Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_2014_DF (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Семінарське заняття 7

Тема 6. Основи правового статусу людини і громадянина в Україні

Питання для усного опитування та дискусії:

    1. Поняття, суть та види правового статусу людини і громадянина.

    2. Конституційні принципи правового статусу людини і громадянина в Україні.

    3. Правовий режим іноземців та осіб без громадянства в Україні. Категорії іноземців та осіб без громадянства, що перебувають на території України.

    4. Основні права та свободи іноземців та осіб без громадянства в Україні.

    5. Обмеження, обов’язки та відповідальність іноземців та осіб без громадянства в Україні.

    6. Поняття біженців. Поняття осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту. Відмежування статусу біженців від статусу внутрішньо переміщених осіб.

    7. Набуття, втрата та позбавлення статусу біженця в Україні.

    8. Права та обов’язки біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Практичні завдання

Завдання 1. Опрацюйте Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005 р. // ОВУ. - 2005. - №40. - Ст. 2536.

Завдання 2. Опрацюйте Розділ ІІІ Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” від 22.09.2011 р. // ОВУ. - 2011. - №83. - Ст. 3014, визначте види відповідальності, які можуть застосовуватись до іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Завдання 3. Порівняйте умови не визнання особи біженцем чи особою, яка потребує додаткового захисту та підстави втрати, позбавлення статусу біженця, статусу особи, яка потребує додаткового захисту та оформіть їх у вигляді таблиці (використайте Ст. 6, 11 Закон України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” від 8.07.2011 р. // ОВУ. - 2011. - №59. - Ст.2347):

Умови, при яких особа не визнається біженцем, або особою, яка потребує додаткового захисту

Підстави, за яких втрачається статус, або особа позбавляється статусу біженця, або особи, яка потребує додаткового захисту

Завдання 4. З’ясуйте розмір квоти імміграції, встановлений на поточний рік (2014, ….), використайте відповідні нормативно-правові акти.

Завдання 5. Вирішить задачі.

Задача 1. Ібрагім Аларбеков, громадянин Азербайджану, який отримав дозвіл на постійне місце проживання в Україні, був засуджений в Україні за Ч.1. Ст. 186 КК України до 3-х років позбавлення волі. На другий день з дня набуття вироком законної сили він подав до Хмельницького міського відділу Управління Державної міграційної служби України у Хмельницькій області заяву про скасування його дозволу на імміграцію в Україні на підставі п.2 Ст. 12 Закону України “Про імміграцію” та надання йому дозволу залишити територію України протягом місяця відповідно до Ч.2 Ст. 13 Закону України “Про імміграцію”. Дайте відповідь заявнику з посилання на чинне законодавство. Яка процедура видворення за межі території України? (Використайте також Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” від 22.09.2011 р.).

Задача 2. 23 листопада 2011 року до Управління Державної міграційної служби України у Хмельницькій області звернулась Фатіма Фаткуліна, яка перебувала на території України за тимчасовою в’їзною візою, з приводу надання їй дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання в Україні. Своє прохання особа аргументувала тим, що 12 жовтня 2011 року вона зареєструвала шлюб з громадянином України Борисом Івановичем Тарасюком і відповідно отримала право на імміграцію в України поза квотою імміграції. Надайте заявниці юридично обґрунтовану відповідь.

Задача 3. Рафік Зарічідзе, громадян Грузії абхазької національності, який на законних підставах отримав статус біженця в Україні, виїхав до Франції, де перебував протягом 2-х місяців у родичів. В цей час в Україні щодо нього було прийнято рішення про втрату статусу біженця згідно Ст. 6 Закону України “Про біженців та осіб, які потребую додаткового або тимчасового захисту” на підставі того, що особа перебуває в третій безпечній країні і має можливість отримати статус біженця за місцем перебування. Дайте юридичну оцінку ситуації.

Задача 4. Зоран Ховранчіч, який отримав статус біженця в Україні, звернувся за місцем проживання до компетентних органів про надання статусу біженців членам його сім’ї – дружині, 19-річному сину, матері та рідному брату. В наданні статусу біженців цим особам було відмовлено відповідно до абзацу 5 Ч. 1 Ст. 6 Закону “Про біженців та осіб, які потребую додаткового або тимчасового захисту”, оскільки вони не підпадають під визначення Ст. 1 цього закону, їх життя знаходиться в безпеці і вони можуть проживати в країні своєї громадянської належності. Крім того, підставою для відмови стало і положення Ч.1 Ст. 7 – необхідність подання такої заяви особисто заявником. Дайте юридичну оцінку ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]