Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Загальні засади економічного розвитку.

Ринкова організація економічної системи

Тема 1: Предмет і метод політекономії

Семінарське заняття № 1

Виникнення політекономії та основні етапи її розвитку.

Предмет і метод політекономії

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- історичний процес виникнення та розвитку економічної теорії;

- предмет науки, методи її вивчення;

- розуміння природи та джерел багатства різними економічними школами;

- методи пізнання економічних процесів та явищ.

Студент повинен вміти:

- визначати продуктивні сили та виробничі відносини;

- розрізняти соціально-економічні та організаційно-економічні відносини;

- наводити приклади елементів базису та надбудови.

Питання для підготовки доповідей

  1. Зародження й основні етапи розвитку економічної теорії як науки.

  2. Предмет економічної теорії та еволюція його визначення різними школами.

  3. Методи пізнання економічних процесів і явищ.

Питання для обговорення

  1. Сучасні економічні школи.

  2. Розвиток економічної думки в Україні.

Методичні поради

Вивчаючи тему, треба звернути увагу на те, що політична економія поряд з історією, соціологією, правознавством та іншими науками належить до системи суспільних наук кожна з яких виокремлює з багатогранної сукупності суспільних відносин їх відповідні види чи групу, котрим властиві певні закономірності. Політекономія вивчає такі суспільні закони і відносини, які належать до базових у житті суспільства, оскільки вони є складовою суспільного виробництва. Саме у процесі виробництва створюються різноманітні матеріали та послуги, з метою задоволення різноманітних потреб людей.

Таким чином, об’єктом політекономії як науки є економічне життя суспільства, тобто його економіка, а економіка – це суспільне виробництво. Звертаємо увагу на те, що цей об’єкт вивчають понад 50 окремих наук. Проте кожна має свій предмет дослідження. Політекономія насамперед вивчає соціально-економічні відносини людей в їх єдності і взаємодії з продуктивними силами, політичними, соціальними та іншими інститутами суспільства.

Студенту необхідно також звернути увагу на те, що економічні знання у людей з’явились в давнину, ще в рабовласницькому суспільстві. Але як наука політекономія – молода. Вона почала зароджуватись лише в XVIстолітті, коли з’явився перший її напрям, перша теоретична школа – меркантилізм.

Основними етапами розвитку економічної науки є:

  • меркантилізм (XVI – XVIІ ст.);

  • фізіократи (XVIІ – XVIІІ ст.);

  • класична політекономія (XVIІІ – XIХ ст.);

  • марксизм (XІХ – ХХ ст.);

  • сучасні школи.

Але слід мати на увазі, що виникнення політекономії як науки, пов’язане з класичною школою політекономії. Її видатні представники: А. Сміт, Д. Рікардо вперше прийшли до висновку, що багатство суспільства створюється працею у всьому суспільному виробництві. Вони поклали початок трудовій теорії вартості. Сьогодні політекономія вивчає, перш за все, проблеми ринкової економіки, бо суспільство не придумало досконалішої форми організації господарства.

Вивчаючи об’єкт свого дослідження, політична економія стикається з проблемою обмеженості виробничих ресурсів та раціональністю потреб людей. Пізнаючи закони, які управляють виробництвом, розподілом обміном і споживанням благ на будь-якому етапі суспільного розвитку, політекономія теоретично обґрунтовує, як люди і суспільство мають здійснювати кінцевий вибір рідкісних ресурсів щоби ефективно виробляти блага, розподіляти та обмінювати їх.

Отже, предмет цієї науки можна сформулювати так: політична економія вивчає в різних суспільних формаціях всю систему економічних відносин в їх єдності і взаємодії з обмеженими продуктивними силами та політичними, ідеологічними і соціальними інститутами суспільства. Вона, пізнаючи закони, показує, як люди і суспільство мають здійснювати кінцевий вибір рідкісних ресурсів, як найкраще виробляти різні товари й послуги, розподіляти і обмінювати їх з метою максимального задоволення своїх потреб.

Як будь-яка інша теоретична наука, політична економія використовує систему методів пізнання. Під методом пізнання розуміють спосіб, шлях дослідження предмета науки. Звертаємо увагу на те, що для пізнання предмета політекономії використовуються загальні та специфічні методи. Серед загальних методів пізнання чільне місце у вітчизняній політичній економії належить діалектичному, структурно-функціональному та емпіричному методам. Під час дослідження розвитку виробничих відносин, перш за все відносин власності, застосовується формаційний метод пізнання. Останній дає змогу розкрити соціально-економічний зміст капіталістичного, соціалістичного та інших способів виробництва.

Поряд із загальними використовуються спеціальні (конкретні) методи пізнання. До них належать: метод наукової абстракції, індукція і дедукція, принципи єдності логічного та історичного, аналіз і синтез, статистичні спостереження, моделювання процесів економічного життя, економіко-математичні методи і т.д.