Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінар. занять Політекономія.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Методичні поради

Приступаючи до вивчення економічних потреб суспільства, слід запам'ятати, що задоволення різноманітних потреб людини як особистості, споживача і виробника є кінцевою метою виробництва. Виникає питання: що таке потреба? Потреба — категорія, що відбиває ставлення людей, а звідси і поведінку, до умов їх життєдіяльності, які дають їм задоволення, насолоду або втіху і спонукають їх до діяльності, до того щоб мати і володіти такими умовами. Отже, потреби мають об'єктивно-суб'єктивний характер. У зв'язку з цим слід вивчити класифікацію потреб.

У кожному суспільстві діє закон зростання потреб. Його сутність полягає у тому, що в міру розвитку суспільного виробництва відбувається і поступове зростання потреб. Цей закон характеризує взаємодію потреб і виробництва у процесі розвитку, тобто зрослі потреби стимулюють зростання виробництва; збільшення якого веде до зростання потреб, а це є причиною подальшого зростання виробництва.

Відповідно до закону зростання потреб відбувається стале і якісне їх зростання. Характерною рисою цього закону є його «необоротність»: з тією чи іншою мірою інтенсивності за будь-якої ситуації потреби змінюються, як правило в одному напрямку – у бік зростання. При цьому забезпечення умов для безперервного розвитку потреб є рушійною силою розвитку суспільного виробництва.

У самій серцевині виробничого потенціалу лежить факт обмеженості ресурсів. У зв'язку з цим обмежені і блага, тоді як потреби людей є безмеж­ними. Звідси випливає, що фундаментальним принципом політичної економії є закон обмеженості ресурсів. Цей закон стверджує, що ресурси є обмеженими, бо немає достатньо ресурсів, щоб виробляти всі блага, що їх люди потребують для споживання.

Вивчаючи проблему вибору, студент має зрозуміти: як суспільство вибирає для виробництва набір матеріальних благ і послуг; як різні продукти виробляються; хто має споживати ці продукти, які суспільство виробляє. Політична економія розв'язує названі проблеми з методологічних позицій.

У зв'язку з цим студенти мають вивчити такі взаємопов'язані явища виробничого процесу, як межа виробничих можливостей і проблеми економічного вибору. При цьому особливу увагу слід звернути на цілковите розуміння графіка межі виробничих можливостей, оскільки на його основі можна зрозуміти такі дуже важливі категорії політекономії, як вмінені витрати і закон зростаючих вмінених витрат.

Вміненими витратами на цьому етапі пізнання слід розуміти кількість інших продуктів, від якої слід відмовитись, щоб одер­жати певну кількість якогось іншого продукту.

Завершується тема вивченням економічних інтересів, їх взаємозв’язку з потребами, споживанням і виробництвом. Варто мати на увазі, що інтерес, по-перше, є похідним від категорії «потреба», і, по-друге, виступає як форма прояву економічних відносин людей. Інакше кажучи, економічний інтерес є породженням і соціальним проявом потреби, але реалізуються інтереси через господарську діяльність людей, їх економічні відносини.

Питання для самоконтролю знань:

  1. Поясніть характер походження потреб. Які фактори впливають на їхній зміст?

  2. Що таке первинні потреби?

  3. Які ще види потреб Вам відомі?

  4. Сформулюйте сутність закону зростання потреб.

  5. Що таке інтерес, як він виникає та на чому ґрунтується?

  6. Яка відмінність між економічною потребою та інтересом?

  7. Як досягається єдність економічних інтересів у суспільстві?

  8. Чому суперечлива взаємодія інтересів і потреб є рушійною силою соціально-економічного розвитку?