Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_2014_DF (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Семінарське заняття 15

Тема 14. Конституційно-правові засади організації та діяльності судів загальної юрисдикції та прокуратури в Україні

Питання для усного опитування та дискусії:

    1. Поняття та соціальне призначення судової влади.

    2. Ознаки та функції судової влади в Україні

    3. Конституційні засади здійснення судочинства в Україні.

    4. Система судів загальної юрисдикції в Україні

    5. Верховний Суд України: правовий статус та організації роботи.

    6. Конституційно-правовий статус суддів в Україні.

    7. Конституційно-правовий статус прокуратури в України: система, порядок формування та повноваження.

Практичні завдання

Завдання 1. Розкрийте зміст принципів побудови системи судів загальної юрисдикції в Україні та оформіть у вигляді таблиці:

Назва принципу

Зміст принципу

принцип територіальності

принцип спеціалізації

принцип інстанційності

Завдання 2. Зобразіть схематично систему судів загальної юрисдикції в Україні.

Завдання 3. Підготуйте від власного імені проект заяви та анкети, які подаються кандидатами на посаду судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (використайте інформацію з офіційного сайту ВККС України).

Завдання 4. Охарактеризуйте акти реагування прокурора, оформіть у вигляді таблиці.

Акт реагування прокурора

Характеристика

Подання (ст. 23 Закону України “Про прокуратуру”)

Постанова (ст. 24 Закону України “Про прокуратуру”)

Вказівка (ст. 32, 45 Закону України “Про прокуратуру”)

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є :правосуддя, судочинство, судова система України, суди загальної юрисдикції, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України, статус суддів, Вища Рада юстиції, прокуратура.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Судова влада – система державних органів, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, і які здійснюють спеціальний вид діяльності – правосуддя. Правосуддя як вид державної діяльності полягає у розгляді та вирішенні соціальних конфліктів, пов’язаних з порушенням норм права. Розкрийте основні ознаки правосуддя, розмежуйте поняття «правосуддя» та «судочинство».

Визначте місце та значення судової влади у суспільстві та державі. Проаналізуйте етапи становлення судової системи України, основні напрямки та проблеми проведення судової реформи, пріоритети щодо вдосконалення судоустрою України.

Охарактеризуйте функції судової влади. Зверніть увагу, що крім правосуддя органи судової влади здійснюють судовий контроль за законністю та обґрунтованістю застосування засобів процесуального примусу; офіційне посвідчення фактів, що мають юридичне значення; тлумачать правові норми та вирішують питання про обмеження правосуб’єктності фізичних осіб.

Розкрийте зміст ознак, які характеризують судову владу: самостійність судової влади та незалежність суддів, виключність, підзаконність, повнота судової влади та обов’язковість судових рішень.

Конституція України визначає конституційні засади здійснення судочинства: законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини, забезпечення обвинуваченому права на захист та інші. Детально проаналізуйте їх зміст та механізми забезпечення.

Судову систему Українискладають суди загальної юрисдикції та Конституційний Суд України. Система судів загальної юрисдикції будується на принципах територіальності, спеціалізації та інстанційності та включає в себе місцеві суди; апеляційні суди; вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд України. За принципом спеціалізації діють загальні, господарські та адміністративні суди. Охарактеризуйте порядок утворення, ліквідації, види, склад та юрисдикцію судів загальної юрисдикції в Україні.

Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції, переглядає справи з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріального права у подібних правовідносинах; переглядає справи у разі встановлення міжнародною судовою установою порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом та здійснює інші повноваження. Верховний Суд України складається із сорока восьми суддів. Детально проаналізуйте місце Верховного Суду в судовій системі України, окресліть порядок його формування, повноваження, склад, структуру та організаційні аспекти діяльності.

Розкрийте конституційні принципи статусу суддів. Зверніть увагу, що Конституція України гарантує незалежність і недоторканність суддів, забороняє вплив на суддю у будь-який спосіб.

Перше призначення на посаду професійного судді строком на п'ять років здійснюється Президентом України в особливому порядку, передбаченому законом. Всі інші судді, крім суддів Конституційного Суду України, обираються Верховною Радою України безстроково, в порядку, встановленому законом.

Охарактеризуйте вимоги до осіб, які претендують на посаду судді, порядок призначення на посаду судді вперше та підстави звільнення з посади судді.

Прокуратура України є особливою системою органів державної влади, на яку покладається підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді; нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та при застосуванні заходів процесуального примусу. Прокуратура України також продовжує здійснювати загальний нагляд за додержанням і застосуванням законів та в передбачених законом випадках попереднє слідство (досудове розслідування).

Розкрийте місце органів прокуратури в системі органів державної влади, проаналізуйте функції та повноваження прокуратури.

Охарактеризуйте принципи організації і діяльності прокуратури, гарантії незалежності прокуратури у здійсненні повноважень.

Прокуратуру України очолює Генеральний прокурор України, який призначається на посаду за згодою Верховної Ради України та звільняється з посади Президентом України. Систему органів прокуратури становлять: Генеральна прокуратура України, прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні, районні в містах прокуратури. Можуть створюватись спеціалізовані прокуратури на правах обласних, міських, районних та міжрайонних прокуратур. Організація і порядок діяльності органів прокуратури України визначаються законом.

Визначте правовий статус Генерального прокурора України. Охарактеризуйте предмет прокурорського нагляду та правову природу актів реагування прокурора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]