Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоргалки з податкової системи 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать
  1. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів: платники, об’єкт оподаткування, критерії диференціації ставок, порядок обчислення і сплати

Платниками збору є лісокористувачі - юридичні особи, їх філії, відділення, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно використовувати лісові ресурси), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу.

Об’єктом оподаткування збором є:

  • деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

  • деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення та з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю;

  • другорядні лісові матеріали;

  • побічні лісові користування;

  • використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних та проведення науково-дослідних робіт.

Ставки збору за заготівлю деревини застосовуються з урахуванням розподілу лісів за поясами і розрядами.

Розряди встановлюються для кожного кварталу виходячи з відстані між центром кварталу і найближчим нижнім складом лісозаготівельника, до якого деревина вивозиться безпосередньо з лісосіки, і ця відстань коригується ще за відповідними коефіцієнтами залежно від геоморфологічних умов місцевості.

На деревину заготовлену підчас вибіркових рубок: головного користування ставки збору знижуються - на 20 відсотків, а заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей - на 50 відсотків.

Порядок обчислення збору. Суб’єкти лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом, направляють органам державної податкової служби перелік лісокористувачів, яким видано лісорубні квитки та лісові квитки. Сума збору обчислюється суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи.

Суб’єктом лісових відносин, який видає спеціальні дозволи, перерахунок збору за заготівлю деревини і заготівлю другорядних лісових матеріалів, побічні лісові користування та використання корисних властивостей лісів здійснюється також у разі:

виправлення технічних помилок;

анулювання лісорубного та/або лісового квитка у зв’язку з вилученням земель для інших потреб;

надання лісокористувачеві відстрочки;

додаткового продовження строку вивезення, але не більш як на 3 місяці.

Порядок сплати збору. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному кварталу.

Лісокористувачі щокварталу складають розрахунок збору наростаючим підсумком з початку року, у якому окремим рядком зазначається сума збору сплачена та подають його органу державної податкової служби за місцем адміністративного розташування лісової.

Про надходження суми збору в касу суб’єкта лісових відносин, що видає спеціальні дозволи, у спеціально заведеній книзі робиться запис і лісокористувачеві видається квитанція. Одночасно в лісорубних та лісових квитках робиться позначка про сплату збору в касу.