Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Контрольні тести до теми:

  1. Сучасний капіталізм є:

а) змішаною економічною системою;

б) командною економічною системою;

в) монополістичним капіталізмом;

г) державним соціалізмом.

  1. Перехід від командної до змішаної економічної системи в Україні тривав з:

а) 1980 по 1995 рр.;

б) 1991 по 2000 рр.;

в) 1995 по 2005-2006 рр.;

г) 1991 по 2005-2006 рр.

  1. Економічні реформи в перехідний період можливі:

а) революційним шляхом;

б) еволюційним шляхом;

в) шляхом «шокової терапії»;

г) шляхом жорсткого державного регулювання.

  1. Україна прагне до:

а) командної економічної системи;

б) соціально орієнтованої змішаної економічної системи ринкового типу;

в) реформованої моделі державного соціалізму;

г) моделі соціалізму К.Маркса.

  1. Перехідна економічна система характеризується:

а) корінними змінами в розвитку продуктивних сил;

б) змінами в господарському механізмі;

в) корінними змінами в характер виробничих відносин зокрема відносин власності.

  1. Складовими механізму господарювання в змішаній економіці є:

а) стихійне регулювання;

б) ринкове регулювання;

в) фінансово-кредитне регулювання;

г) невтручання держави в економіку.

Література:

1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник /За ред. В.Д. Базилевича,-8-ме вид. Перероб. і доп. - К.: Знання-Прес. 2012, с.95-114.

2. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007, с.54-65.

3. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.373-393.

4. Щетинін А.І. Політична економія. Підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. с. с.382-413.

5. Конспект лекцій. Тема 15.

Тема 16. Суть і структура світового господарства. Форми міжнародних економічних відносин.

Семінарське заняття № 24

Світове господарство як цілісна система

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- сутність, структуру та етапи розвитку світового господарства;

- сутність, структуру, етапи розвитку світової торгівлі;

- суть, мету, форми та наслідки закордонних інвестицій;

- причини,форми та наслідки міграції робочої сили;

- основні форми науково-технічного співробітництва.

Студент повинен вміти:

- розрізняти тип зовнішньоторгового балансу;

- аналізувати наслідки трудової міграції;

- виділяти позитивні та негативні наслідки закордонних інвестицій;

- виокремлювати форми науково-технічного співробітництва держав.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Участь України у світовій торгівлі.

  2. Україна і світове господарство.

  3. Міжнародна трудова міграція українців.

Питання для обговорення:

  1. Світове господарство, його сутність, структура, етапи розвитку.

  2. Міжнародна торгівля як найдавніша форма світогосподарських зв’язків.

  3. Закордонні інвестиції: суть, мета, форми, наслідки.

  4. Міграція робочої сили.

  5. Науково-технічне співробітництво.

Методичні поради

Звертаємо увагу на те, що світове господарство є політекономічною та історичною категорією. Це означає, що кожному конкретному історичному етапу його розвитку притаманні певні масштаби і рівень виробництва, ступінь інтернаціоналізації господарського життя, соціально-економічна структура суспільства

Як економічна категорія світове господарство – це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою міжнародних економічних відносин.

Студентам рекомендується дослідити основні віхи у розвитку світового господарства, а саме: виникнення міжнародних монополій, територіальний поділ світу і утворення колоніальних імперій, виникнення соціалістичної системи, розпад колоніальної системи і поява на світовій арені великої кількості молодих незалежних держав. На особливу увагу заслуговує сучасний етап. Він характеризується глобальною економічною єдністю, за умов науково-технічної революції, посилення взаємозалежності країн світу, радикальної перебудови соціально-економічних відносин у колишньому соціалістичному таборі, піднесенням ролі регіональних інтеграційних угруповань.

Інтернаціоналізація економічних відносин породжує нові організаційні форми, які уможливлюють подолання перешкод, створених державними кордонами. Найважливішою з цих форм стала міжнародна економічна інтеграція. Процеси, що ведуть до економічної інтеграції, можна відтворити такою схемою: розвиток продуктивних сил - міжнародний поділ праці - інтернаціоналізація виробництва і капіталу - економічна інтеграція.

Суттєвий вплив на економічну інтеграцію справляють такі чинники, як науково-технічний прогрес та транснаціональні корпорації.

Завершуючи вивчення даної проблеми, студенту слід усвідомити таку інформацію:

  1. Світове господарство є історичною і політекономічною категорією. Як політекономічна категорія світове господарство це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою міжнародних економічних відносин.

  2. Світове господарство є втіленням господарської єдності цивілізації, що виявляється в процесах інтернаціоналізації виробництва і обігу, транснаціоналізації та глобалізації економічного розвитку.

  3. Міжнародний поділ праці як вищий ступінь суспільного поділу праці є основою міждержавних економічних відносин і об’єктивною умовою загальної економічної взаємозалежності, розвивається у двох основних формах: міжнародна спеціалізація та міжнародна кооперація.

  4. Інтернаціоналізація господарського життя означає зближення економік країн, що виявляється у посиленні виробничої взаємозалежності, зростанні міжнародного товарообороту, рух капіталів та робочої сили, взаємному впливові на економічні процеси в країнах. Вона породжує тенденцію до вирівнювання умов виробництва в різних країнах, рівня витрат виробництва, продуктивності праці, норми прибутку тощо. Проте суттєві соціально-економічні відмінності між країнами зберігаються.

  5. Ключовою сучасною тенденцією інтернаціоналізації є транснаціоналізація. Якісно транснаціоналізація виявляється у формуванні корпоративних міжнародних ринків, які охоплюють переважну частину світових потоків товарів, послуг, капіталу і робочої сили. Кількісно - у зростанні кількості ТНК і розширенні масштабів їх діяльності.

  6. Міжнародний поділ праці, міжнародне виробництво створюють реальні передумови для розвитку економічної інтеграції, яка є вищою формою розвитку світового виробничого процесу виявляє себе через різні об'єднання країн. У межах таких об’єднань на території країн-учасниць розгортаються певні види господарської діяльності на особливих пільгових умовах.

  7. Економічна інтеграція розвивається від простих до складних форм. Найбільші масштаби, глибина та динаміка притаманні західноєвропейській інтеграції.

Розпочинати дослідження основних форм міжнародних економічних зв’язків у світовому господарстві треба з визначення сутності міжнародних економічних відносин.

Міжнародні економічні відносини (МЕВ) являють собою, з одного боку, головну, найбільш динамічну та масштабну складову частину цілісної системи міжнародних відносин, а з іншого - систему економічних відносин, що виникають між суб'єктами різних країн з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання благ. Таким чином, міжнародні економічні відносини є формою існування та розвитку світового господарства, або внутрішнім механізмом.

Звертаємо увагу на те, що класифікація форм міжнародних економічних відносин відповідає відомій структурі економічних ресурсів. Як правило, вирізняють такі основні форми МЕВ: міжнародна (світова) торгівля товарами і послугами; міжнародний рух капіталу; міжнародна міграція робочої сили; міжнародна торгівля знаннями (науково-технічними розробниками і технологіями).

Як окрему форму слід виділити міжнародні валютні відносини, вони є похідними від міжнародної торгівлі і руху чинників виробництва.

З'ясувавши предмет МЕВ, слід зупинитись на кожній з їх форм окремо.