Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоргалки з податкової системи 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать
  1. Новації в оподаткуванні транспортних засобів в Україні

Набрання чинності Податковим кодексом суттєво вплинуло на податкову систему нашої країни : кількість податків зменшилась, а деякі з них зазнали суттєвих змін. Значною мірою нововведення, запроваджені Податковим кодексом, торкнулися податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмівРозділом VII Податкового кодексу запроваджено „Збір за першу реєстрацію транспортного засобу”.Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, який сплачувався юридичними та фізичними особами перед реєстрацією, перереєстрацією та проходженням технічного огляду власних транспортних засобів у Податковому кодексі відсутній.

 Порядок сплати нововведеного збору

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу справляється з юридичних та фізичних осіб, які здійснюють першу реєстрацію власного транспортного засобу в Україні.Так, у Податковому кодексі визначено, що об‘єктами оподаткування збором є:- колісні транспортні засоби за деякими виключеннями, передбаченими Податковим кодексом,- судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у судновій книзі України;- літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітряних суден України, за деякими виключеннями, передбаченими Податковим кодексом.

База оподаткування визначається диференційовано для кожної групи транспортних засобів.Так, для колісних транспортних засобів – за об‘ємом циліндрів двигуна в куб. сантиметрах.Для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном – за потужністю двигуна в кВТ.Для суден, обладнаних двигуном – за потужністю двигуна в кВТ; і т.д..База оподаткування не змінилась, крім бази оподаткування для літаків і вертольотів.Базовим податковим (звітним) періодом є календарний рік.Збір сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів.

Ставки збору не суттєво відрізняються від ставок податку для вантажних та легкових автомобілів, які діяли відповідно до Закону України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів”.Кодексом встановлені ставки збору для літаків і вертольотів – 1 гривня за кожен кілограм максимальної злітної маси.Ставки застосовуються:- для нових транспортних засобів ставки збору застосовуються з коефіцієнтом 1;- для транспортних засобів, які використовувалися до 8 років – з коефіцієнтом 2 (крім легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном та колісних тракторів);- для суден, літаків і вертольотів, які використовувалися понад 8 років – ставка збору з коефіцієнтом 3- для транспортних засобів, які використовувалися понад 8 років – з коефіцієнтом 40 (крім легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном та колісних тракторів).У порівнянні з тими ставками, що були визначені Законом по деяких групах старих транспортних засобів, вони збільшені, по деяких – зменшені.Окремо передбачено, що збір за першу реєстрацію транспортного засобу для вантажно – пасажирських автомобілів сплачується у розмірах, установлених для вантажних автомобілів (раніше було для легкових автомобілів).

Пільги при сплаті Збору за першу реєстрацію транспортного засобу Передбачена лише одна пільга, а саме, від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. Як обрахувати суму збору та які документи необхідно мати при собі платнику збору? Сума збору обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта. Збір сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати.