Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ №1.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
6.49 Mб
Скачать

3.3. Інструктажі з охорони праці.

За характером і часом проведення інструктажі з охорони праці поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий і цільовий.

Вступний інструктаж проводиться:

  • з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасову) незалежно від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади;

  • з працівниками, які знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть участь у виробничому процесі;

  • з водіями транспортних засобів, які вперше в’їжджають на територію підприємства;

  • з учнями та студентами перед початком трудового і професійного навчання.

Первинний інструктаж проводиться перед почастком роботи безпосередньо на робочому місці з робітником:

  • новоприйнятим (постійно або тимчасово) на підприємстві;

  • який переводиться з одного цеху виробництва в інше;

  • який буде виконувати нову для нього роботу;

  • з командированим робітником, який бере участь у виробничому процесі на підприємстві.

  • з учнями та студентами перед роботою в майстернях, лабораторіях тощо.

Повторний інструктаж проводиться з робітниками на робочому місці в строки, що визначені відповідними галузевими нормативними актами або керівником підприємства з урахуванням конкретних умов праці, но рідше:

  • на роботаж з підвищеною небезпекою – 1 раз на три місяці;

  • для інших робіт – 1 раз в шість місяців.

Мета інструктажу – поновити знання та уміння виконувати працівником роботу правильно і безпечно.

Позаплановий інструктаж проводиться (з робітниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці):

  • при введенні в дію нових або змінених нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін і доповнень до них;

  • при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації обладнання, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів або інших факторів, які впливають на стан охорони праці;

  • при порушеннях робітниками вимог нормативних актів з охорони праці, які можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж та ін.;

  • при виявленні особами, що здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці, незнання вимог безпеки відносно робіт, що виконуються робітником;

  • при перерві в роботі більше ніж на 30 календарних днів – для робіт з підвищеною небезпекою, а для інших робіт – більше 60 днів;

  • з учнями – в кабінетах, лабораторіях, майстернях у випадку порушення ними вимог нормативних актів про охорону праці, які можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж.

Цільовий інструктаж проводиться з робітниками:

  • при виконанні разових робіт, що не передбачені трудовою угодою;

  • при ліквідації наслідків аварії,стихійного лиха;

  • при проведенні робіт, на які оформлюються наряд – допуск, розпорядження або інші документи;

  • з учнями у випадку організації масових заходів (екскурсії, походи, спортивні заходи).

Порядок проведення інструктажів для робіників

Всі робітники, яких приймають на постійну або тимчасову роботу та при подальшій роботі, повинні проходити на підприємстві навчання у формі інструктажів з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж та стихійних лих.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці, а у випадку відсутності на підприємстві такої служби – спеціалістом, на котрого наказом (розпорядженням) по підприємству покладені ці обов’язки та котрий в усталеному Типовим положеннням порядку пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Вступний інструктаж проводиться у кабінеті охорони праці або у приміщенні, котре спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, що розроблена службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма і тривалість інструктажа затверджуються керівником підприємства. Орієнтовний перелік питань для складання програми вступного інструктажу визначений Типовим положенням.

Запис про проведення вступного інструктажу виконується у журналі регістрації вступного інструктажу, який зберігається в службі охорони праці або у робітника, який відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у документі при прийомі робітника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці індивідувально або з групою осіб спільного фаху за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці. Програма первинного інструктажу розробляється керівником цеху (дільниці), узгоджується зі службою охорони праці і затверджується роботодавцем.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці індивідуально з кожним робітником або групою робітників, які виконують однотипну роботу, в обсязі та по змісту питань первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці індивідуально з кожним робітником або групою робітників однієї професії. Обсяг та зміст позапланового інструктажу визначається в кожному окремому випадку в залежності від причин та обставин, що повлекли за собою необхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з кожним робітником або групою робітників. Обсяг та зміст цільового інструктажу визначаються в залежності в залежності від виду робіт, які будуть виконуватися.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі проводитть безпосередній керівник робіт (начальник виробництва, цеху, дільниці, майстер) та завершуються вони перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних заходів, а також перевіркою набутих навиків безпечних методів праці. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктажі.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь та навичок з безпечного виконання робіт після первинного, повторного, позапланового для робітника протягом 10 днів додатково проводяться інструктажі та повторна перевірка знань. При незадовільних результатах і повторної перевірки знань питання відносно працевлаштування робітника вирішується згідно законодавства.

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не видається. Повторна перевірка знань при цьому не допускається.

Стажування (дублювання) та допуск робітників до роботи

Новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених , кваліфікованих фахівців пройти стажування протягом 2 – 15 змін або дублювання протягом не менше 6 змін.

Працівники, функціональні обов’язки яких пов’язані із забезпеченням безаварійної роботи важливих і складних господарчих об’єктів або з виконанням небезпечних робіт (теплові та атомні електричні станції, гірничодобувні підприємства, інші подібні об’єкти, порушення технологічних режимів яких може призвести до загрози життю і здоров’ю працівників та навколишньому середовищу), до початку самостійної роботи повинні проходити дублювання з обов’язковим поєднанням з протиаварійними і протипожежними тренуваннями відповідно до плану ліквідації аварій.

При дублюванні в якості дублера за новоприйнятим працівником закріплюється висококваліфікований фахівець.

У процесі стажування (дублювання) робітник повинен:

- поповнити знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;

- оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях за нормальних та аварійних умов праці;

- засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси та обладнання і методи безаварійного керування ними.

Розділ 4. Травматизм та професійні захворювання. Заходи щодо їх запобігання.