Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Торговельне підприємництво / 35Торговельне п_дприємництво КЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

4.2. Порядок створення підприємства

Створення підприємства пов'язане з розробкою ґрунтовних документів, вміст яких залежить від організаційно-правової форми підприємства і визначає майбутню діяльність підприємства.

Відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України – для створення юридичної особи учасниками розробляються засновницькі документи, які оформляються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками). Засновницькими документами є статут або ґрунтовний договір між учасниками.

Статут дає уявлення про правовий статус підприємства як самостійного господарюючого суб'єкта.

Статут товариства повинен мати таку інформацію:

– найменування юридичної особи;

– механізм управління і самоуправління;

– режим формування і використання майна;

– розпорядження грошима і прибутком підприємства.

У відповідності з Законом України „Про господарські товариства” встановлені додаткові вимоги до змісту уставу, так для акціонерного товариства устав повинен мати інформацію про види акцій, їх номінальну вартість, кількість акцій, співвідношення їх видів і відповідальність за невиконання обов’язків щодо їх викупу.

Засновницький договір – це документ, що укладається між засновниками підприємства, призначений регулювати відношення між ними з питань управління підприємством, рівня відповідальності за результати діяльності, участь у розподілі прибутку. Засновницький договір підписують після прийняття рішення щодо створення юридичної особи.

Після завершення складання уставу і засновницького договору їх затверджують на засновницьких зборах. Рішення зборів оформлюється протоколом, який підписують всі засновники.

Суб’єкт господарювання не може функціонувати без приміщення, обладнання, сировини, грошових коштів. Ці коштовні засоби підприємство повинно одержати від засновників під час його створення. Вартість одержаних таким чином коштовних засобів являє собою уставний капітал юридичної особи (стартовий капітал), що складає основу майна підприємства і забезпечує можливість функціонування юридичної особи.

Уставний фонд (уставний капітал) – це зафіксована у засновницьких документах загальна вартість матеріальних і нематеріальних цінностей, що є внеском засновників у капітал підприємства.

Мінімальний розмір уставного капіталу для АТ – не менш 1250 мінімальних розмірів заробітної платні, для ТОВ – 100 мінімальних розмірів заробітної платні, для ПП – розмір уставного капіталу не регламентується, оскільки особа приватного підприємства сама відповідає по своїм зобов’язаннями своїм майном.

При внесенні засновниками внесків в уставний капітал обов’язково складається акт оцінювання.

До моменту реєстрації підприємства, кожний учасник зобов’язаний внести в уставний капітал гроші або матеріальні цінності (мінімальний розмір встановлюється законодавством, для ТОВ – не менш 50%).

Потім підприємство повинно відкрити в відділенні банку тимчасовий рахунок, який після реєстрації перетворюється у поточний. На протязі року всі учасники підприємства зобов’язані внести свої внески в уставний капітал у повному розмірі.

В процесі діяльності підприємства уставний капітал може поповнюватися за рахунок прибутку від господарської діяльності підприємства, додаткових внесків учасників або спонсорів.

У відповідності з Господарським кодексом України, ст. 82, передбачено, що засновницьким документом для АТ, ТОВ, ТДВ (товариство з додатковою відповідальністю) є устав, а для повного і командитного товариства – засновницький договір.