Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоргалки з податкової системи 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать
  1. Особливості застосування нульової ставки при оподаткуванні прибутку підприємств в Україні

Податок на прибуток - це прямий податок, сплачуваний підприємствами з прибутку, одержаного від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також із прибутку від орендних операцій, роялті та від позареалізаційних операцій.

За ставкою 0 % оподатковується прибуток страховика, що здійснює страхування життя.

Об'єктом оподаткування від провадження страхової діяльності зі страхування життя є:

1. прибуток від страхової діяльності з довгострокового страхування життя та пенсійного страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення є прибуток від страхової діяльності;

2. інвестиційний дохід, отриманий від розміщення коштів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійного страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення.

  1. Звільнення від сплати податку на прибуток в Україні

Звільняється від оподаткування:

  1. Прибуток під-в від продажу на митній території продуктів дитячого харчування

  2. Прибуток Чорнобильської атомної електростанції

  3. Прибуток від міжнародної технічної допомоги

  4. Прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності

  5. Прибуток державних підприємств: міжн. дитячі центри аптек і укр. дитячий центр «Молода гвардія»

  6. Щодо впровадження енергоефективних технологій

  7. 80% прибутку отриманого від продажу на митній території Укр товарів власного виробництва (устаткування, що працює на відновлювальних джерелах енергії; матеріали, сировина, які будуть використовуватись у виробництві енергії відновлювальних джерел)

  8. 50% прибутку отриманого від здійснення енергоефективних заходів та реалізації енергоефективних проектів (під-ва мають бути включені до галузевих програм із енергоефективності та отримати висновок про відповідність).

Встановлено, що на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень. При цьому нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата (дохід) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, має бути не меншою, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом. Платники, до яких застосовуватиметься нульова ставка податку на прибуток, повинні відповідати одному із таких критеріїв:

 а) утворені в установленому законом порядку після 1 квітня 2011 року;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності Податковим кодексом та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до одного мільйона гривень та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.