Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ №1.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
6.49 Mб
Скачать

4.4. Спеціальне розслідування нещасних випадків.

Спеціальному розслідуванню підлягають:

- нещасні випадки із смертельним наслідком;

- групові нещасні випадки, які сталися одночасно з двома і більше працівниками незалежно від тяжкості ушкодження їх здоров'ю;

- випадки смерті на підприємстві;

- випадки зникнення працівника під час виконання вим трудових обов'язків.

Про вищеназвані випадки роботодавець зобов'язаний негайно повідомити:

- теруправління Держгірпромнагляду;

- органи прокуратури за місцем виникнення нещасного випадку;

- робочий орган дирекції Фонду соцстрахування;

- профспілкову організацію, членом якої є потерпілий;

- орган до сфери якого належить це підпрємство;

- при гострих професійних захворюваннях – санепідслужбу;

- відповідний орган з питань захисту населення від надзвичайних ситуацій (у разі необхідності).

Спеціальне розслідування проводиться протягом не більше 10 робочих днів.За результатами розслідування складається акт спецрозслідування за формою Н – 5, акти Н – 1, а також оформлюється карта обліку профзахворювання (отруєння) на кожного потерпілого. Акти зберігаються 45 років.

4.5. Розслідування та облік професійних захворювань.

Усі вперше виявлені випадки профзахворювань і отруєнь підлягають розслідуванню. Професійний характер захворювання визначається експертною комісією у складі спеціалістів лікувально – профілактичного закладу, якому надане таке право МОЗ.

До роботи експертної комісії залучаються спеціалісти: підприємства, Фонду соцстрахування, профспілкової організації. Комісія встановлює зв'язок професійного захворювання з умовами праці працівника, у разі необхідності залучає до роботи експертів.

Роботодавець зобов'язаний:

- подати комісії з розслідування дані лабораторних досліджень шкідливих факторів виробничого процесу, необхідну документацію;

- забезпечити комісію приміщенням і транспортними засобами.

Комісія з розслідування зобов'язана скласти акт за формою П – 3 та П – 4 ( для хронічного захворювання), у якому зазначити заходи щодо запобігання розвиткові профзахворювання, визначити осіб які не виконали відповідні вимоги (правила, гігієнічні регламенти).

Роботодавець зобов'язаний в п'ятиденний термін після закінчення розслідування причин профзахворювання розглянути матеріали та видати наказ про заходи щодо запобігання профзахворюванням, а також до притягнення до відповідальності осіб, з вини яких допущено порушення санітарних норм і правил. Про свої дії роботодавець інформує санепідслужбу протягом терміну зазначеному в акті.

4.6. Розслідування і облік аварій

Аварія – це несподіваний вихід з ладу, пошкодження будь – якого механізму, машини та ін. під час роботи або руху.

На підприємстві згідно до вимог законодавства і нормативних актів з питань цивільної оборони і охорони праці повинні бути розроблені і затверджені роботодавцем:

- план попередження надзвичайних ситуацій, в якому розглядаються можливі аварії та інші надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру, прогнозуються наслідки, визначаються міри по їх запобіганню, строки виконання;

- планом ліквідації аварій передбачені дії посадових осіб і робітників підприємства під час стихійного лиха, обов'язки професійних аварійно – рятувальних формувань або інших організацій, які залучаються під час ліквідації надзвичайних ситуацій (НС).

Аварії поділяються на дві категорії:

А) до І першої категорії відносяться аварії внаслідок яких:

- загинуло 5 або більше, або травмовано 10 і більше осіб;

- відбувся виброс отруйних, радіоактивних, біологічнонебезпечних речовин;

- зросла концентрація забруднюючих речовин в природнє середовище більш ніж в 10 раз;

- зруйновані будови або основні конструкції об'єкту, що створило загрозу для життя і здоров'я значної кількості робітників підприємства і населення;

Б) до ІІ категорії відносяться аварії внаслідок яких:

- загинуло до 5 осіб або травмовано від 4 до 10 осіб;

- зруйновані будови, основні конструкції об'єкту, що створило загрозу для життя і здоров'я робітників цеху, ділянки (100 і більше осіб).

Роботодавець зобов'язаний діяти згідно з планом ліквідації аварії.

Він зобов'язаний негайно повідомити місцеві органи Держгірпромнагляду, орган, до сфери управління якого належить підприємство, місцевий орган виконавчої влади, штаб цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій, прокуратуру, відповідний профспілковий орган.

Розслідування аварій без нещасних випадків проводиться комісіями:

- для аварій І категорії – наказом міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади за погодженням з відповідними органами Держгірпромнагляду, МНС або теріторіальним штабом цивільного захисту.

- для аварій ІІ категорії – наказом керівника органу, до сфери керування якого належить підприємство, або розпорядженням районного або місцевого органу виконавчої влади.

Головою комісії призначається представник органу, до сфери керування якого належить підприємство, місцевого органу виконавчої влади або представник Держгірпромнагляду.

Комісія з розслідування повинна протягом 10 робочих днів розслідувати аварію і скласти акт за формою Н – 5 для кожного постраждалого.