Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Kvalifikatsiya_zlochiniv_ta_zasadi_kriminalnogo_provadzhennya.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
570.37 Кб
Скачать

3. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 кк)

Об’єкт злочину – це безпека руху і експлуатації автомобільного транспорту, а також життя та здоров’я особи.

Предмет злочину – це механічні транспортні засоби, що приводиться в рух за допомогою двигуна (зокрема, всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли, моторолери, мотоколяски; транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт; всюдиходи, аеросани, амфібії, тощо).

Не є транспортними засобами рухомий склад метрополітену, фунікулера та інших видів залізниць (пасажирські й вантажні потяги, локомотиви, дрезини, тощо).

Об’єктивна сторона злочину:

  1. діяння:

  • порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту;

  • порушення правил безпеки дорожнього руху – порушення однієї або кількох вимог Правил дорожнього руху або інших нормативно-правових актів, що регламентують безпеку дорожнього руху (наприклад, перевищення швидкості, порушення правил обгону, тощо);

  • порушення правил експлуатації транспорту – невиконання нормативно-правових актів, які регламентують безпечне використання транспортного засобу під час його руху (наприклад, перевезення людей або ван­тажу в непридатних або необладнаних транспортних засобах, експлуатація транспортного засобу з несправною гальмовою системою або рульовим керуванням, тощо).

  1. наслідки – заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень середньої тяжкості;

  2. причинний зв’язок між порушеннями правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту і настанням наслідків, зазначених у диспозиції статті.

Злочин є закінченим з моменту спричинення потерпілому тілесного ушкодження.

Суб’єкт злочинуспеціальний (фізична осудна особа, що досягла 16-річного віку, яка керує транспортним засобом, незалежно від того, чи має вона на це право). За певних умов до відповідальності може бути притягнута особа, яка навчає водінню іншу особу і перебуває під час навчальної їзди поруч із учнем (майстер виробничого навчання, інструктор тощо).

Суб’єктивна сторона злочинупередбачає необережну форму вини.

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 2 ст. 286 КК) є спричинення: 1) смерті потерпілому; 2) тяжких тілесних ушкоджень. Особливо кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 3 ст. 286 КК) є спричинення загибелі кількох осіб (2-х або більше).

Покарання за злочин: ч. 1 – штраф від 200 до 500 н.м.д.г., виправні роботи до 2 років, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 3 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до 3 років або без такого; ч. 2 – позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до 3 років або без такого; ч. 3 – позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до 3 років.

Важливо: Якщо суб’єкт свідомо спричинив наїзд на потерпілого, прямо бажаючи настання негативних наслідків, то діяння слід кваліфікувати за відповідними статтями Розділу про злочини проти життя та здоров`я особи, адже в такому випадку транспортний засіб є лише знаряддям вчинення злочину.