Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_2014_DF (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Семінарське заняття 16

Тема 15. Конституційний Суд України

Питання для усного опитування та дискусії:

    1. Поняття та становлення конституційної юрисдикції в Україні.

    2. Місце Конституційного Суду України в системі органів державної влади.

    3. Склад та порядок формування Конституційного Суду України.

    4. Повноваження Конституційного Суду України.

    5. Структура та організації роботи Конституційного Суду України.

    6. Конституційне провадження: поняття, стадії.

    7. Статус суддів Конституційного Суду України.

Практичні завдання

Завдання 1. Розкрийте зміст додаткових функцій Конституційного Суду України у вигляді таблиці:

Функції Конституційного Суду України

Їх зміст

інтеграційна

охоронна

координаційна

правотворча

Завдання 2. Опрацюйте практику діяльності Конституційного Суду України (кількість конституційних подань, конституційних звернень, що надійшли до Конституційно Суду України; кількість прийнятих рішень та висновків). Використовуючи додаткові джерела, з’ясуйте які рішення та висновки були прийняти Конституційним Судом України у поточному році і які справи знаходяться на розгляді в Конституційному Суді України.

Завдання 3. Опрацюйте додаткову наукову літературу з проблематики вдосконалення статусу та діяльності Конституційного Суду України, сформулюйте власне бачення, які заходи підвищення ефективності його роботи варто запровадити.

Завдання 4. Складіть проект конституційного звернення до Конституційного Суду України відповідно до вимог Ст. 42 Закону України “Про Конституційний Суд України” від 16.10.1996 р., предмет конституційного звернення сформулюйте самостійно.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є :конституційна юрисдикція, конституційний контроль, конституційна юстиція, конституційне правосуддя, Конституційний Суд України, конституційне провадження, конституційне подання, конституційне звернення.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Конституційний Суд України (КСУ) є єдиним органом конституційної юрисдикції. Конституційна юрисдикція – законодавчо закріплені повноваження приймати загальнообов’язкові рішення з конституційно-правових питань.

Охарактеризуйте передумови та етапи становлення конституційної юрисдикції в Україні, причини створення Конституційного Суду України. Аргументуйте можливі шляхи вдосконалення правового статусу КСУ.

Порівняйте правовий статус КСУ та судів загальної юрисдикції, визначте його місце і роль в системі органів державної влади. Зверніть увагу, що КСУ не входить до системи судів загальної юрисдикції, щодо нього застосовується особлива процедура формування, він приймає особливі акти у формі рішень та висновків, які є обов’язковими, остаточними і не підлягають оскарженню.

За змістом своєї діяльності КСУ здійснює конституційний контроль, що полягає у перевірці, виявленні, констатації та усунені невідповідності законів та інших правових актів Конституції України. Розкрийте сутність конституційного контролю у широкому та вузькому значенні, розмежуйте поняття конституційного контролю та конституційного нагляду, визначте види конституційного контролю. Також порівняйте поняття «конституційна юрисдикція», «конституційний контроль», «конституційне правосуддя», «конституційне судочинство», «конституційна юстиція».

КСУ складається з вісімнадцяти суддів, які призначаються Президентом України, Верховною Радою України та з'їздом суддів України по шість суддів строком на дев’ять років без права бути призначеним повторно. Охарактеризуйте процедуру призначенні суддів кожним з названих суб’єктів.

Конституційний Суд України приймає рішення та дає висновки у справах щодо конституційності законів та інших правових актів; відповідності Конституції України міжнародних договорів України; у справах додержання конституційної процедури імпічменту; офіційного тлумачення Конституції та законів України. Детально проаналізуйте функції та повноваження Конституційного Суду України. Окресліть межі поширення юрисдикції Конституційного Суду України з питань про відповідність Конституції України (конституційність) нормативно-правових актів.

Конституційний Суд України також дає висновки щодо відповідності проекту закону про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України та щодо порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції України або законів України при розгляді справи про дострокове припинення її повноважень.

В складі КСУ обирається Голова Конституційного Суду України, два його заступники, утворюються колегії суддів КСУ, постійні та тимчасові комісії КСУ. Організаційне забезпечення діяльності Конституційного Суду України здійснює Секретаріат. Організаційними формами роботи КСУ є засідання та пленарні засідання КСУ. Проаналізуйте порядок призначення або формування, функції, повноваження та особливості організації діяльності перерахованих структурних елементів Конституційного Суду України.

Конституційне провадження, тобто порядок розгляду Конституційним Судом справ включає в себе наступні стадії: звернення до КСУ у формі конституційного подання або конституційного звернення; відкриття провадження у справі або відмова у такому провадженні, яке ухвалюється колегією суддів КСУ; підготовка справи до розгляду; розгляд справи на пленарному засіданні, яке є повноваженим за участі не менше дванадцяти суддів; прийняття рішень та висновків шляхом поіменного опитування суддів Конституційного Суду України. Рішення та висновки вважаються прийнятим, якщо за них проголосувало не менше десяти суддів, підлягають підписанню та офіційному оприлюдненню.

Детально охарактеризуйте кожну стадію конституційного провадження. Визначте підстави для визнання Конституційним Судом України правових актів неконституційними.

Розмежуйте конституційне подання та конституційне звернення за змістом, суб’єктами їх подання, порядком та строками розгляду. Визначте підстави та особливості звернення до Конституційного Суду України фізичних та юридичних осіб.

Охарактеризуйте вимоги до суддів Конституційного Суду України. Зверніть увагу, що суддя КСУ вступає на посаду з дня складення ним присяги на засіданні Верховної Ради України. Судді Конституційного Суду України при здійсненні своїх повноважень є незалежними та на них поширюється принцип недоторканності. Окресліть повноваження та гарантії діяльності суддів КСУ.

Суддя КСУ звільняється з посади органом, що його обрав або призначив. Визначте підстави припинення повноважень судді КСУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]