Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biokhimiya.doc
Скачиваний:
236
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
539.65 Кб
Скачать

46. Біохімічна характеристика тренованого організму.

При систематичної м'язової діяльності в організмі людини поступово розвиваються процеси адаптації, які в кінцевому підсумку зачіпають всі органи і системи і дозволяють виконувати фізичну роботу великої інтенсивності і тривалості. Адаптація до систематичної м'язової діяльності пов'язана з удосконаленням процесів регуляції і координації функцій і відбувається на рівні органів і систем, тканин, клітин, внутрішньоклітинних структур (ядер, мітохондрій, рибосом), а також на рівні молекул структурних і скорочувальних білків, ключових ферментів основних метаболічних шляхів і циклів. Такий широкий спектр адаптаційних змін - від окремої молекули до цілого органа або системи - знаходить своє відображення в морфологічних, біохімічних і функціональних особливостях, які проявляються у всіх тканинах і органах тренованого фізичними вправами організму. Для адаптаційних змін як безпосередньо в м'язах, так і в інших органах і тканинах необхідно багаторазове застосування фізичних навантажень.

Аналіз змін в метаболізмі тренованого організму в порівнянні з нетренованим дозволяє виявити три фактори:

підвищення запасів енергетичних ресурсів як у скелетних м'язах, так і в інших тканинах і органах;

розширення потенційних можливостей ферментного апарату;

вдосконалення механізмів регуляції обміну речовин за участю нервової та ендокринної систем.

Багаторічні тренування приводять до збільшення запасів внутрішньом'язових джерел енергії - креатинфосфату, глікогену - і підвищенню активності ферментів гліколізу, циклу Кребса, β-окислення ВЖК, електронотранспортной ланцюга. Всі ці зміни сприяють швидшому і більш тривалого поповненню запасів АТФ. Однак у тренованому організмі підвищена активність ферментів, що беруть участь у гідролізі АТФ під час м'язового скорочення, а також ферментів, що каталізують її ресинтез.

Тренована людина може виконувати субмаксимальної навантаження з меншими змінами метаболізму; наприклад, з меншою продукцією молочної кислоти, а отже, і з меншим зниженням рН. За таких умов підвищується інтенсивність ліполізу, так як низький рівень молочної кислоти знімає її інгібуючу дію на ліпази. Висока активність ферментів жирового обміну в скелетних м'язах дозволяє окислювати великі кількості вільних жирних кислот, що доставляються кровотоком в м'язи, а також використовувати для цих цілей внутрішньом'язові тригліцериди.

Зміни енергетичного обміну, викликані фізичним навантаженням, зачіпають не тільки процеси витрачання внутрішньом'язових джерел енергії, але і субстрати печінки і жирових депо. У процесі розвитку тренованості організму відбувається поступове вдосконалення механізмів внутрішньоклітинної регуляції, головним з яких є посилення синтезу специфічних ферментів, що призводить до збільшення кількості молекул ферменту і, як наслідок, до збільшення загальної каталітичної активності.

Посилення процесів біосинтезу різних білків відбувається при активації генів, які несуть інформацію про структуру цих білків (міозину, актину, міоглобіну, деяких ферментів і ін).

Систематичні фізичні тренування призводять до виражених і багатостороннім біохімічним і морфологічних змін в організмі. Але всі ці зміни специфічні; вони тісно пов'язані з характером, інтенсивністю та тривалістю фізичних навантажень.

Специфічність адаптаційних змін в організмі, що розвиваються під впливом тренування, чітко проявляється в показниках як строкового, так і кумулятивного тренувального ефекту, і простежується на всіх рівнях - від молекулярного до организменного.

У відповідності з характером застосовуваних методів тренування переважний розвиток отримують ті функціональні властивості і якості організму, які відіграють вирішальну роль у визначенні рівня досягнень в даному виді спорту. Так, у спринтерів порівняно з бігунами на довгі дистанції збільшується ємність алактатного анаеробної системи, а також поліпшується гліколітичні анаеробна здатність, що виражається в тому, що організм спортсмена здатний протистояти накопиченню максимальної кількості молочної кислоти при роботі. У майстрів стайєрського бігу в більшій мірі збільшуються показники аеробної потужності, що виражається в меншому рівні молочної кислоти при стандартній роботі.

Багаторічні тренування роблять вплив і на розвиток різних м'язових волокон. При переважному використанні короткочасних швидкісно-силових вправ відбуваються біохімічні зрушення і гіпертрофія швидко скорочуються білих волокон. Застосування тривалих вправ аеробного характеру створює умови для розвитку біохімічних зрушень і гіпертрофії повільно скорочуються червоних волокон.

Вибір певного режиму тренування, як і інтенсивність застосовуваної навантаження, надає прямий вплив на характер біохімічної адаптації в скелетних м'язах. Після експериментальної тренування в режимі тривалої безперервної і інтервальної роботи відзначають підвищення активності сукцинатдегідрогенази, одного з ключових ферментів циклу Кребса. Рівень підвищення активності цього ферменту залежить від виконуваної навантаження. Найбільша активність сукцинатдегідрогенази відзначається при інтервальному режимі тренування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]