Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_Shikina_N_A__1.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

2. Склад доходів Державного бюджету України

Стаття 29. Склад доходів Державного бюджету України

1. Доходи Державного бюджету України включають: 1) доходи (за винятком тих, що згідно з статтями 64, 66 та 69 цього Кодексу закріплені за місцевими бюджетами), що отри­муються відповідно до законодавства про податки, збори і обов'язкові платежі та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів», а також від плати за послуги, що нада­ються бюджетними установами, які утримуються за рахунок Державного бюджету України, та Інших визначених законодав­ством джерел, включаючи кошти від продажу активів, що на­лежать державі або підприємствам, установам та організа­ціям, а також проценти і дивіденди, нараховані на частку май­на, що належить державі в майні господарських товариств;

2) гранти і дарунки у вартісному обрахунку;

3) міжбюджетні трансферти з місцевих бюджетів.

Доходи Державного бюджету України складає сукупність безповоротних надходжень, справляння яких передбачено чин­ним законодавством України, які використовуються для фінансу­вання виконання державних функцій. Статтею 29 Кодексу дета­лізуються положення статті 9 «Класифікація доходів бюджету», де визначено чотири типи надходжень (податкові надходжен­ня, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, трансферти). Стаття 9 закладає засади бюджетної класифікації, яка закріплює відповідним розділом вичерпний перелік бюджетних доходів. Ця стаття уточнюється статтею 29 щодо Державного бюджету України.

При визначенні складу доходів Державного бюджету України використо-вується логіка «від зворотного» - це всі доходи, що отримуються згідно з податковим законодавством тощо, за винятком надходжень до місцевих бюджетів.

Останні ви­значаються статтями 64 «Склад доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при ви­значенні міжбюджетних трансфертів», 66 «Склад доходів бюджету Автономної Республіки Крим, обласних та районних бюджетів, які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних транс­фертів», 69 «Доходи місцевих бюджетів, що не враховуються при , визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів».

Тут слід зауважити таке. Статтями 14 та 15 Закону України «Про систему оподаткування» закріплено вичерпний перелік за­гальнодержавних та місцевих податків та зборів, які й складають податкові надходження до відповідних бюджетів. Але такий їх по­діл на дві групи здійснено за принципом компетенції органу, який вводить відповідний платіж на певній території (держави чи тери­торіальної громади).

При цьому багато загальнодержавних подат­ків і зборів надходять до місцевих бюджетів. Тому при визначенні напряму надходження коштів - від податку чи збору доцільніше орієнтуватися на законодавчий акт, яким закріплено правовий механізм справляння окремого податку чи збору, або бюджетну класифікацію.

Розділ II Бюджетно­го кодексу України «Державний бюджет України» відкривається статтею 29 «Склад доходів Державного бюджету України». Це здається не зовсім логічним. Важко зрозуміти, як можна аналізува­ти доходи та видатки Державного бюджету України взагалі, не ви­значивши, що таке «державний бюджет».

Показово, що і в статті 2 Кодексу «Визначення основних термінів» поняття «державний бюджет» відсутнє, хоча і місцеві бюджети, і бюджети місцевого самоврядування визначені досить ретельно. Правда, в цій статті дано поняття «закон про Державний бюджет України», але дер­жавний бюджет і законодавчий акт, на підставі якого він існує, зовсім різні поняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]