Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_2014_DF (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Семінарське заняття 13

Тема 12. Президент України

Питання для усного опитування та дискусії:

    1. Правова природа, роль та місце інституту глави держави в правовій системі України.

    2. Порядок обрання Президента України та строк його повноважень.

    3. Дострокове припинення повноважень Президента України: підстави та порядок. Особливості застосування процедури імпічменту.

    4. Повноваження Президента України. Правовий статус Ради національної безпеки і оборони України.

    5. Акти глави держави: форми, порядок підготовки, оприлюднення та набрання чинності.

    6. Правовий статус Адміністрації Президента України.

Практичні завдання

Завдання 1. Проаналізуйте повноваження Президента України (з посиланням на пункти статті 106 Конституції України) та оформіть в таблицю:

Група повноважень

Конкретні повноваження

представницькі

у сфері законодавчої влади

у сфері виконавчої влади

у сфері судової влади

у сфері національної безпеки і оборони

інші повноваження

Завдання 2. Визначте, при здійсненні яких повноважень Президента України його акти підлягають контрасигнуванню та складіть перелік цих повноважень (використайте ст. 106 Конституції України).

Завдання 3. Підготуйте проект акту Президента України (предмет регулювання виберіть самостійно). У ході підготовки проекту опрацюйте “Положення про порядок підготовки та внесення проектів актів Президента України”, затверджене Указом Президента України від 15.11.2006 р. // Офіційний вісник України. – 2006. – № 47. – Ст. 3123.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є :глава держави, Президент України, імпічмент, Рада національної безпеки і оборони, Адміністрація Президента України, контрасигнування актів глави держави.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Розкрийте правову природу категорії «глава держави», передумови та порядок легітимації запровадження поста глави держави в Україні.

Президент України є главою держави, тобто здійснює представництво держави у внутрішніх та зовнішніх політичних відносинах. Президент України не відноситься до жодної з гілок влади, забезпечує їх погоджену взаємодію. Розкрийте засади статусу Президента України, які визначають його місце в системі органів державної влади.

Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень Президента України. Охарактеризуйте вимоги, які висуваються до кандидатів на посаду Президента України. Президент України обирається громадянами України строком на п’ять років та набуває повноважень з моменту складення присяги на урочистому засіданні Верховної Ради України. Розкрийте порядок приведення Президента України до присяги.

Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України. Підставами дострокового припинення його повноважень є відставка; неможливість виконання повноваження за станом здоров'я; усунення з поста в порядку імпічменту; смерть. Підставою імпічменту є вчинення ним державної зради або іншого злочину з дотриманням процедури, яка визначена Конституцією України. Охарактеризуйте зміст та послідовність дій на кожній стадії процедури імпічменту Президента України.

Проаналізуйте повноваження Президента України в законодавчій, виконавчій, судовій сферах, в сфері національної безпеки та оборони, а також представницькі та інші повноваження. Розкрийте статус Ради національної безпеки і оборони України: порядок формування, склад, повноваження, порядок прийняття та введення в дію рішень.

Президент України в межах своїх повноважень видає укази (нормативні та індивідуально-правові) і розпорядження (з організаційно-правових питань).

Окресліть коло питань, які оформлюються указами та розпорядженнями Президента України. Розкрийте порядок подання проектів актів Президента України, їх підписання та набрання чинності. Зверніть увагу на випадки необхідності контрасигнування актів глави держави, тобто скріплення їх підписами Прем'єр-міністра України і міністра, відповідального за акт та його виконання.

Апарат глави держави – Адміністрація Президента України є постійно діючим допоміжним органом, який здійснює організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення діяльності глави держави.

Охарактеризуйте повноваження та права Адміністрації Президента України в межах нормативно визначених завдань.

До складу Адміністрації Президента входять Глава Адміністрації, Перший заступник Глави та заступники, радники Президента України, прес-секретар, уповноважені Президента України, головні управління та управління Адміністрації Президента. Розкрийте правовий статус Глави Адміністрації Президента та інших структурних елементів Адміністрації Президента України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]