Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Контрольні тести до теми:

  1. Господарський механізм є:

а) структурним елементом продуктивних сил;

б) структурним елементом економічної системи;

в) формою організаційно-економічних відносин;

г) формою техніко-економічних відносин;

д) всі відповіді правильні.

  1. Принципами функціонування господарською механізму є:

а) ефективність;

б) стабільність;

в) системність;

г) збалансованість;

д) соціальна спрямованість.

  1. Господарський механізм включає наступні структурно-господарські підсистеми:

а) планування; б) реалізація;

в) регулювання; г) стимулювання;

д) організація; е) контролювання.

  1. Регулюючу роль ринку класична політекономія, зокрема А.Сміт назвав:

а) підприємництвом; б) «жорсткою рукою»;

в) «невидимою рукою»; г) державним фінансуванням.

  1. Основними формами державних підприємств є:

а) приватні підприємства;

б) бюджетні підприємства;

в) державні корпорації;

г) фінансово-промислові групи;

д) змішані акціонерні товариства.

  1. В ринковій економіці суспільні товари та послуги має надавати:

а) держава;

б) великі приватні підприємства;

в) малий та середній бізнес;

г) зарубіжні інвестори;

д) всі вище перелічені суб’єкти.

Література:

1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник /За ред. В.Д. Базилевича,-8-ме вид. Перероб. і доп. - К.: Знання-Прес. 2012, с.459-476.

2. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007, с.546-564.

3. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.358-372.

4. Щетинін А.І. Політична економія. Підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. с.355-381.

5. Конспект лекцій. Тема 14.

Тема 15. Сучасні економічні системи.

Особливості розвитку перехідних економік.

Семінарське заняття № 23

Сучасні економічні системи. Перехідна економіка

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- еволюцію капіталістичної системи;

-сутність утопічного соціалізму, моделі соціалізму К. Маркса, сучасного бачення соціалізму;

- сутність перехідної економічної системи;

- закономірності та особливості розвитку перехідних економік.

Студент повинен вміти:

- розуміти сучасний капіталізм як змішану економічну систему;

-бачити переваги та недоліки „державного соціалізму”, його відмінності від марксистської моделі.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Фінансово-монополістичний капіталізм. Промислово-фінансові групи.

  2. Революція в трудових відносинах між працею і капіталом за сучасних умов.

  3. Трансформація економічних систем у перехідний період.

Питання для обговорення:

  1. Еволюція економічної системи капіталізму. Сучасний капіталізм як змішана економічна система.

  2. Еволюція соціалістичної ідеї і утопічний соціалізм, модель соціалізму К.Маркса, сучасне бачення соціалізму.

  3. Механізм функціонування моделі «державного соціалізму».

  4. Перехідна економічна система. Закономірності та особливості розвитку перехідних економік.

Методичні поради

Починаючи вивчення теми, студент передусім повинен засвоїти, що являє собою капіталізм вільної конкуренції як економічний лад Це така економічна система, яка характеризується приватною капіталістичною власністю на речові ресурси, використанням найманої праці та системи ринків чистої конкуренції.

Далі слід вивчити такі ознаки капіталізму вільної конкуренції:

  • приватна власність на засоби виробництва;

  • система найманої праці;

  • свобода підприємництва і вибору;

  • ринкова система та вільна конкуренція;

  • важлива роль прибутку;

  • обмежена роль держави

Після вивчення сутності капіталізму необхідно звернути увагу на з'ясування об'єктивних засад та шляхів виникнення і розвитку капіталізму.

Починаючи вивчення сучасного капіталізму, слід мати на увазі, що сучасний капіталізм більшою чи меншою мірою вже втратив свої інституціональні ознаки. Сьогодні кожна з них помітно видозмінилась і помітно втратила капіталістичний характер. Тому сучасний капіталізм – це змішана економічна система.

Наступний крок - вивчення теорії і практики соціалізму.

Соціалізм - це не тільки ідея, а й практичний рух, пов'язаний з бажанням трудящих кардинально змінити суспільство. На всіх етапах еволюції соціалістичної ідеї вона ґрунтувалась на наукових знаннях, реалістичних передбаченнях, революційному ентузіазмі та елементах соціальної утопії. У спеціальній літературі виокремлюють такі основні етапи формування соціалістичного знання. По-перше, це утопічний соціалізм. Його найбільш яскравими представниками були Т.Мор, Т.Кампанела, Ш.Фур’є, Р.Оуен та ін. Вони обґрунтовували ідею централізованої планової системи у масштабах країни, пояснювали необхідність ліквідації приватної власності та всієї капіталістичної системи; доводили правомірність організації розподілу за працею і за потребами; робили спробу обґрунтувати органічний взаємозв’язок гуманізму і соціалізму.

Другий етап – перетворення соціалізму з утопії в науку. Цей етап пов'язаний з формуванням об’єктивних передумов та умов для подальшої еволюції ідей соціалізму. Засновниками наукового соціалізму були К.Маркс і Ф. Енгельс. Основою їх вчення є теза про те, що: розвиток суспільства визначається економічними законами; буржуазні виробничі відносини ґрунтуються на експлуатації найманої праці, яка створює додаткову вартість, котра привласнюється класом капіталістів. Капіталістичне виробництво у своєму розвитку дедалі більше набуває суспільного характеру, який вступає в суперечність з приватною формою привласнення. Виробництво усуспільнюється, що передбачає необхідність планового регулювання його розвитку, узгодженої дії економічних суб'єктів, чому заважає приватна власність. Саме це визначило марксистське трактування майбутнього суспільства - соціалізму. Третій етап історії соціалізму пов'язаний з кризою традиційних уявлень про нього і виробленням його нового бачення. Тобто необхідна «інвентаризація» накопиченого досвіду знань, їх переосмислення. У першу чергу це стосується Марксової економічної моделі соціалізму, а також моделі, що була реалізована у країнах соціалістичної системи. Але модель соціалізму, реалізована практично в СРСР, являла собою державний соціалізм

Вона - це грубе спотворення соціалізму. На основі монополізації власності держава виступила головним суб’єктом - організатором усіх господарських процесів: виробництва, розподілу, обміну та споживання.

Економічна система державного соціалізму – це економічний лад, який характеризується державною власністю практично на усі речові ресурси і ухвалою економічних рішень через центрально-економічне планування.

Далі студент має ознайомитись з основними ознаками державного соціалізму та на їх основі прийти до висновку щодо неминучого краху такого суспільства. Розглядаючи основні аспекти перехідної економіки, слід насамперед зрозуміти, що проблема перехідності постає перед окремими країнами у тому чи іншому аспекті, вона властива всім країнам.

Необхідно мати на увазі, що перехідна економіка характеризує своєрідний «проміжний» стан суспільства, а отже, перехідні економічні відносини не можуть бути кінцевою метою розвитку. Вони є лише засобом досягнення тієї основної мети, яка формується під впливом виробничих відносин, що зароджуються.

Найважливішим завданням перехідної економіки є трансформація відносин власності, оскільки саме вони є основою будь якої економічної системи. Необхідно насамперед з'ясувати, чим була зумовлена необхідність переходу від моновласності (суспільної у формі державної) до утвердження різних форм власності. Цьому значною мірою сприятиме відтворення матеріалу, викладеного у темі 4 «Соціально-економічний устрій суспільства. Економічна система та чинники її розвитку. Відносини власності».

Змішана економіка базується на ринкових відносинах. Формування останніх зумовлене багатьма чинниками, серед яких необхідно вияснити насамперед приватну власність та вільне підприємництво.

Завершуючи вивчення теми, студент має дійти висновку, що перехід до ринкових відносин здійснюється шляхом глибоких якісних перетворень попередніх відносин.Це- глобальний характер трансформаційних перетворень. Змінюються відносини власності, спосіб розподілу ресурсів, мотивації, цілі і засоби економічного розвитку, елементи надбудови.

Тому ці процеси є досить протирічивими, болісними для суспільства, адже породжують навіть його трансформаційний спад.