Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
247.99 Кб
Скачать

118. Система та правовий статус органів приватизації

Система органів приватизації:

ЗУ "Про приватизацію державного майна".

  • Фонд державного майна – ЦОВВ з спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфер приватизації, оренди, використання і відчуження державного майна, управління об'єктами державної власності.Фонд відповідальний перед президентом, а діяльність його спрямовує і координує КМУ.

  • Голова фонду призначається і звільняється ПУ.

  • Регіональні відділення в АРК,областях,м. Київ,севастополь.

  • Представництва в районах та містах.

119. Управління у сфері захисту економічної конкуренції

ЗУ "Про захист економічної конкуренції", "про захист від недобросовісної конкуренції","про антимонопольний комітет України".

Зміст : проведення державної конкурентної політики.

Органи:

• Антимонопольний комітет України – державний орган із спеціальним статусом, мета діяльності якого-забезпечення державного захисту конкуренції в підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель. Підконтрольний президенту, підзвітний верховній раді. Склад: голова і 10 державних уповноважених. Голова призначається і звільняється ПУ за згодою ВРУ. Строк повноважень голови 7 років без можливості повторного обрання. Уповноважені призначаються за поданням прем'єр міністра. Що вносяться головою АМК і звільняються з посад ПУ.

Компетенція антимонопольного комітету:

• Недобросовісна конкуренція.

• Дискримінація підприємців органами влади і управління.

• Зловживання монопольним становищем на ринку.

Територіальні відділення антимонопольного комітету утворюється в АРК, областях, м. Києві та Севастополі. Підпорядковуються і підзвітні антимонопольному комітету.

120.Правовий статус органів управління промисловістю

В системі органів управління промисловістю України можна виділити три підсистемі: 1. Президентська , 2. Підсистема Кабінету Міністрів, 3.підсистема безпосереднього управління підприємством. 1. Президент та його адміністрація. Законодавчою основою їх діяльності є Конституція України (голова держави та виконавчої влади проводить у життя Конституцію та закони через систему виконавчої влади). 2. Кабінет Міністрів (КМ) е органом державн. виконавч. влади підпорядкованої , підзвітної та відповідальної Президенту. Керується основним та поточними законами, указами та розпорядженнями Президента. КМ складається: прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр міністр, віце-прем’єр міністр, міністри, голови Держкомітетів. КМ об’єднує і спрямовує роботу міністерств та Державних комітету.  Організаційна структура міністерств – центральний апарат (включає управління галузево-виробничі, функціональні; відділи; служби; підприємства, установи, об’єднання, концерни тощо). В Україні міністерства управляють окремими галузями (праці, економіки, охорони навколишнього середовища, соціального захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, молоді і спорту); а також відають окремими функціями адміністративної діяльності (енергетики та електрифікації, внутрішніх справ, захисту, культури, в справах будівництва і архітектури, машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії, оборони, транспорту, юстиції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]