Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке суспільне відтворення?

  2. Які елементи складають його структуру?

  3. Які типи суспільного відтворення Ви знаєте?

  4. Який тип суспільного відтворення характерний для сучасної економіки України?

  5. Що пояснює теорія реалізації К.Маркса?

  6. На які підрозділи К.Маркс розділив ССП?

  7. Які умови реалізації повинні вигримуватись за простого відтворення?

  8. Сформулюйте умови реалізації ССПу при розширеному відтворенні.

Контрольні задачі до теми:

Задача № 1

Вартість спожитих засобів виробництва другого підрозділу складає 3600 одиниць; у першому підрозділі органічна будова капіталу 4 : 1, норма додаткової вартості 200%. Підрахуйте величину продукту першого підрозділу в умовах простого відтворення суспільного продукту.

Задача № 2

В першому підрозділі суспільного виробництва постійний капітал дорівнює 6000 одиниць, органічна будова капіталу 4 : 1, норма додаткової вартості 200%. Визначте на скільки збільшиться постійний капітал другого підрозділу в умовах розширеного відтворення, якщо І (v+m) > ІІ с на 1500, а норма нагромадження в І підрозділі 50%.

Задача № 3

Сукупний суспільний продукт має наступний склад:

І. 4800 с + 2400 v + 2400 m = 9600

ІІ. 4400 с + 2200 v + 2200 m = 8800

Доведіть, що така структура продукту забезпечує розширене відтворення. Визначте вартість додатково вироблених засобів виробництва, що призначені для розширення виробництва за умови, що на розширення виробництва втрачається 50% додаткової вартості І підрозділу суспільного виробництва.

Література:

1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник /За ред. В.Д. Базилевича,-8-ме вид. Перероб. і доп. - К.: Знання-Прес. 2012, с.370-393.

2. Політична економія. Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред.В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова, - К.: Академвидав. -2007 с.466-471.

3. ФедоренкоВ.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф., Політична економія: Підручник / За ред. В.Г.Федоренка - К.:Алерта, 2008, с.282-298.

4. Щетинін А.І. Політична економія. Підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. с.300-317.

5. Конспект лекцій. Тема 12.

Семінарське заняття № 20

Форми суспільного продукту в процесі відтворення

(2 години)

Вимоги до знань та вмінь студентів

Студент повинен знати:

- сутність ССПу, його форми, методи обчислення;

- сутність та структуру національного багатства;

- сутність та розподіл національного доходу.

Студент повинен вміти:

- виокремлювати причини перерозподілу національного доходу;

- розрахувати національний дохід.

Питання для підготовки доповідей:

  1. Розподіл та перерозподіл національного доходу.

  2. Споживання, національний дохід і заощадження.

Питання для обговорення:

  1. Суспільний продукт і його форми. Методи обчислення суспільного продукту.

  2. Національне багатство, його сутність, структура і проблеми розширеного відтворення.

  3. Національний дохід: сутність та розподіл. Споживання і заощадження.

Методичні поради

Результатом суспільного відтворення є суспільний продукт. Він є результатом продуктивного функціонування всієї економіки суспільства, всіх його ланок і сторін. У процесі виробництва суспільний продукт безперервно відтворюється. Для кращого розуміння сутності суспільного продукту необхідно вивчити його конкретні форми та методи обчислення.

Теорія і практика розробили два методи обчислення суспільного продукту - систему національних рахунків (СНР) і систему балансу народного господарства (БНГ). Зараз майже всі країни світу використовують систему національних рахунків.

Система національних рахунків - це адекватний ринковій економіці національний облік, побудований у вигляді набору рахунків і балансових таблиць, що розкривають результати економічної діяльності, структуру економіки, найважливіші взаємозв'язки в національному господарстві.

Головними і вихідними показниками системи національних рахунків є валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий національний продукт (ВНП). У статистиці України форма національного продукту (ВВП) була визнана не так давно - з 1987 р.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) являє собою сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених у поточному періоді на території країни, незалежно від національної належності підприємств. Валовий внутрішній продукт підраховується за певним територіальним принципом.

Існує три методи обчислення валового внутрішнього продукту:

  1. за виробленою продукцією (виробничий метод);

  2. за витратами (метод кінцевого використання);

  3. за доходами (розподільний метод).

Обчислення ВВП ускладнюється інфляцією (зростання цін), що властива всім країнам з ринковою економікою. У зв'язку з цим розрізняються поняття номінального і реального ВВП.

Складовою суспільного виробництва є національне багатство. Воно являє собою сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством за всю його історію. Іншими словами, національне багатство – це все те, чим володіє країна сьогодні - все матеріальне багатство суспільства. Таке тлумачення національного багатства дається в сучасній економічній літературі та статистиці. Але дискусії щодо визначення національного багатства і його структури тривають.

Національне багатство є важливим показником економічної могутності країни та джерелом її соціально-економічного прогресу.

У системі національних рахунків існує також низка інших взаємопов’язаних макроекономічних показників, які можуть бути розраховані на основі ВВП (а також ВНП).

Чистий внутрішній продукт (ЧВП) - це ВВП, зменшений на величину амортизаційних відрахувань:

ЧВП = ВВП - Амортизаційні відрахування.

Національний дохід (НД) можна отримати, якщо ЧВП зменшити на величину непрямих податків на бізнес (податок на додатну вартість, акцизи, мито, ліцензійні платежі та ін.):

НД = ЧВП - Непрямі податки на бізнес,

НД = ВВП - Амортизаційні відрахування - Непрямі податки на бізнес.

Національний дохід - це сукупний дохід в економіці, який отримують власники чинників виробництва: праці, капіталу, землі, підприємницького хисту. Національний дохід - це чистий внутрішній продукт, зменшений на величину податків на бізнес.