Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка історя україни .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

4. Зміст лекційного курсу Тема 1. Предмет і завдання курсу “Історія України” як складова частина загальносвітової історії

Мета: викликати інтерес і бажання вивчати історію України, ознайомити з основними принципами і прийомами історичного дослідження, схарактеризувати основні вимоги до студентів щодо набуття знань і умінь з цієї дисципліни.

План

  1. Предмет курсу “Історія України”.

  2. Місце “Історії України” в системі гуманітарної освіти.

  3. Загальна характеристика джерел та літератури з історії України.

  4. Історія календаря. Періодизація історії України.

Опорні поняття:історія, історіографія, хронологія, літопис, археологія, етнографія, антропологія, менталітет, історична свідомість, догма, плюралізм, методологія, концепція історії України, соціально-економічна формація, спосіб виробництва, продуктивні сили, виробничі відносини, історична закономірність, цивілізація.

Література за списком: 31, 34, 36, 37, 55.

Змістовний модуль і. «первіснообщинний лад – початок розкладу феодально-кріпосницької системи господарювання (кінець хvііІст.)»

Навчальний матеріал І модуля формує у студентів розуміння історичного процесу як безперервної еволюції продуктивних сил і виробничих відносин, що складали економічні підвалини життєдіяльності суспільства, сприйняття історії українців у взаємозв’язку з історією сусідніх народів, державотворчої традиції, яка через низку об’єктивних і суб’єктивних обставин наприкінці ХVІІІ ст. остаточно перервалася й українські землі опинилися у складі Австрійської та Російської імперій.

У результаті вивчення матеріалу студент повинен знатипринципи періодизації історії України, хронологічні межі існування першої держави східних слов’ян, визначальні політичні події середньовічної історії, національно-визвольного і соціального рухів, суть феодально-кріпосницької соціально-економічної формації, соціальну структуру тогочасного суспільства, імена історичних діячів, визначення базових понять, що зазначаються до кожної лекції і семінарського заняття;уміти визначати причини утворення і розпаду Давньоруської держави, причини і характер Національно-визвольної війни серединиXVIIст., їх наслідки, ознаки автономії української держави - Гетьманщини у складі Російської централізованої держави, аналізувати документи, що стосуються осціально-економічного і політичного розвитку українських земель, орієнтуватись на історичній карті.

Тема 2. Найдавніші племена і держави на території України

Мета:на основі викладу конкретних подій з використанням наочності створити уявлення про життя і заняття первісних людей, їх еволюцію, розвиток суспільних відносин, у т.ч. виробничих, що призвели, врешті, до поступового розкладу первіснообщинного ладу.

План

  1. Первісна людина на території сучасної України.

  2. Трипільська культура.

  3. Кочові племена і перші державні утворення на території північного Причорномор’я.

Опорні поняття:палеоліт, мезоліт, неоліт, неолітична революція, архантроп, неандерталець, кроманьйонець, анімізм, магія, тотемізм, фетишизм, плем’я, матріархат, патріархат, соціально-економічна формація, первіснообщинний лад, археологічна культура, Трипільська культура, кіммерійці, скіфи, сармати, готи, гуни.

Література за списком: 1, 3, 5-6, 9-10, 17.