Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Перелічіть основні концепції виникнення грошей.

2. Перелічіть форми вираження вартості в логічній послідовності.

3. Чим загальна форма вартості відрізняється від грошової.

4. В чому сутність грошової форми вартості.

5. Дайте визначення грошей.

6. Перелічіть основні функції грошей.

7. В чому сутність закону грошового обміну.

8. Що таке інфляція.

Література:

1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник /За ред. В.Д. Базилевича,-8-ме вид. Перероб. і доп. - К.: Знання-Прес. 2012, с.153-164.

2. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007, с.149-165.

3. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.74-87.

4. Щетинін А.І. Політична економія. Підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. с.122-148

5. Конспект лекцій. Тема 5.

Тема 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження.

Наймана праця і зарплата

Семінарське заняття № 8

Капітал: процес виробництва і нагромадження

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- зміст процесу первісного нагромадження капіталу;

- визначення капіталу як зростаючої вартості та втілених виробничих відносин;

- альтернативні теорії капіталу;

- механізм створення додаткової вартості.

Студент повинен вміти:

- розрізняти рух грошей як еквівалента і як капіталу;

- розрізняти постійний і змінний капітал;

- розрахувати масу та норму додаткової вартості, повну вартість товару.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Відносини між трудом і капіталом за сучасних умов.

  2. Альтернативні теорії капіталу.

Питання для обговорення

  1. Первісне нагромадження капіталу в Україні як передумова підприємництва.

  2. Перетворення грошей у капітал. Загальна формула капіталу.

  3. Виробництво додаткової вартості. Постійний і змінний капітал.

  4. Капітал як економічна категорія.

Методичні поради

Починаючи вивчення теми, студент має уяснити , що сучасний капіталізм – це не що інше, як змішана економічна система. В ній основним видом господарювання є підприємництво. Але для нього потрібні гроші, первісний капітал. Отож бізнесу передує первісне нагромадження капіталу як історичний процес. З’ясувавши його сутність за конспектом та підручниками, студент має звернути увагу на особливості цього процесу в Україні. Вони полягають у тому, що первісне нагромадження капіталу в нашій державі відбувалось за рахунок внутрішніх джерел, в ході роздержавлення та приватизації власності. Бо не випадково народ назвав приватизацію – «прихватизацією». Порівнюючи рух грошей як еквівалента вартості товару Т – Г – Т ′ з рухом їх як капіталу Г – Т – Г′ , поясняємо основне: капітал – не просто гроші, а вартість, що зростає, приносить додаткову вартість. Пошук джерела додаткової вартості слід вести у сфері виробництва, бо тільки тут створюється і нова споживча вартість і вартість. Процес створення додаткової вартості добре пояснюється і в конспекті, і в підручнику за ред. В.О. Рибалкіна і В.Г. Бодрова (див. 14, с. 170-189)

Далі слід звернути увагу на те, що з точки зору участі складових частин капіталу в створенні додаткової вартості К. Маркс розділив капітал на постійний і змінний. Уяснивши сутність цих понять студент зрозуміє, що додаткова вартість – це прирощення тільки змінного капіталу. Лише після цього можна переходити до аналізу сутності капіталу, його основних теорій.

Іноді під капіталом розуміють усі вироблені засоби виробництва (усі види інструментів, машини, устаткування, фабрично-заводські, складські, транспортні засоби і збутові мережі), що використовуються у виробництві товарів і послуг і доставці їх кінцевому споживачу. «Капітал — створені людиною ресурси для виробництва товарів і послуг; товари, які безпосередньо задовольняють потреби людини; інвестиційні товари; засоби виробництва», — пишуть К. Макконнелл і С. Брю. Але таке розуміння капіталу не пояснює, чому засоби виробництва одержали назву капітал, а суспільно-економічний устрій — похідну від капіталу назву — капіталізм. Вдало сутність капіталу визначає П. Самуельсон. «Наша економіка», — пише він, — одержала назву «капіталізм», тому що капітал, або «багатство», перебувають головним чином у приватній власності тих, хто іменується капіталістом». Більш вдало, визначення, сутності капіталу сформулював К. Маркс. Він писав, що „капітал це: не річ, а певне, суспільне, належне певній історичній формації суспільства, виробниче відношення, яке представлене в ній і надає цій речі специфічного суспільного характеру»; монополізовані певною частиною суспільства засоби виробництва, відособлені у відношенні до живої робочої сили, приведення в дію самої цієї робочої сили, — ось що в протилежності персоніфікується в капіталі»;

Для глибшого усвідомлення сутності капіталу необхідно вивчати такі явища, як перетворення грошей у капітал, первісне нагромадження капіталу та визначення сутності капіталу у вітчизняній навчальній літературі

Категорія капіталу як суспільна форма функціонування засобів виробництва передбачає існування найманої праці. Її наявність є обов'язковим соціально-економічним чинником функціонування в економічній системі суспільства категорії „капітал.”

Капітал приводиться в дію робочою силою, яку наймає власник капіталу (чи уповноважена ним особа). Наймання робочої сили - це письмовий чи усний договір між власником підприємства або його представником і працездатною особою про використання робочої сили суб'єкта, що працевлаштовується, у виробничому процесі підприємства за певну грошову винагороду. Слід з'ясувати чинники, які змушують власника певних фізичних, розумових, професійних тощо здібностей до праці виносити свою особисту продуктивну силу на ринок праці і продати її наймачеві як товар. Розгляньте специфічні властивості цього товару.

Критично осмисливши альтернативні теорії капіталу, студент переконається у складності цієї категорії та втіленні в ній виробничих відносин капіталістичної економічної системи.