Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Торговельне підприємництво / 35Торговельне п_дприємництво КЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

5.3. Підготовка бізнес-плану

Бізнес-план – це ретельно підготовлений плановий документ, який розкриває усі сторони будь-якого започаткованого комерційного проекту.

Бізнес-план це документ, який містить систему ув'язаних в часі і просторі та узгоджених з метою і ресурсами заходів і дій, спрямованих на отримання максимального прибутку внаслідок реалізації підприємницького проекту (угоди).

Бізнес-план охоплює як зовнішні, так і внутрішні цілі. Основна зовнішня ціль полягає в тому, щоб запевнити майбутніх партнерів і кредиторів в успіху справи. Головна внутрішня ціль бізнес-плану – бути основою управління підприємницькою діяльністю. Конкретні цілі розкривають зміст і особливості планових заходів, особливості самого підприємства, специфіку його діяльності.

Бізнес-план дає змогу розв'язати цілий ряд завдань, основними серед яких є:

– обґрунтування економічної доцільності напрямків розвитку підприємства;

– розрахунок очікуваних фінансових результатів діяльності підприємства, насамперед обсягів продажу та прибутку;

– визначення джерел фінансування обраної стратегії, тобто способів концентрації фінансових ресурсів;

– підбір працівників, здатних реалізувати даний план.

Процес складання плану дає змогу глибоко проаналізувати розпочату справу у всіх деталях. Бізнес-план є основою бізнес-пропозиції у переговорах з майбутніми партнерами, він відіграє важливу роль при комплектуванні основного персоналу підприємства.

Бізнес-план, по-перше, може бути використаний для розробки концепції бізне­су, для детального відпрацювання стратегії, для попередження помилок шляхом проведення детального аналізу маркетингу, фінансів, виробничої діяльності підприємства.

По-друге, бізнес-план є інструментом, за допомогою якого суб'єкт господарювання може оцінити фактичні результати своєї діяльності за певний період.

По-третє, бізнес-план є засобом залучення коштів.

Розробка бізнес-планів характерна для всіх форм та видів підприємництва, це складова частина підприємницьких угод виробничого, торгово-комерційного і фінансово-кредитного характеру.

Бізнес-планування включає в себе три етапи:

– підготовчий період підбір виконавців, консультантів та експертів, постановка завдання і розподіл обов'язків між виконавцями, розробка календарного плану (графіка) виконання робіт, збір вихідної інформації;

– розробка бізнес-плану;

– презентація бізнес-плану – доведення основних положень бізнес-плану до потенційних інвесторів.

Підготовкою бізнес-плану можуть займатися менеджери, підприємці, фірми, групи фірм або консалтингові організації. Основу групи спеціалістів, що розробляють бізнес-план, становлять маркетологи, економісти, статисти, фінансисти.

Бізнес-план – це своєрідний рекламний документ, на підставі якого можна зробити висновки не лише про бізнес, а й про його власників. Тому важливим є як зміст, так і зовнішній вигляд бізнес-плану.

Бізнес-план підприємства складається з наступних основних розділів:

– резюме;

– характеристика підприємства;

– характеристика продукції (послуг), виробленої підприємством;

– дослідження й аналіз ринків збуту продукції (послуг) ;

– характеристика конкурентного середовища й конкурентні переваги;

– план маркетингової діяльності;

– план виробничої діяльності підприємства;

– організаційний план;

– план охорони навколишнього середовища;

– фінансовий план і програма інвестицій;

– аналіз потенційних ризиків;

– бюджетна й економічна ефективність інвестиційного бізнес-плану;

– соціально-економічні наслідки реалізації інвестиційного бізнес-плану.

Резюме – це розділ документа, що містить основні положення всього бізнес-плану, що становиться обсягом у кілька сторінок. На підставі резюме можна зробити висновок про весь проект бізнес-плану підприємства, тому дуже необхідно відзначити в резюме коротку, ясну й важливу інформацію про проект. Резюме повинне містити мінімум спеціальних термінів, повинне відповідати на основні питання: ціль інвестиційного проекту, загальна характеристика фірми, необхідні інвестиції й ресурси, вигоди для підприємства й держави від реалізації проекту, соінвестори, гарантії й засоби контролю за реалізацією проекту, а також коротко (таблиця): обсяг продаж, витрати, прибуток, строк окупності вкладень, ризики.

Всі наступні пункти бізнес-плану розшифровують інформацію з резюме й доводять правильність розрахунків.

Характеристика підприємства. Приводяться повна й скорочена назви підприємства, його юридична адреса, код відповідно до загального класифікатором підприємств і організацій (ЕДРПОУ), номер і дата державної реєстрації (перереєстрації), повна назва і юридична адреса об'єднання (асоціації, концерну та ін.), до складу якого входить підприємство, форма власності й правовий статус, перелік засновників і розміру їхніх часток у статутному капіталі.

Надається інформація про:

– сфери діяльності, сектори ринку, у якому працює підприємство, його спеціалізація, перелік основних видів продукції й послуг, вказуються обсяги виробництва, приводиться опис земельної ділянки й виробничих площ, а також загальні висновки щодо стану підприємства; майновий стан підприємства, відомості про незавершене будівництво, оцінку рівня використання виробничих потужностей, площ і інших споруджень, а також можливості їхнього розширення;

– організації виробничого процесу на підприємстві, наявності й стану необхідного устаткування, відповідності використовуваних технологій сучасним вимогам; загальні висновки щодо стану підприємства; цілей і стратегії розвитку підприємства, кон­курентні переваги й недоліки (у сферах керування, маркетингу, виробництва, на­уково-дослідної діяльності, фінансів, кадрів та ін.).

Характеристика продукції (послуг), виробленої підприємством. У справжньому розділі приводиться спеціалізація підприємства, прогнозне й фактичне виробництво й реалізація підприємством товарів, робіт, послуг (у натуральних і вартісних показниках) за звітний рік, структура існуючих витрат підприємства й собівартість щодо кожного виду продукції, система закупівлі сировини, енергопостачання, забезпеченість матеріальними ресурсами, диверсифікованість виробництва та ін.

Дослідження і аналіз ринків збуту продукції (послуг). У розділі вказується сучасне положення підприємства на ринках збуту й пропозиції щодо його поліпшення, пропозиції щодо сервісного обслуговування реалізованої продукції.

Надається характеристика основних і допоміжних ринків і їхніх сегментів, на яких працює підприємство, їхні розміри, найважливіші тенденції й прогнозні зміни. Крім того, відбиваються засоби комунікації, орієнтири для цін і валового прибутку, цикл покупок.

Характеристика конкурентного середовища й конкурентні переваги. У розділі надається інформація про ситуацію в сфері економічної діяльності, у якій планується реалізувати проект щодо основних аспектів стану сфери, пов'язаної із проектом розвитку підприємства (економічне становище й перспективи розвитку, ситуація з енергоресурсами, існуюче положення із сировиною й матеріалами, а також джерелами їхньої поставки, стан і тенденції розвитку технології, розвиток ринку капіталу, соціальний розвиток і зміни ситуації щодо зайнятості, екологія, ситуація в сфері законодавства та інше).

Характеризується конкурентне середовище, наявність компаній-монополістів або тих, хто займає домінуючу позицію в сфері, сегментація (розподіл) ринку між конкурентами підприємства.

Приводиться інформація щодо підприємств, які роблять аналогічну продукцію (послуги) і здійснюють її збут на тих же ринках, що й підприємство, надається загальна характеристика якісних і кількісних показників зробленої продукції, особливості продукції (послуг) підприємства й пропозиції щодо підвищення її конкурентоспроможності.

Після визначення головних конкурентів підприємство аналізує їх і свої сильні й слабкі сторони, як правило, з використанням даних SWOT-аналізу.

Важливим підсумком цього розділу бізнес-плану є визначення найбільш конкурентоспроможного товару на даному ринку, що можливо обрати як зразок для порівняння при оцінці конкурентоспроможності продукції (послуг) підприємства.

План маркетингової діяльності. У розділі приводяться відомості про наявні на підприємстві маркетингові служби, представляються схема й характеристика існуючих каналів збуту продукції, засобів реклами, ціноутворення.

Представляються відомості про діяльність підприємства щодо просування зробленої продукції на ринки збуту (наприклад, безкоштовні зразки та ін.), використання торговельних знаків, організації продажу продукції (транспортного обслуговування покупців, механізму розрахунків за придбану продукцію), експортної діяльності підприємства з визначенням існуючих і запланованих контрактів і грошових надходжень.

Приводяться характеристики постачальників сировини на підприємство із вказівкою її якості, кількості, ритмічності надходження.

Описується стратегія маркетингу, що полягає в приведенні можливостей підприємства у відповідність із ситуацією на ринку. Відповідно до цього підприємство докладно характеризує наступні положення: стратегія проникнення на ринок, стратегія розвитку підприємства, канали розподілу продукції, комунікації.

У стратегії проникнення на ринок підприємство описує послідовність своїх дій по: проникненню на новий ринок, введенню нового товару на старий ринок, проникненню з товаром ринкової новизни на нові сегменти ринку.

Представляються пропозиції щодо вдосконалювання каналів збуту й розширення кола споживачів товарів (послуг), засобів реклами, ціноутворення, обґрунтування потреби в таких товарах (послугах) і їхня конкурентоспроможність.

План виробничої діяльності підприємства. Приводяться відомості щодо виробничого процесу на підприємстві, відповідності діючих технологій сучасним вимогам, машинам й устаткуванню із вказівкою кількості й строку роботи.

Представляються схеми виробничих потоків. Також даються пропозиції щодо відновлення машин і устаткування, удосконалювання виробничого процесу на підприємстві на основі прогресивної техніки й технології.

Виробнича програма підприємства розраховується на основі наявних його виробничих потужностей у розрізі номенклатури виробів і послуг, для яких визначений режим найбільшого сприяння на ринку даного виду продукції й послуг, а також визначений обсяг продукції, що здатний "поглинути" відповідний сегмент ринку.