Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка історя україни .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

Б) Тести для поточного контролю знань (1921–2010 рр.)

Завдання 1.

Схарактеризувати поняття і основний зміст історичних процесів 1921–1939 рр.

№№

Поняття

Роки

Основний зміст

1.

Соціалістичні перетворення

2.

Радянська влада

3.

Диктатура пролетаріату

4.

НЕП

5.

СРСР

6.

“Коренізація”

7.

Колективізація

8.

Розкуркулення

9.

Кооперація

10.

Депортація

11.

Індустріалізація

12.

Тоталітаризм, сталінізм

13.

Командно-адміністративна система

14.

П’ятирічки

15.

Соцзмагання

16.

Культурна революція

17.

Репресії

18.

Конституції

Завдання 2.

Заповнити таблицю, проаналізувавши наслідки возз’єднання західноукраїнських земель з УРСР (1939–1940 рр.):

№№

Позитивні наслідки

Негативні наслідки

Завдання 3.

Скласти хронологічну таблицю “Основні події Другої світової і Великої Вітчизняної воєн та їх історичні наслідки і політичні уроки”:

№№

Дата

Характеристика події

Історичні наслідки і політичні уроки

Завдання 4.

Заповнити таблицю “Причини і основні ознаки економічного застою (70-і-перша половина 80-х рр.) та кризи адміністративно-командної системи (друга половина 80-х рр. ХХ ст.).

№№

Політичні

Економічні

Завдання 5.

Схарактеризувати успіхи і прорахунки у соціально-економічному, політичному і культурному розвитку незалежної України (1991–2005рр.).

№№

І. Політичні успіхи і прорахунки

ІІ. Економічні успіхи і прорахунки

Завдання 6.

Зазначити періоди та основний зміст процесу державотворення в Україні.

№№

Дата

Зміст

В) Тематика рефератів (модуль ііі)

  1. Здобутки і прорахунки радянської влади в період індустріалізації і колективізації.

  2. Причини і характер Другої світової і Великої Вітчизняної воєн. Місце України в економічних і політичних планах гітлерівської Німеччини.

  3. Спроби лібералізації суспільно-політичного життя в СРСР і в Україні у другій половині 50-х – першій половині 60-х рр.

  4. Національно-демократичний рух в Україні 60-х – 80- рр.

  5. Демографічна проблема в незалежній Україні: причини і наслідки.

7. Методичні поради до написання рефератів

Реферат– один із важливих видів самостійної роботи студентів, який допомагає більш глибоко вивчити одну з проблем курсу після опрацювання відповідної наукової та методичної літератури. Підготовка рефератів сприяє виробленню навичок самостійного аналізу матеріалу, систематизації та його вільного викладу.

Студент обирає одну із запропонованих тем з курсу "Історія України" (див. перелік тем рефератів).

Підготовка рефератів починається зі складання бібліографії (не менше п’яти назв) та її опрацювання. На цьому етапі важливими є два взаємопов’язаних моменти: вміння читати і вміння конспектувати прочитане. Культура читання – важлива складова частина загальної культури людини і неодмінна умова активної пізнавальної діяльності. Правильна робота з книгою передбачає дотримання низки правил, основним з яких є свідоме засвоєння прочитаного, а не механічне заучування. Це вимагає зосередженості та виключає поверхове читання. Дане правило стосується не лише роботи над книгою під час написання реферату), а й вивчення курсу в цілому.

Опрацювання книги починається після ознайомлення зі змістом і вступом (передмовою). Це створить загальний орієнтир та уявлення про питання, що у ній висвітлюються. Потім здійснюється фронтальне ознайомлення з матеріалом, а після цього розпочинається його глибоке опрацювання. Неодмінним правилом при цьому є з’ясування незрозумілих слів, понять, визначень тощо, для чого слід користуватися словниками, довідниками, каталогами та ін. довідковими виданнями.

Працюючи з літературою, необхідно робити виписки (краще на окремих аркушах або картках) із зазначенням найважливіших подій, фактів, дат, імен, висновків, вказуючи усі складові наукового апарату (автор і назва твору, місце і рік видання, сторінка, напр.: Іванов М.Ф. Теорія та історія образотворчого мистецтва. – К., 1985. – С.28). Виписки згрупувати за тематикою і скласти план реферату, у якому передбачити вступ, кілька пунктів основної частини і висновки.

У вступі варто схарактеризувати важливість проблеми, стан її висвітлення в літературі, мету та завдання роботи. В основній частині потрібно розкрити зміст кожного питання у логічній послідовності з елементами самостійного аналізу матеріалу. Писати слід сучасною українською мовою, короткими чіткими фразами, правильно оформлюючи науковий апарат; цитати брати в лапки і зазначати в посиланні, з якого джерела вони взяті, вказуючи сторінку. Кожний пункт плану має бути логічно завершеним.

У висновку підводиться підсумок з теми в цілому, робляться узагальнення.

В кінці реферату подається список використаної літератури, підпис студента і дата виконання.

Реферат повинен мати обсяг 15–20 стор. машинопису (комп’ютерного набору) через 2 інтервали з полями не менше 2 см (ліворуч). На обкладинці реферату зазначаються: назва вузу, прізвище, імя, по батькові виконавця, тема, назва дисципліни, факультет, спеціальність, курс, група, форма навчання (очна, заочна).

Реферати здаються старості, після чого за списком передаються на кафедру викладачеві для перевірки. Кращі з них будуть рекомендовані для обговорення на студентському диспуті.

При підготовці реферату студент може консультуватися у викладача кафедри суспільних наук УДУФМТ.