Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Торговельне підприємництво / 35Торговельне п_дприємництво КЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

3.2. Господарські суспільства в Україні

Господарські товариства – це підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою здобуття прибутку.

Господарським товариством є юридична особа, Статутний капітал якого роздільний на частини між учасниками.

У Україні існують такі види господарських суспільств:

– акціонерне товариство;

– товариство з обмеженою відповідальністю;

– товариство з додатковою відповідальністю;

– повне товариство;

– командитне товариство.

Акціонерне товариство має статутний капітал, розділений на певну кількість акцій однакової номінальної вартості, несе відповідальність за зобов'язаннями лише майном суспільства, а акціонери несуть ризик збитків, який пов'язаний з діяльністю суспільства в межах вартості акцій, що належать ним.

Акціонерне товариство відкритого типу передбачає вільну покупку і продаж акцій на біржах без згоди акціонерів і суспільства. Акції закритого акціонерного товариства поширюються між засновниками або певного кола осіб і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, покупки і продажу на біржі.

Товариство з обмеженою відповідальністю має статутний капітал, розділений на частини, розмір яких визначається статутними документами і несе відповідальність за зобов'язаннями лише своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю суспільства, в межах своїх вкладів.

Суспільство з додатковою відповідальністю засноване одним або декількома особами, статутною капітал, розділений на частини, розмір яких затверджений в Статуті.

Учасники товариства з додатковою відповідальністю солідарно несуть додаткову відповідальність за його зобов'язаннями своїм майном в розмірі, який встановлюється статутом суспільства і є однаково кратним для всіх учасників до вартості внесеного кожним учасником вкладу. В разі банкрутства одного з учасників його відповідальність за обов'язки товариства розподіляються між іншими учасниками товариства пропорційно їх частинам в статутному капіталі суспільства.

Повним є товариство, де всі учасники відповідно до укладеного між ними договором здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, яке їм належить.

Повне товариство створюється і діє на основі договору, який підписують всі його учасники, де в договорі відображується – інформація про розмір і склад створеного капіталу; розмір і порядок зміни частини кожного з учасників в загальному капіталі; розмір, склад і терміни внесення ними вкладів. Повний учасник є один або декілька учасників (вкладників), які несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, в межах розмірів їх вкладів і не приймають участі в діяльності товариства.

Командитним вважається товариство, де разом з учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і солідарно несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном.