Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Література:

1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник /За ред. В.Д. Базилевича,-8-ме вид. Перероб. і доп. - К.: Знання-Прес. 2012, с.48-60.

2. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007, с.22-28.

3. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.32-35

4. Щетинін А.І. Політична економія. Підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. с.53-67

5. Конспект лекцій. Тема 3.

Тема 4. Соціально-економічний устрій суспільства.

Економічна система та закони її розвитку. Відносини власності.

Семінарське заняття № 5

Економічна система та закони її розвитку. Відносини власності.

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- сутність, структуру, типи економічних систем;

- роль людини в економічній системі;

- сутність та роль відносин власності в економічній системі;

- шляхи трансформації відносин власності в економіці України.

Студент повинен вміти:

- класифікувати економічні системи за різними ознаками;

- розрізняти основні типи та форми власності;

- розмежовувати процеси комерціалізації та приватизації власності в Україні.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Економічна система суспільства: сутність, структура, закони розвитку.

  2. Типологія економічних систем.

  3. Відносини власності в економічній системі суспільства.

Питання для обговорення:

  1. Місце і роль людини в економічній системі суспільства.

  2. Відносини власності в змішаній економічній системі: сутність, розмаїття типів і форм, проблеми демократизації.

  3. Трансформація відносин власності в економіці України. Роздержавлення та приватизація в Україні.

Методичні поради

Вітчизняна політекономія особливу увагу звертає на такі фундаментальні складові економічної системи як:

    1. продуктивні сили;

    2. економічні відносини;

    3. господарський механізм.

Далі необхідно звернути увагу ще на такі складові елементи, що включає економічна система. Це насамперед - провідний тип власності на ресурси, а також основні групи суб’єктів суспільного виробництва і відносини між ними, економічна форма результатів виробництва, принципи організації виробництва, розподілу, обміну і споживання. І, зрозуміло, загальні економічні закони. Така структура економічної системи розглядається, як правило, через взаємозв’язок продуктивних сил, виробничих відносин та надбудовних відносин.

Оскільки економічні системи якісно відрізняються і їм притаманні різні властивості, їх можливо і необхідно класифікувати за певними типами.

При вивченні класифікації економічних систем доцільно звернутися до різних джерел, оскільки в літературі класифікація економічних систем здійснюється по-різному, за різними критеріями. При цьому об’єктивна різноманітність якостей економічних систем обумовлює наявність багатокритеріального поділу в типології систем.

Наступним кроком є вивчення продуктивних сил як матеріальної основи економічної системи. Необхідно усвідомити, що для всіх економічних систем їх матеріальною основою виступають продуктивні сили, які є поєднанням особистого та речового чинників.

Важливе і питання про складові системи економічних відносин, які є предметом політичної економії. Необхідно детально розібратися, які з цих відносин входять до складу техніко-, які -до складу організаційно-, а які -до соціально-економічних відносин.

Місце людини в суспільному виробництві, її частку в суспільному продукті, інтереси та мотивацію діяльності все ще значною мірою визначає панівна форма власності на засоби виробництва.

Проблема власності є однією з найважливіших у курсі політичної економії, її значення і роль при вивченні економічної діяльності суспільства полягає в тому, що панівні відносини власності визначають економічну структуру і політичний лад цього суспільства. Отже, вони мають охоплювати собою весь спектр суспільних економічних відносин і служити їх загальною характеристикою.

У теоретичному аспекті власність є однією з найбільш абстрактних категорій і на поверхні економічного життя проявляється у різних формах, зокрема як відношення людини до речей (мій зошит, мій дім ) Це обумовлює певні труднощі при її вивченні.

У різні епохи були свої погляди на власність. Але з погляду політекономії важливо зрозуміти економічну сутність власності, бо в реальному житті вона проявляється як право власності. Власність як економічна категорія - це відносини між суб’єктами щодо відчуження - привласнення діяльності чи її результатів. Вона має певні ознаки, що визначають її економічний зміст. Проте у суспільстві, яке організоване у державу, власність завжди виступає у певній юридичній формі. І щоб зрозуміти глибинну сутність категорії власність, потрібно добре усвідомити її економічний зміст і юридичну форму.