Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Питання для підготовки доповідей:

  1. Форми торгівлі за сучасних умов.

  2. Сучасні тенденції взаємозв’язку промислового і торгового капіталів.

  3. Сутність та форми економічної реалізації фіктивного капіталу.

  4. Кредит як форма руху позичкового капіталу.

Питання для обговорення:

  1. Торговий капітал і торговий прибуток. Витрати обігу в торгівлі.

  2. Сутність, джерела, функції та особливості позичкового капіталу. Позичковий відсоток.

  3. Кредитна система ринкового господарства.

Методичні поради

У торговій сфері га діяльності капітал як ресурс набуває форми торгового капіталу, який забезпечує рух товарів від виробника до споживача. Функцією торгового капіталу є обслуговування руху продуктів і продажу товарів.

Функціонування торгових підприємств вимагає залучення виробничих ресурсів у формі капіталу, найманої праці, торговельного підприємництва, тому витрати у сфері торгівлі не мають принципових відмінностей від сфери матеріального виробництва.

Витрати підприємства сфери обігу, пов’язані з реалізацією продукції, називаються витратами обігу. Витрати обігу поділяються на чисті та додаткові. Відшкодовуються вони по різному через неоднаковий характер праці в торгівлі.

Підприємницька діяльність передбачає одержання прибутку, який виступає у формі торгового прибутку. Торговий прибуток – це дохід, який одержують підприємства оптової і роздрібної торгівлі. Він розглядається як різниця між загальним виторгом від продажу товарів і бухгалтерськими витратами обігу.

За своєю економічною сутністю він є частиною додаткової вартості, створеною у виробництві, що її промислові підприємці через механізм цін уступають торговим за те, що вони реалізують товар.

Значна роль у функціонуванні ринку належить позичковому капіталу та установам, що здійснюють його функціонування.

Позичковий капітал — це грошовий капітал, що надається в позичку його власником іншому власнику-підприємцю на певний час, на умовах повернення за плату у вигляді відсотка.

Вивчаючи сутність позичкового капіталу, з самого початку слід зрозуміти таке: на ринку позичковий капітал як капітал є товар, який продається на певний термін.

У процесі використання грошей як ресурсу у формі капіталу він виступає як капітал - власність і капітал - функція, що приносить дохід у формі відповідно позичкового відсотка і підприємницького прибутку.

Отже, прибуток на позичковий капітал, який створюється у сфері виробництва, розпадається на дві частини: на відсоток, що виступає у формі ціни капіталу як ресурсу. Цю частину отримує капіталіст-власник. На підприємницький прибуток, який отримує капіталіст-функціонер за виробниче використання цього ресурсу.

Далі треба більш детально з'ясувати сутність позичкового відсотка. Позичковий відсоток - це вартість послуги, яка надається позичальнику у вигляді надання йому за плату певних грошей на обумовлений строк. Обчислюється він у сумі кредиту, причому умовно, виходячи з розрахунку кредитом протягом року. Рівень відсотка залежить від розміру позичок, строків, їх забезпечення, форми кредитування.