Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоргалки з податкової системи 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать
  1. Податковий кредит з пдв: поняття, дата виникнення

ПДВ – непрямий податок на споживання, який вилучає до бюджету частину доданої вартості створеної на всіх етапах вир-ва і обігу.

ПК – сума, на яку платник має право зменшити ПЗ звітного періоду.

Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

а) дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

б) дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів та з постачання послуг нерезидентом на митній території України датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов'язаннями.

Датою виникнення права орендаря (лізингоотримувача) на збільшення податкового кредиту для операцій фінансової оренди (лізингу) є дата фактичного отримання об'єкта фінансового лізингу таким орендарем.

Датою виникнення права замовника на віднесення сум до податкового кредиту з договорів (контрактів), визначених довгостроковими, є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами).

Для товарів/послуг, постачання (придбання) яких контролюється приладами обліку, факт постачання (придбання) таких товарів/послуг засвідчується даними обліку.

  1. Порядок відшкодування пдв

Якщо ПЗ-ПК < 0 , то відшкодовується частина, що дорівнює сумі податку, який фактично сплачений постачальникам у попередньому податковому періоді, а залишок додається до ПК наступного звітного періоду.

Не мають права на отримання бюджетного відшкодування особи, які:

  • Були зареєстровані як платники ПДВ менше ніж за 12 місяців до подання заяви на відшкодування

  • Мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяці менше, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування

Виняток: нарахування ПК внаслідок придбання або спорудження основних фондів

Згідно новацій Податкового кодексу платник має право на автоматичне відшкодування, якщо він одночасно відповідає таким критеріям:

  1. Не перебуває в судових процедурах банкрутства

  2. Включений до Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб і щодо нього немає записів про порушення правил обліку або зняття з реєстрації

  3. Здійснює операції, що оподатковуються за нульовою ставкою, питома вага яких протягом 12 кал.місяців сукупно становить не менше 50% загального обсягу оподатковуваних операцій платника

  4. Загальна сума розбіжностей між податковим кредитом за придбаними товарами і послугами та податковим зобов’язанням його контрагентів в частині постачання цих товарів не перевищує 10% заявленої до відшкодування суми ПДВ.

  5. У яких середня зарплата не менша , ніж у 2,5 рази перевищує прожитковий мінімум

  6. Має один з наступних критеріїв на вибір:

  • Або чисельність працівників, що перебуває у трудових відносинах з платником перевищує 20 осіб

  • Або залишкова балансова вартість основних фондів перевищує заявлену до відшкодування суму ПДВ за попередні 12 місяців

  • Або податкове зобов’язання з податку на прибуток є вищи за середні по галузі за останні 4 звітні періоди (1 рік)

  1. Платник не має податкового боргу.