Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Торговельне підприємництво / 35Торговельне п_дприємництво КЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

4.3. Порядок державної реєстрації суб’єкта підприємництва

Для початку функціонування і одержання статусу юридичної особи, підприємство повинно пройти державну реєстрацію, що є завершальним ланцюгом процесу створення підприємства.

Державна реєстрація – це документальне засвідчування створення юридичної особи або факту одержання фізичною особою статусу підприємця.

У відповідності Закону України „Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб – підприємців” процес державної реєстрації здійснюється у відповідній послідовності.

Особисто або по пошті, власник чи уповноважена особа направляє в орган державної реєстрації такі документи:

– рішення про створення юридичної особи, окрім приватного підприємства (якщо засновників два і більш – таким рішенням є засновницький документ, а також протокол засновницьких зборів);

– при створенні організаційно-правової форми підприємництва – устав;

– реєстраційну картку встановленого зразку, що одночасно вважається заявою на державну реєстрацію;

– документ про сплату власника внеску в уставний фонд, у передбаченому законному розмірі;

– документ про внесення оплати за державну реєстрацію.

Фізичні особи, що мають наміри займатися підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи направляють реєстраційну картку встановленого зразка, копію ідентифікаційного номера, дві фотокартки, документ про сплату за державну реєстрацію і паспорт. Обов’язково необхідно підтвердження місця знаходження суб’єкта підприємницької діяльності (договір оренди та ін.).

За проведення державної реєстрації сплачується реєстраційний внесок у розмірі:

– 10 неоподаткованих мінімальних доходів громадян – за проведення реєстрації юридичної особи (170 грн.);

– 2 неоподаткованих мінімальних доходів громадян – за проведення реєстрації фізичної особи підприємця (34 грн.).

За проведення державної реєстрації звіту засновницьких документів юридична особа сплачує – 51 грн., за зміни назви або місця мешкання фізична особа – 10 грн. 20 коп.

При зміні свідоцтва про державну реєстрацію – 17 грн. (1 неоподаткований мінімальний доход громадян).

Розглянемо етапи створення юридичної особи:

1 етап. Рішення про відкриття підприємства.

Вибір виду підприємницької діяльності, партнерів і підготовка бізнес-плану.

2 етап. Збори засновників.

Вибір організаційної форми і назви підприємства, а також відповідального за реєстрацію (оформлення протоколу зборів засновників).

3 етап. Підготовка засновницьких документів.

Підготовка статуту, засновницького договору (складання статуту, при необхідності засновницького документу).

4 етап. Підготовча робота.

4.1. Державний реєстратор – Виконавчий комітет району, де знаходиться господарюючий суб’єкт. Державний реєстратор надає інформаційну допомогу, забезпечує необхідними для реєстрації документами, розрахункові рахунки банків для реєстрації і бланки реєстраційної картки.

4.2. Банківський заклад. Господарюючий суб’єкт для одержання у банківському закладі свого розрахункового рахунку оформлює бланк-заяву і банківську картку, на яких нотаріально засвідчує підписи осіб, які будуть мати право засвідчувати фінансові документи.

5 етап. Підготовка додаткових документів.

5.1. Якщо один із засновників є вже юридичною особою, тоді необхідно представити нотаріально засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію і статут юридичної особи.

5.2. Якщо один із засновників є іноземною юридичною особою, тоді додається документ про підтвердження її реєстрації у країні, де знаходиться таке підприємство. Документ повинен бути засвідченим там, де був виданий, переведений на українську мову, легалізований в консульському закладі України.

6 етап. Нотаріус.

6.1. Засвідчити підписи засновників у статуті і засновницькому договорі. Засновницькі документи необхідно підписувати тільки у нотаріальній конторі в присутності нотаріуса, при цьому слід мати при собі паспорт. Засновницькі документи повинні бути прошнурованими і пронумерованими, підписані засновниками або уповноваженими особами. Підписи представника юридичної особи скріпляються печаткою.

6.2. Одночасно засвідчується заповнена банківська картка у 2-х екземплярах зі зразками підписів. При цьому необхідно представити нотаріусу накази про призначення або протоколи про вибір посадових осіб, що вказані у банківських картках і статут підприємства.

6.3. При необхідності засвідчується копія свідоцтва про державну реєстрацію засновників юридичної особи.

6.4. Необхідно сплатити державні збори, вартість нотаріальних послуг за завірення копій і відповідність підписів (документ про сплату державних аналогів і вартість нотаріальних послуг).

7 етап. Банківський заклад.

Формування 50% уставного фонду ТОВ на тимчасовому рахунку банківського закладу (довідка банківського закладу).

8 етап. Державний реєстратор.

Необхідно представити такі документи:

– реєстраційну картку;

– копію рішення засновників про створення юридичної особи;

– два екземпляра засновницьких документів;

– копію рішення антимонопольного комітету України або Кабінету Міністрів України про дозвіл на будь-які дії;

– довідка банківського закладу про сплату внеску в уставний фонд;

– документ про внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації;

– паспорт або інший документ, що свідчить про повноваження відповідальної за реєстрацію особи.

9 етап. Реєстрація.

9.1. Термін реєстрації не повинен перевищувати три робочих дня з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

9.2. Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи повинно бути оформлено і видано засновнику або уповноваженій особі не пізніше наступного робочого дня, від дати державної реєстрації юридичної особи (свідоцтво про державну реєстрацію і один екземпляр оригіналу засновницьких документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації).

10 етап. Обласне управління статистики.

Необхідно одержати довідку про включення у Єдиний державний реєстр, підприємств і організацій України (довідка про включення ТОВ у Єдиний державний реєстр).

11 етап. Державний податковий орган.

11.1. Необхідно стати на облік платника податків і одержати довідку, що підтверджуватиме взяття юридичної особи в податкову на облік (довідка про взяття ТОВ на податковий облік).

Для цього необхідно представити:

– заяву встановленої форми;

– засвідчену копію статуту з відміткою органу, що здійснив державну реєстрацію;

– копію свідоцтва про державну реєстрацію.

11.2. Для пред’явлення в закладах банків, де ТОВ планують відкрити поточні розрахунки, та інші органи державної влади, необхідно отримати копії довідки (копія довідок про взяття ТОВ на податковий облік);

11.3. Надати документи для включення в реєстр платників податків на додаткову вартість (свідоцтво про реєстрацію платників ПДВ).

12 етап. Реєстрація у фондах.

На підставі повідомлення державного реєстратора ТОВ становиться на облік у Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування (довідка про реєстрацію та страхове свідоцтво).

13 етап. Районний відділ внутрішніх прав.

Для отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів слід додати:

– заяву;

– копія свідоцтва про державну реєстрацію;

– зразки печаток і штампів у двох примірниках;

– документ, що підтверджує внесення плати за видачу дозволу та виготовлення печаток і штампів. Орган внутрішніх справ зобов’язаний протягом п’яти робочих днів від дня отримання документів видати дозвіл на виготовлення печаток і штампів (дозвіл на виготовлення печаток і штампів).

14 етап. Виготовлення печаток і штампів.

15 етап. Банківська установа.

Для відкриття розрахунку в банку подаються такі документи:

– заява про відкриття розрахунку встановленого зразку;

– нотаріально завірені копії статуту;

– копії свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності;

– копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств (засвідчена нотаріально);

– довідка про реєстрацію в органах пенсійного фонду;

– копія Страхового свідоцтва про реєстрацію підприємства у Фонді соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання;

– копія документу, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

– два примірника банківських карток із зразками підписів осіб, що будуть підписувати фінансові документи, засвідчені у нотаріуса, і відбиток печатки;

– копія протоколу зборів, наказу про призначення осіб, які мають право підпису банківських документів та зазначених у картці із зразками підписів (засвідчені працівником банку);

– копії паспортів та довідок про присвоєння індивідуального податкового номеру особам, які мають право підпису (засвідчені) працівником банку;

– копія заяви-розрахунку на встановлення ліміту каси підприємства (засвідчена банком, що затвердив ліміт каси підприємства);

– заява про оформлення перепусток у банк особам, що отримують фінансові документи і отримують (здають) гроші готівкою.

16 етап. Ліцензування та патентування окремих видів підприємницької діяльності (при необхідності) з відповідною підготовкою спеціальних документів.

17 етап. Початок здійснення підприємницької діяльності.

Така схема реєстрації юридичної особи показує на складність здійснення такої процедури.

Державна реєстрація юридичних і фізичних осіб проводиться органом влади – державним реєстратором у виконавчому комітеті місцевої ради місця.

Така схема реєстрації юридичної особи вказує на складність здійснення такої процедури.

Державна реєстрація юридичних і фізичних осіб проводиться органами влади – державним реєстратором у виконавчому комітеті місцевої ради міста.

Державний реєстратор зобов’язаний направити органам статистики, Податковій службі, Пенсійному фонду України, фондам соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця з висвітленням номера і дати внесення відповідного запису у Єдиний державний реєстр.

З моменту одержання свідоцтва про реєстрацію підприємство одержує статус юридичної особи.

Слід відмітити, що державна реєстрація передбачає деякі витрати – реєстраційний збір, витрати на розробку засновницьких документів, нотаріальне засвідчення документів, оплата ліцензії, відкриття поточного розрахунку у банку, виготовлення печатки і штампів, товарні знаки та інші. Без яких підприємство не може функціонувати.