Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг, менеджмент / Мен. ЛК , ч.2.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
873.34 Кб
Скачать

Тема 12. Управлінські рішення

Изучив данный раздел, Вы должны знать:

- природу принятия решения;

- отличие решения от процесса принятия решения;

- источники управленческих решений;- разновидности управленческих решений;

- факторы, определяющие процесс принятия решений;

- состав ограничений, влияющих на процесс принятия решений;

- состав этапов принятия решения.

На основе приобретенных знаний Вы должны уметь:

- провести на практике классификацию управленческих решений;

- определять вид решения и факторы, влияющие на его принятие;

- анализировать состав факторов, влияющих на решение и снижать их воздействие;

- составлять схему рационального процесса принятия решения.

Вивчивши даний розділ, Ви повинні знати:

- природу ухвалення рішення;

- відмінність рішення від процесу ухвалення рішення;

- джерела управлінських рішень;- різновиди управлінських рішень;

- чинники, визначальні процес ухвалення рішень;

- склад обмежень, який впливає на процес ухвалення рішень;

- склад етапів ухвалення рішення.

На основі придбаних знань Ви повинні уміти:

- провести на практиці класифікацію управлінських рішень;

- визначати вид рішення і чинники, яки впливають на його ухвалення;

- аналізувати склад чинників, яки впливають на рішення і знижувати їх дію;

- складати схему раціонального процесу ухвалення рішення.

1. Управлінські рішення в діяльності керівника

Що таке рішення? Термін рішення бере начало від слова різати.

Рішення – це вибір дій. які необхідно виконати людині, котра володіє інформацією яка недостатня для відповіді на питання.

Управлінське рішення є результатом аналізу, прогнозування, оптимізації, економічного обгрунтування і вибору альтернативи з безлічі варіантів досягнення конкретної мети системи менеджмен­ту. Термін "управлінське рішення" має багатоаспектний зміст. Можна виділити чотири аспекти, що визначають приро­ду прийняття рішення:

  • вплив зовнішнього середовища;

  • виробничо-господарська діяльність;

  • розпорядження вищестоящих керівників;

  • ініціатива підлеглих.

Отже, як бачимо, управлінським рішенням є:

- вибір виду діяльності, пов'язаний з виробленням адекватної реакції організації на вплив будь-якого фактора зовнішнього сере­довища;

- варіант впливу менеджера на об'єкт управління;

- організаційно-практична діяльність менеджерів нижчестоящого рівня щодо виконання рішення (розпорядження) менеджера вищестоящого рівня.

- діяльність керівника, пов'язана з пошуком варіантів дій, викликаних ініціативними пропозиціями виконавців вирішення ситуацій.

Прийняття рішень є важливою частиною будь-якої управлінської діяльності, тобто, прийняття рішень можна назвати"центром", навколо якого обертається життя організації. Основни­ми характеристиками управлінського рішення є:

  • адресність;

  • своєчасність;

  • мотиваційний потенціал;

  • відповідність меті управління;

  • організуюча сила;

  • визначеність;

  • контрольованість;

  • конкретність.

В управлінні організацією прийняття рішень здійснюється менеджерами різних рівнів і носить більш формалізований харак­тер, ніж у приватному житті тому, що тут рішення стосуються не тільки однієї особистості, а найчастіше відносяться до частини чи до цілої організації і, отже, підвищується відповідальність за при­йняття організаційних рішень. У цьому зв'язку виділяють два рівні рішень в організації: індивідуальний і організаційний.

Якщо у першому випадку управління більше цікавить сам процес, його внутрішня логіка, то в другому - зацікавленість щодо створення відповідного середовища навколо цього процесу.

Характерними рисами прийняття рішень в організації є: сві­дома і цілеспрямована діяльність, здійснювана людиною; поведін­ка, заснована на фактах і ціннісних орієнтирах; процес взаємодії членів організації; вибір альтернатив у рамках соціального і політичного стану організаційного середовища; частина загального процесу управління; неминуча частина щоденної роботи менедже­ра; важливість для виконання всіх інших функцій управління.

Робота з прийняття управлінських рішень вима­гає від менеджерів високого рівня компетентності, знач­них затрат часу, енергії, досвіду. Вона передбачає і ви­сокий рівень відповідальності, оскільки для втілення прийнятих рішень у життя необхідно забезпечити ефек­тивну та злагоджену роботу всього організаційного ме­ханізму.

Отримані в процесі управлінської діяльності методи менеджменту зможуть впливати на керовану систему тільки після її офіційного визнання, тобто після прий­няття управлінського рішення.

Управлінське рішення результат альтернативної формалізації економічних, технологічних, соціальне-психологічних, адміністра­тивних методів менеджменту, на основі якого керуюча система ор­ганізації безпосередньо впливає на керовану.

Методи менеджменту, трансформувавшись в управ­лінські рішення, каналами прямого зв'язку надходять з керуючої системи в керовану, здійснюючи необхідний управлінський вплив, який забезпечує виконання вироб­ничо-господарських операцій, надання послуг, отримання відповідних виробничих, фінансових, економічних та ін­ших результатів (рис. 1).

Рис. 1. Місце управлінських рішень у процесі менеджменту

Прийняття оптимального управлінського рішення мож­ливе внаслідок всебічного аналізу процесів і проблем ви­робничо-господарської, збутової, фінансової та інших ви­дів діяльності . Не менш важливим є врахування чинників, пов'язаних з економією матеріальних, фінансових і трудо­вих ресурсів, отриманням оптимального прибутку тощо.

Як відзначає професор Френк Харрісон, «прийняття рішення – це інтегрована частина управління організацією будь - якого виду».

Соседние файлы в папке Маркетинг, менеджмент