Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Торговельне підприємництво / 35Торговельне п_дприємництво КЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2.4. Принципи організації підприємництва

Слід зазначити, що підприємець є основною фігурою підприємництва, покликаний відповідати за вест процес в цілому – від зародження ідеї, втілення в процес виробництва – і до пошуків засобів втілення її в життя, об'єднання всіх чинників виробництва в єдиний господарський процес.

Виходячи з сутності підприємництва, слід виділити основні умови його формування:

– наявність прав власності на засоби виробництва, його продукт і доход;

– наявність конкретної сукупності свобод і прав (вибір виду господарської діяльності, планування джерел фінансування, доступ до ресурсів, організація і управління, збут товару);

– наявність конкретного економічного середовища, яке забезпечувало б реалізацію перших двох умов, формуючи ринково-конкурентний режим господарювання;

– наявність сприятливого психологічного клімату серед населения;

– правовий захист підприємництва;

– державна підтримка підприємництва у сфері фінансового і матеріально-технічного забезпечення.

Принципи організації підприємництва:

1. Принцип саморегулювання.

2. Принцип „диктат споживача”.

3. Принцип контактності.

4. Принцип внутрифірмового планування.

5. Принцип прогнозування.

6. Принцип конкурентоспроможності.

7. Інноваційний принцип.

Головним принципом підприємництва є принцип саморегулювання, який передбачає знаходження в собі сил і шляхів очищення своїх рядів від шахраїв, нечесних підприємців, недоброякісній продукції і знаходити оптимальні механізми самоорганізації в умовах конкретного економічного простору.

Провідним принципом є принцип „диктат споживача”, він означає, що шляхом маркетингових досліджень спочатку необхідно знайти покупця продукції і лише після підготовки виробництва перейти до її виготовлення.

Принцип контактності в господарських взаєминах означає, що практично кожна купівля-продаж між споживачами і виробниками контролюється контрактом, який має юридичну силу.

Принцип внутрифірмового планування передбачає складання попередніх планів виробництва, забезпечення його сировиною, устаткуванням, робочою силою, фінансами, а також планами проведення наукових досліджень і використання отриманих результатів на виробництві.

Принцип прогнозування, вказує на можливість складання надійних прогнозів споживчого попиту на конкретні види товарів і послуг внаслідок інформатизації суспільства і виробництва.

Принцип конкурентоспроможності означає, що підприємницька діяльність немислима без конкуренції і вимагає збереження двох умов: зниження витрат на виробництві і відповідно цін, підвищення якості продукції.

Інноваційний принцип передбачає використання нової техніки і технологій, а їх впровадження вимагає необхідної ефективної організації виробництва, пошук своєї ринкової „ніші”, високого рівня спеціальної підготовки підприємців і володіння навиками інтуїції, фантазії, витримки, рішучості, ініціативності.

Найбільш важливим принципом підприємницької діяльності є формування такої культури, яка є комплексом взаємодіючих чинників, що включають структурні перебудови, інноваційні сучасні погляди керівників, правила і норми господарської поведінки конкретної фірми або підприємства. Це означає, що кожна фірма повинна розробляти і вводити кодекс ділової культури організації.