Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ №1.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
6.49 Mб
Скачать

11.1. Основні виробничі фактори, які впливають на організм користувача пк.

Основними шкідливими виробничими факторами, пов’язаними з роботою на ПК є :

  • напруга зорових органів і пов’язані з ним втома, захворювання очей;

  • значне навантаження на кисті рук, яке при відсутності профілактики і медичного контролю можуть визвати профзахворювання суглобів;

  • довге перебування в постійній позі викликає застійні явища в організмі, що може викликати різні захворювання;

  • випромінювання різного виду при використанні відеомоніторів (м’яке рентгенівське випромінювання, ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання, низько і високочастотне електромагнітне випромінювання, електростатичні поля);

  • механічні шуми, пов’язані з роботою принтера, вентиляторів системи охолодження, приводів читання CD – дисків і вібрація;

  • іонізація повітря;

  • наявність шкідливих хімічних речовин.

11.2. Методи захисту при обладнанні робочих місць з відеодисплейними терміналами (вдт) та пк.

Обладнання і організація робочих місць мають забезпечувати відповідність конструкції всіх елементів робочого місця та їх взаємного розташування ергономічним вимогам з урахуванням характеру і особливостей трудової діяльності (ГОСТ 12.2.032-78, ГОСТ 22.269-76, ГОСТ 21.889 – 76).

Конструкція робочого місця користувача ВДТ має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози.

Робочі місця з ВДТ слід так розташовувати відносно вікон, щоб природне світло падало з боку, переважно зліва. Штучне освітлення повинно забезпечити на робочих місцях з ВДТ освітлення не нижче 400…500 лк згідно до СниП II-4-79 «Естественное и искусственное освещение», М., 1980 г. При розміщенні робочих столів з ВДТ слід дотримуватись таких відстаней: між бічними поверхнями ВДТ – 1,2 м, від тильної поверхні одного ВДТ до екрана іншого – 2,5 м.

Екран ВДТ має розташовуватися на оптимальній відстані від очей користувача, що становить 600-700 мм.

Розташування екрану ВДТ має забезпечувати зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом 30° до нормальної лінії погляду працюючого.

Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу на відстані 100…300 мм від краю. У конструкції клавіатури має передбачатися опорний пристрій, виготовлений із матеріалу з високим коефіцієнтом тертя, що перешкоджає мимовільному ії зсуву.

Для забезпечення захисту і досягнення нормованих рівнів комп’ютерних випромінювань необхідно застосовувати приекранні фільтри, локальні світлофільтри (заходи індивідуального захисту очей).

При оснащенні робочого місця з ВДТ лазерним принтером параметри випромінювання повинні відповідати вимогам ДсанПіН 3.3.2.007-98.

11.3. Гігієна праці при роботі з вдт і пк.

У виробничих приміщеннях з ВДТ і ПК параметри мікромклімату повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 «Вздух рабочей зоны. Общие санитарно – гигиенические требования» і «Санитарным нормам микроклимата производственных помещений» № 4088 – 86 для категорій робіт Іа – Іб.

Таблиця 11.3

Оптимальні норми мікроклімату для приміщень з ВДТ і ПК

Період року

Категорія робіт

Температура повітря, °С

Оптимальна вологість, %

Швидкість руху повітря, не більше м/с

Холодний

Легка –Іа

22-24

40-60

0,1

Легка –Іб

21-23

0,1

Теплий

Легка –Іа

23-25

0,1

Легка –Іб

22-24

0,2

За характером трудової діяльності розрізняють три професійні групи згідно з діючим класифікатором професій (ДК-003-95 і Зміна №1 до ДК-003-95):

  1. розробники програм (інженери – програмісти) виконують роботу, яка характеризується інтенсивною розумово-творчою працею з підвищенним напруженням зору, концентрацією уваги, вимушеною робочею позою, загальною гіподинамією, періодичним навантаженням на кисті верхніх кінцівок;

  2. оператори ВДТ і ПК виконують роботу, пов’язану з обліком інформації одержаної з ВДТ, яка характеризується напруженням зору, невеликими фізичним зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня;

  3. оператор комп’ютерного набору виконує одноматні за характером роботи з документацією та клавіатурою. Робота характеризується як фізична праця з підвищеним навантаженням на кисті верхніх кінцівок на фоні загальної гіподинамії за напруженням зору (фіксація зору переважно на документи), нервово-емоційним напруженням.

Правилами встановлюються такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при 8 – годинній денній робочій зміні- регламентовані перерви:

  • для розробників програм - 15 хвилин через кожну годину роботи за ВДТ і ПК;

  • для операторів ВДТ і ПК - 15 хвидин через кожні дві години;

  • для операторів комп’ютерного набору – 10 хвилин після кожної години роботи за ВДТ і ПК.

У всіх випадках, коли виробничі обставини не дозволяють застосовувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи з ВДТ і ПК не повинна перевищувати 4 години.

При 12-годинній робочій зміні регламентовані перерви повинні встановлюватися в перші 8 годин роботи аналогічно перевам при 8-годинній робочій зміні, а протягом останніх 4-х годин роботи, незалежно від характеру трудової діяльності, через кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Для зниження нервово-емоційного напруження, втомлення зору, поліпшення мозкового кровообігу доцільно деякі перерви використовувати для виконання комплексу фізичних вправ, які наведені у Державних санітарних правилах і нормах роботи з ВДТ (ДСанПІН 3.3.2.007-98).

Працюючі з ВДТ і ПК підлягають обов’язковим медичним оглядам (попереднім і протягом трудової діяльності) – відповідно до наказу МЗ України № 45 від 31.03.94 р.

Основними крітеріями придатності до роботи з ВДТ і ПК є: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини до виконання всіх робіт пов’язаних з використання ВДТ і ПК, не докускаються.

Розділ 12. Електробезпека.