Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biokhimiya.doc
Скачиваний:
236
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
539.65 Кб
Скачать

30. Дихотомчний шлях перетворення глюкози до піровиноградної кислоти. Утворення молочної кислоти. Енергетичний ефект.

Дихотомический розпад глюкози може відбуватися як в анаеробних (без присутності кисню), так і в аеробних (у присутності кисню) умовах. При розпаді глюкози в анаеробних умовах в результаті процесу молочнокислого бродіння утворюється молочна кислота. Інакше цей процес називається гліколізу.

Окремі реакції гліколізу каталізують 11 ферментів, утворюють ланцюг, в якій продукт реакції, прискорюється попереднім ферментом, є субстратом для подальшого. Гліколіз умовно можна розбити на два етапи. У першому етапі відбувається витрата енергії, другий етап, навпаки, характеризується накопиченням енергії у вигляді молекул АТФ.

Першою реакцією гліколізу є фосфорилювання глюкози з утворенням глюкозо-6-фосфату. Глюкозо-6-фосфат далі ізомеризується під фруктозо-6-фосфат, який фосфорилюється до фруктозе-1 ,6-дифосфату. Наступною реакцією є ліазное розщеплення фруктозо-1 ,6-дифосфату до двох тріози-3-фосфогліцерінового альдегіду і фосфодіоксіацетона. Утворенням цих тріози закінчується перший етап гліколізу:

Другий етап гліколізу відкривається реакцією окислення 3-фосфогліцерінового альдегіду, що каталізується специфічної дегідрогеназ, що містить в активному центрі вільну сульфгідрильні (HS-) групу і кофермент НАД. В результаті утворюється 1,3-дифосфогліцеринової кислоти. Далі відбувається перенесення фосфатної групи на молекулу АДФ; таким чином відбувається запасання енергії в макроергічних зв'язках молекули АТФ. Оскільки в гліколізі утворюються 2 молекули 1,3-дифосфогліцеринової кислоти, то і виникають 2 молекули АТФ. Ізомеризація попереднього метаболіту в 2-фосфогліцеріновую кислоту необхідна для протікання реакції дегідратації, ускоряемой відповідної ЛіАЗ, з утворенням макроергічних з'єднань - фосфоенолпіровіноградной кислоти, яка далі віддає фосфатну групу на молекулу АДФ. В результаті утворюється по 2 молекули АТФ і піровиноградної кислоти (ПВК). Заключною реакцією цього метаболічного шляху є молочна кислота, яка утворюється при відновленні піровиноградної кислоти.

Велика частина молочної кислоти, що утвориться в м'язі, вимивається в кров'яне русло. Зміни рН крові перешкоджає бікарбонатна буферна система: у спортсменів буферна ємність крові підвищена в порівнянні з нетренованим людьми, тому вони можуть переносити більш високий вміст молочної кислоти. Далі молочна кислота транспортується до печінки і нирок, де вона майже повністю переробляється в глюкозу і глікоген. Незначна частина молочної кислоти знову перетворюється в піровиноградна кислоту, яка в аеробних умовах окислюється до кінцевих продуктів обміну.

31.Перетравлювання і всмоктування вуглеводів. Рівень глюкози в крові. Роль глюкози в крові. Роль печінки у вуглеводному обміні.

Вуглеводи складають 2% маси тіла людини, в організмі виконують важливі функції життєзабезпечення: енергетичну, пластичну, захисну, регуляторну і специфічну.

Основна роль вуглеводів в організмі людини зводиться до забезпечення енергією (до 50-52%), крім того вони необхідні для нормального окислення жирів і білків. Рівень глюкози в крові є основним показником стану енергетичного обміну в організмі, обміну речовин. Цукровий діабет є основним порушенням обміну вуглеводів, дуже поширеним захворюванням.

У склад їжі людини входять різні представники вуглеводів від мономерів до полімерів. В кров поступають мономери. Розщеплення полімерів відбувається в шлунково-кишковому тракті під дією ферментів. Процес починається в рото­вій порожнині під дією амілази слини. Крохмаль гідролізується частково до декстринів. У шлунку ферменти, що розщеплюють крохмаль, відсутні, крім того у шлунку кисле середовище. Процес травлення вуглеводів не відбувається. Ос­новне перетравлення вуглеводів відбувається в тонкому кишечнику, куди секретується сок підшлунковоі залози і кишечника, багатий ферментами, що гідролізують крохмаль і інші вуглеводи. Слаболужне середовище (рН 7,8-8,2) забезпечує їх оптимальну активність. В процесі перетравлення крохмаль гідролізується до декстринів, потім до мальтози і до глюкози. Мальтозу розщеплює мальтаза, сахарозу - сахараза. Процес всмоктування досить складний. Слизовою оболонкою всмоктуються тільки гексози, причому у вигляді фосфорних ефірів. На всмоктування активно впливає натрій, калій навпаки пригнічує процес.

З вуглеводів не гідролізується клітковина. В товстому кишечнику вона розщеп­люється під дією ферментів целюлаз мікроорганізмів. Продукти розщеплення використовуються для життєдіяльності самих мікроорганізмів. Неперетравлена клітковина приймає участь у формуванні калових мас.

Шляхи перетворення вуглеводів в тканинах оганізму. Можливі 4 шляхи розщеплення глюкози:

  1. Гліколіз - анаеробний шлях в тканинах, бідних киснем.

  2. Гліколітичний ланцюг і цикл трикарбонових кислот - аеробний, в тканинах, багатих киснем.

  3. Пентофосфатний шлях - аеробний.

  4. Глюкуронат - ксилюлозний - аеробний.

Переважають в організмі перші два шляхи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]