально для цілей судового дослідження і розкриття злочинів. Такі, наприклад, порівняльні мікроскопи, прилади для фоторозгортки поверхні куль, компьютеризовані робочі місця для складання композиційних портретів або дактилоскопічної реєстрації і ін.