Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Методичні поради

Вивчаючи дані проблеми, студент повинен мати на увазі, що економічний устрій сучасного суспільства органічно пов'язанийз такими категоріями, як капітал і наймана праця. Можна сказати, що ці явища економічних відносин органічно пов'язані між собою, водночас вони характеризують складні відносини, що виникають і функціонують між власниками капіталу і власниками робочої сили, тобто суб’єктивної продуктивної сили. Ними є робітники, інженерно-технічний персонал, менеджери, науковці тощо.

Важливе місце в політичній економії посідає тлумачення сутності заробітної плати. Вітчизняна політична економія розглядає заробітну плату як категорію такої системи виробничих відносин, складовою яких є наймання робочої сили, здійснюване через ринок праці. Далі, заробітну плату називають трудовим доходом, тобто доходом, одержаним робітником від праці.

У політекономічній теорії важливе значення має сутність цього трудового доходу. К.Маркс доводив, що такою мірою є вартість робочої сили. Він вважав, що заробітна плата «...є перетворена форма вартості або ціни робочої сили» Він доводив, що робітник більше половини свого робочого дня використовує на виробництво додаткової вартості, яку різні особи (власник капіталу, підприємець, власник землі) під різними приводами розподіляють між собою [

По-іншому природу заробітної плати розуміють неокласики. По-перше, вони вважають, що «... заробітна плата, або ставка заробітної плати — це ціна, яку платять за використання праці”.

По-друге, кількісно ставка заробітної плати відповідає граничній продуктивності праці. Тим самим теоретично заперечується необхідність і правомірність неоплачуваної частки робочого дня найманого працівника, а разом з тим і його експлуатація у формі привласнення капіталістом доданої вартості, створеної найманою працею.

Завершуючи вивчення цих протилежних за сутністю теорій заробітної плати, зверніть увагу на те, що деякі вітчизняні економісти вважають, що заробітна плата виражає як вартість робочої сили, так і оплату за працю. Таке визначення заробітної плати більш повно характеризує її сутність. Крім того, слід пам’ятати: заробітна плата є категорією капіталістичної економічної формації.

Після вивчення сутності заробітної плати студент повинен з'ясувати її форми та системи. Капіталістичний спосіб виробництва «народив» дві форми заробітної плати: відрядну і почасову. У свою чергу, кожна з них має відповідні системи, які з розвитком суспільства розвиваються й удосконалюються.

Заробітна плата нараховується і виплачується робітникові у грошовій формі. У зв'язку з наявністю інфляційних процесів кожна гривня заробітку знецінюється. Тому прийнято розрізняти номінальну і реальну заробітну плату. З'ясуйте, які чинники визначають рівень реальної заробітної плати.

Завершуючи вивчення теми, розгляньте відмінності в заробітній платі та її об'єктивні і суб'єктивні чинники: компенсаційні відмінності, відмінності в якості праці, елементи ринку праці, відмінності в розвитку продуктивних сил окремих галузей та регіонів