Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг, менеджмент / Мен. ЛК , ч.2.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
873.34 Кб
Скачать

6. Правові методи управління

Правові методи управління - це сукупність способів впливу суб'єкта управління на об'єкт управління за допомогою правових норм, правових відносин та правових актів.

Правові норми встановлюють місце підприємства в системі народногосподарського комплексу країни, визначають характер і зміст відносин, у які воно вступає з іншими організаціями та підприємствами, регулює взаємовідносини власника, адміністрації і робітників. Підприємство, користуючись правами, закріпленими в законодавчих актах держави, організовує виробничу, комерційну та іншу діяльність, розпоряджається засобами, заключає угоди, видає доручення (довіреності), створює підрозділи, філії, представництва, відкриває рахунки в банку, здійснює право володіння, користуван­ня і розпорядження основними й оборотними коштами на власний розсуд. Правові норми встановлюють також порядок і строки звіт­ності та обов'язкової плати, види забороненої діяльності, покаран­ня і санкції, які застосовуються до порушників норм.

Правові відносини підприємства встановлюються за допомо­гою укладання угод, контрактів з іншими підприємствами на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, перевезення вантажів, а також угод купівлі-продажу. Крім цього, такі правові відносини мають місце при передачі грошових коштів підприємст­вом асоціації, корпорації - це внески на утримання апарату управ­ління, на підготовку кадрів і т. ін.

Правові акти трудового і господарського законодавства регулюють діяльність адміністрації підприємства, відносини між керівниками і підлеглими; закріплюють право керівника давати вказівки, а підлеглих - їх виконувати; визначають міру відповідальності робітників за невиконання вказівок керівника. Це право і міри відповідальності забезпечують необхідний рівень тру­дової та виробничої дисципліни. Правові акти регулюють поведін­ку не тільки підлеглих, але й керівників, визначають межі їхнього уповноваження, захищають від порушень законності та чистого адміністрування.

Таким чином, за допомогою методів управління керуюча система встановлює правила дій, які є обов'язковими для керова­них підсистем. Менеджер мусить правильно та ефективно застосовувати методи управління, не порушуючи закони і права підлеглих.

У наш час у зв'язку із складними економікою та соціальним станом нашої країни пред'являються великі вимоги і до засобів впливу управляючих систем на об'єкти, що управляються. їхня ме­та - сприяти розвиткові ініціативи підприємств, матеріальної заці­кавленості трудових колективів, підвищенню якості виробництва.

Впливаючи на підприємство за допомогою використання різних методів управління, держава створює необхідні умови для розвитку і реалізації інтересів суспільства. Основою цього є розви­ток і зміцнення дій правових та економічних методів управління.

Дії між суб'єктами управління погоджуються установленням підрядної і субпідрядної систем відносин і здійснюються за допо­могою адміністративних методів.

Управління виробництвом є не тільки організаційно-економічним процесом. На підприємстві працюють люди, від яких залежить практично все, і між якими існують взаємини, тому це і є системою психологічних відносин між людьми. Ці відносини регулюються за допомогою соціально-психологічних методів.

Правильне застосування керівником методів серед підлеглих запобігає текучість кадрів, порушення трудової та технологічної дисципліни, нездорові взаємовідносини між членами колективу.

Ефективний вплив управляючих систем на об'єкти управлін­ня за допомогою розглянутих вище методів в основному залежить від того, наскільки комплексно використовує їх управляюча систе­ма і наскільки вдало зазначені головні методи впливатимуть на колектив.

Для успішної роботи підприємств керівник передусім має активізувати соціальну активність кожного працівника - ініціатив­ність, творчу спрямованість, самодисципліну. Цього можна досяг­ти, управляючи інтересами і через інтереси.

Запитання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте сутність методів управління.

2. Які особливості методів управління організацією?

3. Дайте характеристику економічних методів управління та їхньої ролі в умовах ринкової економіки.

4. Які особливості організаційно-розпорядчих (адміністра­тивних) методів управління?

5. Що таке соціальні та психологічні методи управління?

6. Що таке правові методи управління?

Соседние файлы в папке Маркетинг, менеджмент