Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_2014_DF (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Семінарське заняття 4

Тема: Конституція України 1996 року як Основний закон держави

Питання для усного опитування та дискусії:

    1. Етапи розробки, прийняття та дії Конституції України 1996 року.

    2. Юридичні властивості Конституції України. Структура та зміст Конституції України.

    3. Реалізація Конституції України: поняття та форми.

    4. Тлумачення Конституції України.

    5. Правова охорона Конституції України: поняття, суб’єкти здійснення, елементи.

    6. Порядок внесення змін до Конституції України.

Практичні завдання

Завдання 1. Наведіть приклади конституційно-правових норм, які реалізуються у певній формі:

Форма реалізації

Статті Конституції України

дотримання

використання

виконання

застосування

Завдання 2. У вигляді таблиці проведіть порівняльну характеристику статей Конституції України, які зазнали змін відповідно до Закону України “Про відновлення дії окремих положень Конституції України” від 21.02.2014 р.:

Попередня редакція статей

Чинна редакція статей

Завдання 3. Опрацюйте Розділ ХІІІ Конституції України та складіть порівняльну таблицю особливостей внесення змін до різних розділів Основного закону:

Внесення змін до Розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції України

Внесення змін до інших розділів Конституції України

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : Конституція України як Основний закон, юридичне верховенство, пряма дія норм Конституції України, офіційне тлумачення Конституції України.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Історія новітнього конституційного розвитку в Україні включає в себе наступні етапи розробки, прийняття та дії Конституції України: 1-й етап: з 1990 р. (прийняття Декларації про державний суверенітет та створення Конституційної комісії) по 1993 р. (схвалення Концепції та проекту нової Конституції України); 2-й етап: з 1994 р. (формування нового складу Конституційної комісії) по 1995 р.(схвалення нового проекту Конституції та прийняття Конституційного Договору від 8.06.1995 р.); 3-й етап: з 1995 р. по 28.06.1996 р. – доопрацювання тексту та прийняття Конституції України; 4-й етап – після прийняття Конституції України і до сьогодні, пов'язаний з проведенням конституційної реформи 2004 р., її скасування у 2010 р., відновленням у 2014 р. та підготовкою нових змін до Конституції України.

Охарактеризуйте історичні події, зміст конституційно-правових дій, які мали місце на кожному з наведених вище етапах.

Розкрийте передумови, зміст, значення та механізм скасування конституційної реформи 2004 року. Проаналізуйте причини, способи та наслідки відновлення дії окремих положень Конституції України у 2014 році.

Визначте зміст останніх змін, які вносились до Конституції України та сучасний стан розробки змін до Конституції України.

Конституцію України характеризують певні юридичні властивості, тобто специфічні ознаки, які відрізняють її від інших нормативно-правових актів, визначають її сутність і зміст. Розкрийте такі юридичні властивості Конституції України, як: нормативність, юридичне верховенство (найвища юридична сила), установчий характер, пряма дія норм Конституції, особлива юридична природа та правовий режим захисту, особливий порядок прийняття та внесення змін до Конституції України (підвищена стабільність), програмний характер та інші.

Зміст Конституції України поділяється на 15 розділів, які охоплюють 161 статтю. Проаналізуйте особливості структури Конституції України, яка в себе включає преамбулу, основну частину, прикінцеві та перехідні положення, охарактеризуйте кожен із структурних елементів.

Реалізація Конституції – це втілення приписів конституційних норм в правомірних діях суб’єктів правовідносин. Норми Конституції України реалізуються у формі дотримання, виконання, використання та застосування.

Дотримання - це така форма, за якої суб’єкти конституційно-правових відносин утримуються від здійснення дій, що суперечать нормам Конституції, тобто пасивна поведінка, в якій реалізуються заборонні конституційні норми.

Виконання конституційних норм – це активна поведінка суб’єктів правовідносин, яка випливає з конституційних приписів, проте, вона носить обов’язковий характер і забезпечує реалізацію зобов’язуючих норм.

Використання конституційних норм – активна поведінка суб’єктів по реалізації на власний розсуд наданих їм суб’єктивних прав у вигляді дозволу або правомочностей, за допомогою якої реалізуються уповноважуючи норми.

Застосування – це владна організуюча діяльності державних та інших органів, яка забезпечує реалізацію конституційних норм в інтересах інших суб’єктів та здійснюється у встановленому законом порядку.

Наведіть приклади конституційно-правових норм, які реалізуються в кожній з наведених форм.

Тлумачення Конституції України– це процес з’ясування, розкриття змісту конституційно-правових норм. Офіційне тлумачення Конституції України здійснює лише Конституційний Суд України в межах законодавчо визначеної процедури. Розкрийте особливості застосування граматичного, системного, телеологічного (цільового), логічного, історико-правового способів тлумачення Конституції України.

Поняття правової охорони Конституції України тлумачать у широкому та вузькому значенні. У широкому значенні - це діяльність суб’єктів конституційно-правових відносин, спрямована на належну реалізацію конституційно-правових норм, дотримання режиму конституційної законності та унеможливлення порушень Конституції. Охарактеризуйте елементи правової охорони Конституції України у широкому значенні.

Правова охорона у вузькому значенні – діяльність спеціально уповноваженого державного органу, покликаного в установленому порядку та формах здійснювати конституційний контроль.

Розділ ХІІІ Конституції України регулює особливий порядок внесення до неї змін. Зверніть увагу, що процедура внесення змін диференціюється, якщо зміни вносяться до Розділів І, ІІІ, XIII, або до інших розділів Конституції України. Розкрийте стадії та порядок внесення змін до різних розділів Конституції України.

Зверніть увагу, що процедура внесення змін до Конституції України передбачає обов’язкову наявність висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157, 158 Конституції України. Визначте, який саме висновок має надати Конституційний Суд України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]